Arabia Saudită a convocat bancherii la o şedinţă în Riad, săptămâna următoare, în condiţiile în care exportatorul de petrol doreşte să debuteze pe piaţa internaţională de obligaţiuni cu o emisiune de aproximativ 15 miliarde dolari, scrie Financial Times.
Bancherii care au fost informaţi cu privire la planurile saudite au spus că Ministerul de Finanţe a format un nou birou de management al datoriilor, care va găzdui o "paradă" a creditorilor pe 6 şi 7 iunie, pentru a auzi propunerile de organizare a primei emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari, conform Mediafax.
Printre băncile aşteptate să vină la întrunire se numără "Bank of Tokyo-Mitsubishi", HSBC şi "JPMorgan Chase", care sunt şi creditorii împrumutului de 10 miliarde de dolari luat de regat în aprilie. Alte instituţii financiare care şi-au semnalat interesul sunt "Deutsche Bank", "BNP Paribas", "Goldman Sachs", "Citigroup" şi "Morgan Stanley".
Bondurile emise vor avea o maturitate de 30 de ani şi probabil vor fi urmate de o altă emisiune la sfârşitul anului, precum şi una anul viitor.
Creşterea economică din Arabia Saudită a scăzut la 1%, în condiţiile în care guvernul a fost forţat să îşi sporească cheltuielile şi să îşi termine rezervele fiscale pentru acoperirea deficitului bugetar.
Măsură fără precedent de împrumut de pe pieţele de capital internaţionale este parte dintr-un plan economic mai larg pentru diversificarea economiei şi creşterii sectorului privat, precum şi ridicarea veniturilor provenite din activităţi ce nu au legătură cu petrolul. Deşi preţul ţiţeiului a crescut recent la aproximativ 50 de dolari barilul, faţă de minimul atins în ianuarie, de 27 de dolari barilul, totuşi încă se află la jumătate din nivelul din 2014.