ARABIA SAUDITĂ: "Petroliştii americani să taie cheltuielile sau să lichideze afacerile"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2016

"Petroliştii americani să taie cheltuielile sau să lichideze afacerile"

Fost oficial EOG Resources: "Exploratorii de şist vor fi decimaţi"

Producătorii americani "high-cost" de ţiţei, care speră să se salveze de declinul preţurilor de pe piaţa de profil, trebuie să-şi diminueze cheltuielile, să împrumute lichidităţi sau să-şi lichideze afacerile, în contextul actual, spune ministrul saudit de resort, Ali al-Naimi.

Prezent la conferinţa pe energie IHS CERAWeek, desfăşurată la Houston, Ali al-Naimi a subliniat că producătorii americani de profil trebuie să facă tăieri importante de cheltuieli, disponibilizări şi să închidă platforme de forare pentru ca piaţa să se echilibreze.

"Sună dur şi, din păcate, aşa este, dar aceasta e calea cea mai eficientă pentru reechilibrarea pieţelor", a spus Naimi.

Oficialul saudit a menţionat că regatul pe care îl reprezintă consideră că îngheţarea producţiei de petrol la nivelul din ianuarie, aşa cum s-a înţeles recent cu Rusia, va fi suficientă pentru echilibrarea pieţei, iar în timp, odată ce producătorii "scumpi" din SUA vor ieşi din afaceri, supracapacitatea din domeniu va începe să se diminueze.

Conform Bloomberg, care citează agenţia de evaluare Moody's Investors Service, 74 de companii petroliere nord-americane se confruntă cu dificultăţi majore în gestionarea datoriilor.

În aceste condiţii, Mark Papa, fost director executiv al "EOG Resources" Inc., actual partener la firma de private-equity "Riverstone Holdings" LLC, declară: "Exploratorii de şist din Texas până în Dakota de Nord vor fi decimaţi în lunile viitoare, pe fondul unui val de restructurări şi falimente. Supravieţuitorii vor fi mai conservatori".

Aceste mesaje arată că industria petrolieră va avea dificultăţi în continuare, iar perioada grea poate să dureze chiar câţiva ani.

Indicele S&P 500 Oil & Gas, care măsoară preţurile acţiunilor companiilor petroliere, a scăzut cu aproape 60% de la mijlocul lui 2014, ajungând la cel mai redus nivel din 2009 până în prezent.

Luna aceasta, Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) estima că excedentul global de petrol va fi, în primul semestru din 2016, mai mare decât arătau estimările anterioare, ceea ce amplifică riscul unui declin suplimentar al preţului ţiţeiului, întrucât Iranul şi Irakul, membre ale OPEC, şi-au majorat producţia, în timp ce consumul a încetinit.

Preţul petrolului este, în prezent, de circa 30 de dolari pe piaţa SUA şi de 32 de dolari pe cea europeană.

Arabia Saudită a exclus un acord între producătorii majori de ţiţei privind reducerea cantităţilor extrase. Ali al-Naimi spune că "lipsa de încredere" între marii producători de petrol arată că o reducere "nu va avea loc". În plus, oficialul saudit susţine că reducerea producţiei "low-cost" în vederea subvenţionării producţiei "high-cost", nu face decât să amâne un rezultat inevitabil.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Din Sua

    Arabu' a luat niste vodka Gorbaciov, dar cand se va trezi va cadea pe cojile de banana azvarlite de gorilele din Iran :))) Arabia Saudita e ofticata de revenirea Iranului in prim plan si arunca petarde din astea, dupa ce niste rusoaice i-au adormit cu niste cantarida in paharele cu borvis la Mecca :)))

    Daca se incearca a se "sapa groapa altuia" - a se subintelege Rusia, prin pravalirea pretului la petrol (ICE Brent de la $110 in Iulie 2014 la $35 in Febr.2016), si gaz implicit (sanctiunile politicii de "imblinzire" a ursului, post maidan Kiev), in mod artificial, politic, s-a ajuns sa primeasca "americanu' " de rind lovitura de recul in plex (sa vedem ce primim noi odata cu "marche arrière"-ul economic reloaded). Americanu' nu-i obisnuit cu privatiunile (nu-i profit ...se inchide afacerea si somaj) pe care rusu' le poate duce pe post de normalitate, ca nu-i fudul si nici in Cadillac Escalade nu-i nascut, iar la serviciu poate mearge cu metroul sau troleibusul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb