Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei

D.T.
Internaţional / 7 martie 2023

Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei

Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei, prin intermediul Fondului saudit pentru dezvoltare, decizia fiind "o demonstraţie a angajamentului Regatului Arabiei Saudite de a sprijini eforturile Turciei de a-şi consolida economia", relatează News.ro.

Vestea vine în timp ce Turcia se luptă cu o economie afectată de ani de inflaţie ridicată şi de o serie recentă de cutremure devastatoare, care au ucis peste 46.000 de oameni şi au lăsat milioane de oameni fără adăpost.

Inflaţia Turciei este încă de peste 55%, iar moneda sa se apropie de minimele record în raport cu dolarul, după câţiva ani de intervenţie politică a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a opus majorării ratelor dobânzilor în ciuda inflaţiei în creştere, adaugă sursa.

Preţurile globale mai ridicate ale energiei, pandemia de Covid-19 şi creşterea deficitului de cont curent şi a deficitului comercial al Turciei s-au combinat, de asemenea, pentru a pune economia turcă într-o poziţie precară, iar acum mulţi dintre cei 85 de milioane de cetăţeni care trăiesc în ţară abia îşi permit bunuri de bază.

Măsura Arabiei Saudite semnalează o îmbunătăţire suplimentară a relaţiei dintre cele două ţări - ambele fiind mari puteri în lumea musulmană - după ce legăturile au fost aproape rupte în urma uciderii de către agenţii saudiţi a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.

În anii de după, ţările au folosit diverse mijloace pentru a-şi boicota neoficial produsele şi zborurile sau pentru a-şi bloca mass-media.

Dar, pe parcursul anului 2022, liderii Turciei şi Arabiei Saudite au efectuat vizite diplomatice reciproce şi au promis comerţ şi investiţii, deoarece Erdogan a adoptat o schimbare completă a poziţiei salei, urmărind apropierea şi sprijinul financiar pentru economia ţării sale, aflată în dificultate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb