ARAFAT, DESPRE RELAXAREA RESTRICŢIILOR ÎN CAPITALĂ: "Se intră în scenariul de sub 3 la mie, cu restaurante deschise la interior cu 30% capacitate"

J.P.
Miscellanea / 1 mai 2021

"Se intră în scenariul de sub 3 la mie, cu restaurante deschise la interior cu 30% capacitate"

Restaurantele pot să deschidă la interior cu capacitatea de 30%, trebuie doar ca, în perioada următoare, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă să constate că rata de infectare în Bucureşti este sub 3 la mia de locuitori, a explicat şeful DSU, Raed Arafat, la Digi24.

"Dacă scădem sub 3,5 la mie, atunci nu mai avem măsurile de weekend. Rămân măsurile generale de ora 10 seara. Binenţeles, mai e un impact când coborâm sub 3 la mie - restaurantele pot să deschidă în interior cu capacitatea de 30%", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU precizează că nu trebuie o decizie a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, ci doar o constatare.

"În momentul în care a scăzut sub 3 la mie se intră în scenariul de sub 3 la mie. Este o constatare, o decizie luată pe constatarea făcută", adaugă Arafat.

Arafat a precizat că cu cât numărul celor care se vaccinează este mai mare, cu atât mai repede ne vom întoarce la normalitate şi că se observă o îmbunătăţire vizibilă a situaţiei epidemiologice la nivel naţional.

"Există un comitet stabilit de premier, pentru a stabili măsurile din 1 iunie, ce se poate face, bineînţeles, concomitent cu campania de vaccinare care trebuie să continue şi sper ca numărul vaccinaţilor să crească pentru că este, într-adevăr biletul nostru către normalitate. Cu cât mai mulţi ne vaccinăm, cu atât mai repede ajungem săpre o situaţie de normalitate. Cel puţin la nivelul României, cum a ajuns Israel, Marea Britanie, să poată să se relaxeze şi să aibă o situaţie sub control. Dar asta se face cu cap, gândind şi într-un mod corect", a mai spus Raed Arafat la Digi24.

Arafat: Pe data de 2 mai iese din carantină şi ultima localitate

Acesta a precizat că s-a reuşit reducerea numărului de cazuri în România fără un lockdown total şi că în data de 2 mai va ieşi din carantină şi ultima localitate.

"Nu am luat măsuri care să ducă la un lockdown total. Măsurile luate de noi au fost pe baza incidenţei, programul de weekend redus. Totuşi s-a reuşit să se scadă numărul cazurilor. Astăzi pot să spun că în data de 2 mai iese ultima localitate din carantină, este o localitate mică din judeţul Neamţ care iese în 2 mai. Asta înseamnă că inclusiv localităţile care au fost carantinate au scăzut incidenţa în ele. Situaţia a mers spre bine. Încă vedem cazuri în terapia Intensivă, dar şi acolo vedem o scădere. Astăzi la Centrul Naţional de Conducere a Intervenţiei au fost doar 25 de solicitări de transfer din care 20 rezolvate. Asta comparativ cu peste 100 pe zi de solicitări acum 1-2 săptămâni. Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibilă, dar asta înseamnă să fim atenţi, să păstrăm situaţia în care suntem, să ducem situaţia către mai bine şi să ne vaccinăm", a precizat Arafat.

Incidenţa a scăzut sub 3 la mie în Bucureşti

Datele oficiale arată că vineri, rata de infectare în Bucureşti este 2,9 la mia de locuitori. Astfel, după ce rata de infectare a scăzut sub 3 la mie în Bucureşti, niciun judeţ nu mai este în scenariul roşu. În schimb, în scenariul verde sunt 24 de judeţe. În prezent, nicăieri în ţară rata de infectare nu mai depăşeşte 3 la mie.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că restricţiile vor fi relaxate începând de luni, dacă rata de infectare îşi menţine trendul descendent. Vineri, incidenţa a fost de 2,98 la mie, chiar sub pragul scenariului roşu.

"Vom aştepta 48 de ore, duminică vom avea o şedinţă, urmând ca de luni să intre în vigoare măsurile", a spus prefectul la Digi24.

El a precizat că, dacă rata de infectare urcă din nou peste 3, relaxarea va fi amânată şi se va aştepta un nou interval de scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb