APROAPE TREI LUNI DE LA ALEGEREA UNOR NOI CONDUCERI Blocaj la SIF-uri, pentru că ASF nu a avizat noii administratori

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2017

Blocaj la SIF-uri, pentru că ASF nu a avizat noii administratori

Leonardo Badea, validat de comisiile parlamentare ca preşedinte ASF

Două SIF-uri sunt în blocaj complet şi încă unul se apropie de această situaţie, în condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a avizat noii administratori, aleşi în Adunările Generale din aprilie.

Mandatele conducătorilor SIF1 Banat Crişana şi SIF5 Oltenia au expirat la scurt timp după Adunările Generale, astfel că cele două SIF-uri funcţionează la limită, putând să facă numai operaţiunile de supravieţuire, respectiv să plătească facturi, comisioane, salarii. Acestea nu pot însă să îşi exercite obiectul de activitate, adică să facă investiţii. De exemplu, cele două SIF-uri nu au putut să participe la cele două oferte publice derulate la Bursă - Digi Communications şi AAGES.

În această situaţie va fi, în curând, şi SIF2 Moldova. Potrivit lui Costel Ceocea preşedintele ales al SIF2, compania are prevederi statutare potrivit cărora foştii administratori îşi pot exercita funcţiile până la avizarea noilor administratori, iar conducătorii efectivi pot funcţiona încă 90 de zile de la expirarea mandatelor. Termenul de trei luni va fi undeva la începutul lunii iulie, conform domnului Ceocea.

Deşi Regulamentul ASF prevede că cererile de avizare pentru persoanele cu funcţii de conducere trebuie soluţionate în termen de 30 de zile, interviurile au început abia acum două săptămâni.

Unele voci susţin că oficialii ASF ar vrea să dea un aviz, în acelaşi timp, pentru toate SIF-urile care au avut alegeri în aprilie. Până acum, însă, Consiliul ASF nu se putea întruni, căci singurele persoane care îl puteau convoca erau preşedintele şi prim-vicepreşedintele, iar parlamentarii l-au demis pe Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte, şi l-au retrogradat pe Cornel Coca Constantinescu pe funcţia de vicepreşedinte pentru asigurări.

Ieri însă, deputatul PSD Leonardo Badea a fost avizat favorabil, cu majoritate de voturi, de Comisiile reunite de buget-finanţe, pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, social-democratul afirmând că nu vine la ASF pentru o funcţie, ci pentru un proiect în care crede.

De altfel, imediat după demiterea lui Mişu Negriţoiu, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că îl va propune pe Leonardo Badea pentru a ocupa funcţia de preşedinte al ASF.

Membrii comisiilor l-au mai avizat favorabil, cu 35 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 6 "abţineri", pe Ovidiu Răzvan Wlassopol (fostul soţ al Olguţei Vasilescu), pentru postul de prim-vicepreşedinte al ASF, potrivit news.ro.

Leonardo Badea a declarat, la finalul şedinţei comisiilor de specialitate: "Este un mandat foarte scurt, de câteva luni, dar este o provocare, este o piaţă foarte importantă, de fapt mai multe pieţe reglementate de către această autoritate, şi am considerat că este bine pentru România, pentru noi, să încercăm să creştem nivelul de încredere în această Autoritate şi să încercăm să creştem gradul de protecţie al consumatorului de produse şi de servicii financiare. V-am şi spus că nu vin pentru o funcţie, vin pentru un proiect".

Întrebat ce intenţii are în privinţa poliţelor RCA, Leonardo Badea a susţinut că trebuie protejate interesele consumatorilor. "Intenţia noastră a fost foarte clară de la început, că trebuie să avem o poliţă corectă pentru români şi să protejăm interesele consumatorilor. Adică, să ţină cont de toate elementele de calcul, ne referim că această poliţă nu trebuie să cuprindă în ea sume de bani care să nu fie justificate din punct de vedere economic. E o formulă de calcul", a conchis deputatul PSD.

Propunerile pentru conducerea ASF urmează să fie supuse votului plenului Parlamentului.

Până acum, ASF a intervievat conducerile alese ale SIF Banat Crişana, SIF Moldova şi SIF Oltenia, zilele acestea urmând să audieze şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania. SIF3 nu are însă aceeaşi problemă ca suratele sale, având în vedere că are conducere dualistă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Saracii de ei. Nu mai pot de grija actionarilor! Cred ca singura lor suparare este aceea ca nu pot tine sedinte pentru a incasa indemnizatiile acelea fabuloase.

    Scrisoare deschisa adresata membrilor Consiliului Autoritatiide Supraveghere Financiara

     

    In atentia dlui Mircea Ursache,  

    Vicepresedinte Investitii si Instrumente Financiare 

     

     

    Stimati membrii ai Consiliului ASF, 

     

     

    Prin prezenta, in calitate de actionar al S.I.F. TransilvaniaS.A., emitent listat pe Bursa de Valori Bucuresti, prinraportare la articolul “ASF incepe, saptamana viitoare, interviurile pentru avizarea conducatorilor SIF-urilor” publicatde Adina Ardeleanu in data de 07.06.2017 in ziarul Bursa precum si in contextul cerintelor si criteriilor pentru evaluareaadecvarii persoanelor cu functii de conducere reglementate de Regulamentul ASF nr. 14/2015, va solicit in mod public  

    ca in aplicarea propriilor regulamente si a prevederilor legalein vigoare sa respingeti aprobarea domnilor Szabo Stefan, Carapiti Dumitru, Lutac Gheorghe si Andanut Crinel Valeriuin functia de membri ai Consiliului de Supraveghere a SIF Transilvania deoarece aceste persoane nu indeplinescexigentele legale pentru a ocupa functia in care au fost alesiprin Hotararea AGOA din data de de 28.04.2017.  

    Solicitarea are in vedere activitatea desfasurata de persoanelementionate anterior in cadrul mandatului de 4 ani (2013-aprilie 2017) la emitentul SIF3 si, cu precadere, privesteaprobarea mentinerii mandatului si responsabilitatilor dluiMihai Fercala in functia de Presedinte/ Director General in baza Hotararii Consiliului de Supraveghere adoptata in data de 14.10.2016. Aceasta Hotarare CS privind Directoratul SIF Transilvania a facut obiectul raportului curent al emitentuluiSIF3 din data de 14.10.2016. 

    Precizez ca Hotararea CS din 14.10.2016 a fost adoptata de persoanele mentionate anterior cu incalcarea actelor de autorizare emise de ASF, respectiv Decizia A.S.F. nr.1995/12.10.2016. Totodata aceasta decizie de mentinere a mandatului d-lui Mihai Fercala nu a intrunit conditiile legale, stipulate de art. 153^2, alin. 5 din Legea 31/1990, respectiv‘’in caz de vacanta a unui post de membru al directoratului, consiliul de supraveghere va proceda fara intarziere la desemnarea unui nou membru, pe durata ramasa pana la expirarea mandatului directoratului’’.  

    Suplimentar aceasta hotarare a Consiliului de Supraveghere a generat la nivelul emitentului S.I.F Transilvania existenta unuirisc operational, de conformitate si a unui risc de guvernanta. 

    Subliniez ca fapta mentionata reprezinta contraventie, conform prevederilor art. 195 lit. n) din OUG nr.32/2012. 

     

    Prin raportare la prevederile Regulamentului ASF nr. 14/2015, in vigoare, dnii Szabo Stefan, Carapiti Dumitru, LutacGheorghe si Andanut Crinel Valeriu nu indeplinesc exigentelenecesare aprobarii stipulate in art. 5 care dispune in sensul ca in scopul asigurarii unui management prudent si corect al entitatii reglementate, persoanele evaluate, indeplinesc simentin, pe toata durata de desfasurare a activitatii, cerintereferitoare la competenta si experienta profesionala, guvernanta si integritate precum si in art. 6 care dispune in sensul ca pentru evaluarea competentei si experienteiprofesionale corespunzatoare pozitiei vizate se iau in considerare printre altele abilitatea manageriala, sferacompetentelor, responsabilitatilor, a riscurilor aferente sicapacitatea de a lua decizii in functiile anterior detinute si in functia vizata. 

     

     

    Deasemenea, in ceea ce priveste faptele descrise anterior si a riscurilor induse prin hotararea CS din 14.10.2016, va adresezin mod public solicitarea de a raspunde concret in ce mod a inteles reglementatorul pietei de capital din Romania, sub conducerea dvoastra domnule Mircea Ursache, sa isidesfasoare prerogativele legale de monitorizare si evaluarepermanenta a activitatii organelor de conducere SIF Transilvania, de evaluare continua a adecvarii persoanelor cu functii in cadrul structurilor de conducere pentru a asigurapremisele necesare functionarii pietei de capital romanesti in mod transparent, prudent si predictibil.  

    Totodata, va rog sa precizati si care sunt masurile adoptate de catre reglementatorul ASF pentru sanctionarea contraventieisavarsite de membrii Consiliul de Supraveghere care au adoptat hotararea din 14.10.2016. 

     

    Cu stima, 

     

     

     

     

     

     

    1. Dacă e adevărat, ați feștelit-o dle Ursache, împreuna cu prietenii Dvs!

      Butane,pe pagina de internet a ASF(asfromania.ro) este o rubrica unde se depun formulare online/petitie/reclamatie/sesi zare si in 30 de zile primesti raspuns .

      Cred ca ai incurcat marfa cu ambalajul.

      Iar daca ai facut-o deja ma bucur nespus. 

    Interviul administratorilor de la SIF-uri au fost simple intrevederi colocviale. La aceste intalniri s-au depus eforturi pentru a evitat abordarea subiectelor sensibile care puteau duce la neavizarea administratorilor. Efortul ASF de evitare a fost semnificativ iar administratorii vor ramane astfel datori vanduti catre membrii comisiei si cei care au numit membrii comisiei. Ulterior, ASF s-a acoperit cu alte hartii facute de aceeasi administratorii care "i-au facut si in scris". Acum fiecare administrator are un dosar voluminos (pe care nu-l citeste nimeni) in care sunt scrise multe cuvinte fara continut, unele cuprinzand omisiuni intentionate sau dezinformari dar care sunt insotite de un rezumat (singurul act citit) si care justifica decizia de avizare. Analiza pe larg bazata pe datele publice...dupa publicarea avizelor...

    1. ...de ce dosarul de evaluare nu se face public pe sait-ul ASF ori a SIF-urilor si sa fie liber accesibil actionarilor...ca doar actionarii i-au ales???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb