Arabia Saudită reduce preţul petrolului exportat în Asia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2022

Arabia Saudită reduce preţul petrolului exportat în Asia

Arabia Saudită a redus, la finele săptămânii trecute, preţul oficial la care vinde petrolul către toţi clienţii săi asiatici, în contextul încetinirii economiilor din regiune, anunţă Bloomberg, menţionând că, acum, ţiţeiul de referinţă Arab Light cu livrare în decembrie are un preţ mai mic cu 0,40 dolari.

Diminuarea preţului este mai mare decât se aşteptau traderii şi operatorii de pe segmentul de rafinare. Cu toate acestea, preţul final rămâne considerabil mai mare decât a fost în anii precedenţi: barilul de petrol Arab Light este cu 5,45 dolari peste nivelul preţului de referinţă al petrolului Dubai/Oman.

În acelaşi timp, saudiţii au crescut preţul petrolului pe care îl vor vinde în Europa, în decembrie, deşi continentul european nu este mai puţin ameninţat de o recesiune decât Asia. Preţurile pentru Statele Unite au rămas neschimbate.

Pentru Europa, preţul petrolului Arab Light cu livrare în decembrie va costa cu 1,70 de dolari peste cotaţia ţiţeiului Brent, conform Reuters, iar petrolul Extra Light - cu 3,40 de dolari peste cotaţia petrolului Brent, majorările fiind de 0,80 de dolari, respectiv 0,70 de dolari.

Aceasta este o veste proastă pentru cea mai mare parte a Europei, deoarece embargoul Uniunii Europene asupra ţiţeiului rusesc va intra în vigoare pe 5 decembrie, notează oilprice.com, adăugând că, astfel, factura UE pentru importurile de petrol se va majora într-un moment în care importurile de gaze sunt deja foarte scumpe.

Asia este o piaţă prioritară pentru saudiţi, China, India, Coreea de Sud şi Japonia fiind cei mai mari cumpărători ai săi.

Între timp, relaţiile cu vechiul prieten şi aliat Statele Unite s-au înrăutăţit după ce administraţia Biden a criticat regatul pentru că a aprobat o reducere a producţiei de ţiţei în grupul OPEC+. Saudiţii au susţinut, însă, că a fost o decizie de consens.

Preţul futures al ţiţeiului, în creştere semnificativă la finele săptămânii trecute

Preţurile futures ale petrolului au crescut vineri, la bursele externe, din cauza temerilor legate de oferta de pe piaţa de profil, în viitor.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 3,5% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 97,96 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a urcat cu 4%, la 91,73 dolari barilul la ora locală 12.39.

Îngrijorările investitorilor cu privire la înăsprirea ofertei înainte de restricţiile iminente ale UE asupra livrărilor de petrol rusesc au susţinut preţurile la finele săptămânii trecute, dar şi dolarul slab, care a stimulat achiziţiile de ţiţei.

Potrivit băncii americane de investiţii Goldman Sachs, preţul petrolului brut ar putea să urce la 115 dolari/baril în aprilie 2023, din cauza unei oferte restrânse.

Recent, Forumul Internaţional al Energiei (IEF), organizaţie cu sediul la Riad, avertiza că preţul ţiţeiului brut de tip Brent, tranzacţionat în Europa, ar putea depăşi cu uşurinţă 100 de dolari pe baril dacă pierderile din livrările de profil din Rusia se vor apropia de trei milioane de barili pe zi (bpd) atunci când embargoul UE asupra importurilor de ţiţei rusesc pe mare va intra în vigoare, luna viitoare.

Potrivit IEF - cea mai mare organizaţie internaţională a miniştrilor energiei din lume -, piaţa petrolului ar putea pierde între 1 şi 3 milioane bpd din aprovizionarea cu ţiţei din Rusia, atunci când sancţiunile vor intra în vigoare.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna decembrie era de 134,5 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a coborât ulterior până la 112,8 euro, iar la ora 16.44 atingea 114,5 euro.

Fostul ministru ucrainean Oleksiy Chernyshov a preluat vineri funcţia de director general al companiei de stat Naftogaz, care se confruntă cu multiple dificultăţi, inclusiv problema datoriei şi războiul cu Rusia, transmite Reuters.

Chernyshov, în vârstă de 45 de ani, fost ministru pentru Comunităţi şi Dezvoltare Teritorială, a fost numit printr-un decret guvernamental semnat de premierul Denis Şmîgal. Chernyshov îl înlocuieşte pe Yuriy Vitrenko, care a demisionat săptămâna trecută de la conducerea Naftogaz, fără să dea explicaţii, conform Agerpres

Naftogaz este cea mai mare companie ucraineană de petrol şi gaze, iar subsidiara sa, Ukrtransgaz, operează un sistem de conducte care transportă gazul rusesc către Europa.

În primul semestru din 2022, Naftogaz a înregistrat pierderi nete de 57,16 miliarde hrivne (1,57 miliarde de dolari), de la 1,65 miliarde hrivne în urmă cu un an, în contextul atacurilor ruseşti din ultimele săptămâni asupra facilităţilor energetice ucrainene.

Compania a precizat că discută noi condiţii pentru restructurarea datoriei sale.

De asemenea, compania Naftogaz este blocată într-un litigiu cu gigantul rus de stat Gazprom privind tranzitul gazelor ruseşti.

............................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 2,8%, la 1.676,80 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 12.38, cea spot - cu 2,7%, la 1.672,81 dolari/uncie.

............................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,9% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,48 dolari/buşel la ora locală 12.41, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,3%, la 6,81 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. din articol : "Naftogaz este cea mai mare companie ucraineană de petrol şi gaze, iar subsidiara sa, Ukrtransgaz, operează un sistem de conducte care transportă gazul rusesc către Europa "

    daca ucraina uraste asa de mult rusia= de ce transporta gaz rusesc ? de ce nu au aruncat in aer conductele ? nu au invatat nimic de la sefii lor din SUA ?  

    1. De ce ai ramas prost?

    Aha, se impute treaba in China....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb