Aproape 80% din tranzacţiile între companii sunt achitate cu întârziere

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 12 martie 2008

Rata tranzacţiilor achitate cu întârziere se ridică la 80% din cazuri, a declarat ieri reprezentantul Coface România, Teodora Dumbrăveanu, la un seminar despre managementul riscului financiar. "Companiile din România se confruntă cu un comportament de rău platnici din partea clienţilor", a declarat Teodora Dumbrăveanu. Conform datelor Coface, scadenţa facturilor este cuprinsă între 14 şi 45 de zile de la data emiterii, iar media întârzierii la plată este cuprinsă între 30 şi 60 de zile. Plata efectivă se face după 30-90 de zile. Industria textilă, industria mobilei, construcţiile şi transporturile sunt sectoarele cu cel mai mare grad de risc pentru neîncasarea facturilor la termen.

Pentru evitarea acestor situaţii şi recuperarea creanţelor, companiile pot folosi mai multe metode. Primul pas este acela de a se informa despre viitorul client folosind baza de date de marketing şi rapoartele de credit. Din aceste servicii companiile pot afla informaţii despre acţionariatul, numărul de angajaţi, regimul plăţilor sau cel al debitelor actualilor sau viitorilor parteneri.

De asemenea, partenerii de afaceri pot fi monitorizaţi pe o perioadă standard de 12 luni. Coface deţine cea mai mare parte de date din Europa Centrală şi de Est, cu peste 7,3 milioane de firme cercetate.

În general, colectarea creanţelor se face pe cale amiabilă, iar colectorul este plătit printr-un comision de succes care este stabilit în funcţie de vechimea şi valoarea medie a creanţelor.

Cea mai rapidă colectare are loc în cazul creanţelor cu o vechime de trei luni, unde rata de succes este de 93% din cazuri, urmează cele cu o vechime de şase luni, cu o rată de succes de 75%. Creanţele mai vechi de 24 de luni au cea mai scăzută rată de succes de colectare, situată undeva la 6%, potrivit datelor Coface. În 2007, domeniile cu cea mai ridicată rată de succes de recuperare a creanţelor au fost domeniile: distribuţie carburanţi (80%), transporturi (70%), construcţii (65%) şi IT (50%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb