Arabia Saudită şi Rusia, dispuse să prelungească acordul pentru reducerea producţiei de petrol

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2017

Primii doi mari producători mondiali de petrol, Arabia Saudită şi Rusia, au semnalat, ieri, că ar putea prelungi acordul vizând reducerea producţiei de petrol până în 2018, în încercarea de a elimina surplusul de ofertă existent pe piaţă, informează Bloomberg.

În luna decembrie 2016, statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017, conform Agerpres.

În două comunicate oficiale publicate ieri, la câteva ore distanţă, Arabia Saudită şi Rusia au anunţat în mod public că analizează posibilitatea prelungirii acestui acord pentru o perioadă mai mare decât cele şase luni avute iniţial în vedere, iar prelungirea ar putea să fie convenită la reuniunea ministerială a OPEC din data de 25 mai.

"Discutăm mai multe scenarii şi credem că prelungirea pentru o perioadă mai mare de timp va ajuta la reechilibrarea pieţei", a informat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

Separat, omologul său din Arabia Saudită, Khalid Al-Falih, s-a declarat "încrezător că acordul va fi prelungit şi în a doua jumătate a acestui an şi posibil în 2018".

Prin aceste declaraţii, Rusia şi Arabia Saudită, cei mai importanţi producători mondiali de petrol, îşi reafirmă angajamentul faţă de acordul de reducere a producţiei, pe fondul unor îndoieli cu privire la eficacitatea acestui an. Preţul petrolului a pierdut cea mai mare parte din câştigurile înregistrate de la semnarea acordului de la finele anului trecut, în condiţiile în care majorarea producţiei de petrol a SUA a limitat eforturile OPEC vizând reducerea supraofertei de petrol.

"Coaliţia producătorilor este hotărâtă să facă tot ce este nevoie pentru a-şi atinge obiectivul de a aduce nivelul stocurilor înapoi la media din ultimii cinci ani", a subliniat Khalid Al-Falih, potrivit căruia piaţa globală se va reechilibra în curând şi va reveni la o situaţie sănătoasă.

În timp ce OPEC şi alţi producători se străduiesc să limiteze oferta de petrol, producţia în SUA, ţară care nu face parte din acordul convenit anul trecut, a atins la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

"Este nevoie ca acordul convenit de statele OPEC/non-OPEC să fie prelungit până în 2018, altfel există riscul ca preţul barilului de ţiţei să coboare sub 40 de dolari", a avertizat Alexandre Andlauer, analist la AlphaValue SAS din Paris.

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se reunesc în data de 25 mai pentru a discuta prelungirea acordul de reducere a producţiei de ţiţei convenit împreună cu statele producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb