Arabia Saudită şi Rusia, cei mai mari producători de petrol din lume, au promis, ieri, să coopereze pentru stabilizarea pieţei de profil, fără să anunţe însă măsuri imediate pentru creşterea preţurilor ţiţeiului. În schimb, cele două ţări au informat că este posibil să limiteze producţia de petrol în viitor.
"Nu există acum nevoia îngheţării producţiei ... Avem timp să luăm o astfel de decizie", a declarat ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, adăugând: "Îngheţarea producţiei este una dintre posibilităţile preferate, însă nu trebuie să se întâmple astăzi".
Totodată, ministrul rus de resort, Alexander Novak, a afirmat, după întâlnirea cu omologul său Khalid Al-Falih, la summitul G20 din China: "Trebuie să avem mai multe instrumente la dispoziţie pentru o acţiune comună".
Preţul futures al petrolului a consemnat, ieri dimineaţă, o creştere de 5,5%, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Rusia şi Arabia Saudită vor oferi detalii cu privire la planul de stabilizare a preţurilor. Ulterior, avansul s-a mai diminuat.
Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a urcat cu 1,2% la ora 10.53, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 44,98 dolari/baril. La ICE Futures Europe, preţul petrolului Brent cu livrare în noiembrie a crescut cu 0,8%, la 47,21 dolari barilul.
Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ar vrea ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi Rusia să ajungă la o înţelegere cu privire la oprirea sau plafonarea producţiei, dând curs speculaţiilor potrivit cărora statele OPEC şi alţi producători majori ar putea ajunge luna aceasta la un consens, cu prilejul întâlnirii programate să aibă loc în Algeria.
Câteva ţări din OPEC şi-au exprimat susţinerea pentru înţelegerea ruso-saudită privind posibile măsuri viitoare menite să stabilizeze piaţa de profil. Oficialii din Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Qatar au salutat declaraţia comună de ieri a Arabiei Saudite şi Rusiei.
La rândul său, ministrul Energiei din Algeria, Noureddine Bouterfa, a declarat că un preţ al ţiţeiului sub 50 de dolari/baril "nu este acceptabil", iar ţările producătoare au nevoie de venituri ca să investească, respectiv să-şi dezvolte producţia şi industria de profil.