Aproximativ 500 de maghiari, la un miting pentru autonomie la Miercurea Ciuc

Politică / 29 noiembrie 2015

Sursa foto: Facebook/ Iochom Zsolt

Sursa foto: Facebook/ Iochom Zsolt

O petiţie va fi trimisă Guvernului Cioloş

Aproximativ 500 de etnici maghiari au participat sâmbătă, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la un miting pentru autonomie, organizat de Partidul Civic Maghiar, în care s-a citit o petiţie adresată Guvernului Cioloş prin care se solicită modificarea Constituţiei României şi includerea în legea fundamentală a principiilor formulate în Proclamaţia de la 1 Decembrie 1918, transmite Agerpres.

Pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, maghiari din Harghita, Covasna şi Mureş, purtând în mâini steaguri secuieşti sau ale Ungariei, au strigat sloganuri proautonomiste şi împotriva Tratatului de la Trianon. De asemenea, unii dintre ei purtau pancarde pe care se pe putea citi, în română, maghiară şi engleză, "Soluţia - autonomia", "Drepturi colective", "Vrem autonomie, nu izolare", "Epurare etnică în Europa". Printre manifestanţi s-au aflat mai mulţi tineri îmbrăcaţi în negru, unii purtând însemnele organizaţiei extremiste ungare "Garda Maghiară".

Despre contextual istoric în care a avut loc Unirea de la 1918 a vorbit fostul deţinut politic şi deputat în Parlamentul României Nagy Benedek, iar când acesta s-a adresat şi în limba română cu formula "dragi fraţi români în suferinţă", a fost huiduit de participanţi.

Programul mitingului a cuprins mai multe moment artistice, după care s-a dat citire, în limbile română, maghiară şi engleză, a unei petiţii adresate Guvernului Dacian Cioloş, în care manifestanţii, "înainte cu trei zile de Ziua Naţională a României", supun atenţiei aşteptările şi obiectivele comunităţii maghiare. Aceştia cer includerea în Constituţia României a principiilor formulate în proclamaţia de la Alba Iulia, făcând referire, cu precădere, la "alineatul unul al punctului trei, care prevede libertatea naţională pentru toate popoarele conlocuitoare".

În petiţie sunt incluse cinci solicitări, despre care organizatorii au punctat că reprezintă "amendament la Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei". În primele două puncte se arată că "România este stat suveran, indivizibil şi naţional al românilor şi al comunităţilor naţionale autohtone conlocuitoare", iar "comunităţile naţionale istorice şi autohtone din România sunt factori constituenţi ai statului român". De asemenea, se mai arată că proclamaţia de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, "este fundamentul moral istoric şi juridic al egalităţii naţionale şi libertăţii naţionale, etnice din România" şi că drepturile comunităţilor naţionale autohtone din România "sunt garantate prin lege organică, în măsura şi în funcţie de voinţa legitimă exprimată a comunităţii, în spiritual Proclamaţiei de la Alba Iulia, conform normelor şi standardelor europene în materie şi cu respectarea integrităţii teritoriale a României".

Un alt punct pe care maghiarii din România doresc să fie inclus în Constituţia României este acela conform căruia "comunităţile naţionale istorice şi autohtone recunoscute în România sunt acele comunităţi care convieţuiesc cu populaţia română de minimum 100 de ani, de pe timpul creării României moderne".

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, organizator principal al manifestării, a anunţat că petiţia va fi înaintată Guvernului Cioloş şi va fi trimisă şi tuturor ambasadelor acreditate la Bucureşti.

El a declarat presei că pledează pentru iniţierea unui dialog pentru obţinerea autonomiei şi aceste demersuri vor continua până când vor avea sorţi de izbândă.

Manifestarea de la Miercurea Ciuc s-a încheiat cu intonarea imnului de stat al Ungariei şi a celui secuiesc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Platim jandarmerie, politie si servicii cata frunza si iarba, iar guvernul lucrului bine facut nu e in stare sa dea niste amenzi unor rahati care ies in strada sa strige impotriva statului care ii gazduieste?

    1. Ungurii nu vin di Siria, ca sa-i gazduim noi; printre "noi" se numara si unguri.

      blamat este ca unii dintre "noi" - unguri, de altfel - vrem sa mai facem un alt stat, pe criterii etnice. 

      Adica, unii suntem sovini, fie pentru ca am avut profesori prosti, fie pentru ca suntem indoctrinati, fie ca, cine stie ce am suferit imaginar sau real.

      In toate cazurile, acesti "ai nostri" merita compasiune si dupa caz, fermitate. 

    Real!!!!In Romania de astazi, mai sunt putin peste 700,000 maghiari, daca cele doua judete cu populatie inca majoritara maghiara, Harghita (cam 60% unguri), Covasna (putin peste 50% unuguri), ar fi defintate si localitatile arondate judetelor majoritar romanesti vecine, zgomotul ar inceta!Este PENIBIL, ca o populatie aflata intr-un declin demografic accentuat, scad cu 6-7,000 locuitori anual, sa faca atata probleme!Oricum in maximum zece ani, maghiarimea din aceste zone va fi o amintire!!!TRAIASCA ROMANIA MARE, UNITA si SFANTA!!!

    Unde mai sunt romani din Ungaria?Autoritatile lor au fost mai destepte decat ale noastre?Au fost imprastiati si asimilati.Noi ii tot'catam in coarne'.

    Unde mai sunt romani din Ungaria?Autoritatile lor au fost mai destepte decat ale noastre?Au fost imprastiati si asimilati.Noi ii tot'catam in coarne'.

    1. ai dreptate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb