APROPOS DE "ROMEXTERRA"... CNVM nu impune reguli la anumite oferte publice

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2006

Cele două oferte de cumpărare a acţiunilor Băncii "Romexterrra", formulate de MKB - Bank şi PPF - Investment, prezintă toate datele unor oferte publice de cumpărare în sensul reglementat de legea pieţei de capital, dar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) susţine că nu necesită aprobarea sa.

Interesant este că şi jurişti faimoşi şi valoroşi, antrenaţi în problemele pieţei de capital, sus-ţin acelaşi lucru.

Rezultatul acestei opinii este absurd: unele societăţi comerciale pe acţiuni pot fi preluate fără ca investitorul strategic să îndeplinească regulile ofertei publice.

Orbirea opiniei vine din dificultăţile logice de interpretare legislativă.

Atât juriştii, cât şi CNVM, consideră că noţiunea de "valoare mobiliară" s-ar reduce la acele titluri de valoare înregistrate la Oficiul de Evidenţă al Valorilor Mobiliare (OEVM) din CNVM.

Şi încă, ei consideră (ca de la sine înţeles) că noţiunea de "piaţă de capital" s-ar limita la "piaţa reglementată şi supravegheată".

De aici, concluzia: dacă acţiunile nu sunt în evidenţa OEVM şi dacă societatea nu este listată la Bursă, atunci ofertele publice cu astfel de subiect n-ar trebui să ţină de competenţa CNVM.

Ceea ce, o spun din nou, este absurd.

În realitate, legea nu dă o definiţie a noţiunii de "piaţă de capital", şi nicidecum nu o restrânge la piaţa supravegheată curent de CNVM.

La fel, legea nu defineşte valorile mobiliare în funcţie de înregistrarea ori neînregistrarea lor la OEVM, ci le recunoaşte după o unică caracteristică: sunt sau nu sunt negociate pe piaţa de capital.

Şi întrucât piaţa de capital nu este împrejmuită de vreun gard ca să ştim că dincolo de el nu mai este piaţă, orice tranzacţie cu acţiuni (acţiuni definite în Legea societăţilor comerciale), le transformă pe acestea în "valori mobiliare" şi lărgeşte piaţa, chiar dacă tranzacţia nu s-a făcut pe acel sector al ei care era supravegheat până atunci.

De altfel, această interpretare este singura congruentă cu misiunea de supraveghere şi reglementare a CNVM. Căci este absurd să spui că n-ar fi de compentenţa CNVM să aprobe o ofertă publică care nu respectă regulile; dimpotrivă, ţine de competenţa CNVM să impună regulile ofertei publice acolo unde ele nu sunt respectate.

Ucigaşul unui emigrant nu-şi merită pedeapsa pentru că emigrantul nu are aprobare de rezident?!

CNVM

Către BURSA:

Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Registratura generală a CNVM cu nr. 39410/19.09.2006, vă comunicăm că Romexterra Bank este o societate comercială ale cărei acţiuni nu sunt tranzacţionate pe piaţa de capital din România şi nu este înregistrată la CNVM, iar oferta de cumpărare de acţiuni emise de aceasta nu necesită aprobarea unui document de ofertă de către CNVM.

Bucureşti, 20 septembrie 2006

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb