Arabia Saudită intenţionează să investească 80 de miliarde de dolari, în următorii ani, ca să-şi majoreze capacitatea de producţie petrolieră la 12,5 milioane de barili pe zi, potrivit unui comunicat al Federaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din Consiliul de Cooperare al Golfului Persic (CCG).
Totodată, regatul saudit, cel mai mare producător şi exportator de petrol din lume, vrea să-şi majoreze cu 43% capacitatea de rafinare, la şase milioane de barili pe zi.
Potrivit CCG, creşterea preţului ţiţeiului va aduce Arabiei Saudite expansiune economică, iar investiţiile în industria petrolieră a regatului, precum şi cele din restul sectoarelor vor spori în mod semnificativ, în anii următori.
Arabia Saudită şi-a majorat producţia de petrol cu 300.000 de barili pe zi în luna mai, iar analiştii afirmă că regatul planifică o altă majorare, cu 200.000 barili, în următoarele zile, astfel încât să ajungă la 9,7 milioane de barili pe zi în luna iulie. Acesta ar fi cel mai ridicat nivel de producţie realizat în ultimii 25 de ani.
Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cererea pentru ţiţeiul saudit creşte la nivel mondial.
Analiştii cred că o producţie a Arabiei Saudite de 10 milioane de barili pe zi va fi suficientă ca să calmeze piaţa pe termen scurt. În schimb, ei subliniază că, în situaţia în care regatul nu-şi va spori producţia, preţul petrolului va urca la 150 de dolari/baril. Amintim că, în prima zi a săptămânii în curs, cotaţia petrolului brut a fost foarte aproape de 140 de dolari/baril, la New York, consemnând un nou maxim istoric.
CCG mai arată, pe de altă parte, că investiţiile în sectorul petrolier al ţărilor non-membre ale acestei alianţe arabe predominant economice, formată din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Oman şi Bahrein, se vor cifra la 170 de miliarde de dolari, în anii care vin.
Arabia Saudită, care consideră nejustificată creşterea preţului petrolului pe pieţele internaţionale, va găzdui, în data de 22 iunie, la Jeddah, o conferinţă a reprezentanţilor producătorilor şi consumatorilor de petrol. Reuniunea va analiza criza cauzată de creşterea puternică a cotaţiilor petroliere.