Consiliul Concurenţei verifică existenţa unui potenţial comportament anticoncurenţial la nivelul sectoarelor economice, un astfel de demers fiind o practică uzuală normală într-o economie funcţională, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei de către Asociaţia Română a Băncilor.
Conform sursei citate, Asociaţia Română a Băncilor şi băncile membre au o conduită conformă normelor de concurenţă, aceasta reprezentând o preocupare permanentă şi prioritară la nivelul comunităţii bancare. În acest sens, la nivelul comunităţii bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă prin intermediul căruia participanţii şi-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfăşurarea activităţilor, de un comportament onest şi conform cu prevederile legale aplicabile în domeniul concurenţei. Acest ghid acoperă activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei şi prin adoptarea acestuia se încurajează un mediu concurenţial efectiv în sectorul financiar-bancar.
Asociaţia Română a Băncilor mai precizează: "Instituţiile de credit trebuie să aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit, pentru a menţine o rată a creditelor neperformante la un nivel cât mai scăzut. Băncile au obligaţia să verifice bonitatea şi capacitatea de rambursare a fiecărui debitor, iar printre instrumente se aflăşi verificările la Biroul de Credit. Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu şi funcţionează după norme europene stabilite în materie pentru asigurarea cerinţelor de natură prudenţială, la care şi România este parte.Astfel, instituţiile de credit au datoria de a utiliza prudenţial bazele de date disponibile la nivel naţional în vederea determinării comportamentului de plată. Modalitatea de utilizare a acestor informaţii este distinctă la nivelul băncilor, în funcţie de apetitul de risc al fiecăreia. Pentru a asigura o creditare responsabilă, finanţările oferite de bănci trebuie direcţionate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă, cu certitudinea încasării ulterioare".