ARB ŞI CPBR Amânarea ratelor până la 9 luni, posibil să afecteze lichiditatea băncilor

F.F.
Bănci-Asigurări / 30 martie 2020

Amânarea ratelor până la 9 luni, posibil să afecteze lichiditatea băncilor

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizaţii care reprezintă toate instituţiile bancare active pe piaţa românească, consideră că abordarea individuală a cazurilor clienţilor, persoane fizice şi juridice, afectaţi de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă şi eficientă abordare pentru soluţionarea reală a dificultăţilor financiare ale clienţilor, fără afectarea lichidităţii sistemului bancar. Va transmitem comunicatul comun ARB - CPBR, arată un comunicat remis Redacţiei.

Economia are nevoie de soluţii individualizate pentru clienţii băncilor şi recomandăm evitarea de moratorii generalizate din partea autorităţilor, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri "universale", de amânare a ratelor chiar şi până la 9 luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidităţii sistemului bancar şi care nu soluţionează pe fond diversitatea de situaţii cu care se confruntă clienţii. Impunerea de soluţii generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populaţia, companiile şi în niciun caz revenirea economică viitoare.

Băncile au înţeles situaţia specială prin care trec mulţi dintre clienţi în această perioadă însă, pentru promovarea unor principii de creditare corecte şi sănătoase, consideră că orice perioadă de amânare a rambursării ratelor, absolut necesară, ar trebui avută în vedere pe baza analizei instituţiilor de credit, de la caz la caz, şi cu identificarea de soluţii suplimentare, informează sursa. Comunitatea bancară solicită echilibru şi raţiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să nu rămânem fără tracţiune în activitatea de creditare şi mai ales, să nu fie afectate lichiditatea şi capitalizarea băncilor, care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat.

Responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluţia sistemului bancar şi a economiei României în perioada post criză de sănătate şi în recesiunea economică ce va urma. Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Naţională, de a rămâne solid capitalizate şi cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naţionale şi internaţionale, pentru a evita afectarea stabilităţii financiare. Considerăm că economia României are nevoie să rămână agilă şi că trebuie să dimensionăm stimulul de amânare a plăţii ratelor pe o perioadă adecvată. Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înţelepciune, pentru a le putea avea la dispoziţie ş şi după 2 această perioadă de eforturi deosebite, mai precizează sursa. Efortul sistemului bancar de susţinere a clienţilor persoane fizice şi juridice trebuie bine dozat către clienţii care întâmpină cele mai acute dificultăţi financiare în contextul pandemiei şi nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată . Comunitatea bancară din România salută decizia Băncii Naţionale a României de flexibilizare a cadrului normativ şi este hotărâtă să sprijine ferm clienţii afectaţi financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic şi social. În consecinţă, aşa după cum subliniază şi Banca Naţională a României în informările sale, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării. Prin flexibilizările solicitate de comunitatea bancară şi introduse la cadrul normativ prudenţial, sistemul bancar poate să răspundă eficient nevoilor clienţilor care întâmpină dificultăţi financiare şi să asigure necesarul de finanţare atât de necesar pentru repornirea motoarelor întregii economii.

De asemenea, toate facilităţile oferite de bănci trebuie să nu conducă la un dezavantaj competitiv în raport cu ceilalţi creditori din piaţă

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In ce sens sunt hotarate bancile sa ajute clientii?

    Clientii nu trebuie lasati la mila bancilor in aceasta perioada pentru ca s-a vazut ce au facut bancile cu clientii la Marea Criza din 2008, cum au majorat din burta dobanzile notificand unilateral clientii ca vor modifica dobanda dupa cum vrea muschii lor. Acele masuri s-au soldat cu pierderi imenese la buzunar pentru oamenii simpli, cei care isi finanteaza subzistenta pe credit.  

    Trebuie data o Ordonanta Militara si bancile puse cu botul pe labe asa cum au fost pusi simpli cetateni.  

    1. Așa aș vrea și eu, să fie puse băncile cu botul pe labe, dar realitatea istorică ne arată că niciodată statele nu limitează puterea băncilor, mai degrabă colaborează pe spinarea clienților. O excepție notabilă ar fi Ungaria lui Orban, dar noi avem pe aici la dispoziție din păcate un alt orban și un iohannis, doi zmei cu care băncile ar șterge pe jos oricând vor.

    pai la ce dobanzi ofera acum, nu fac dovada ca ar duce lipsa de lichiditati. imprumuta la greu statul din banii populimii.

    1. banii cu care bancile imprumta statul sunt depozitele , la banci, ale populimii. cind statul n-are de unde da inapoi pinteaza. pe cind ajung la maturitate depozitele populimii iaca puterea de cumparare diminuata. pai ju-si fura populimea sapca singura? pai nu ramin bancile oricum cu diferenta dintre dobinda pasiva si activa, care chiar diminuata, e pe plus? ba da

    In toate frazele comunicatului ARB am citit acelasi lucru, cit de importante sint bancile acum si in viitor. De ce nu face BNR acum in plina criza COVID 19 o analiza rapida la toate bancile privind solventa si faptul ca au dat bani imprumut celor care de fapt nu se calificau pentru sumele respective si care au fost investite incorect ? Pentru sumele "sifonate" de apropiatii politici, pentru sumele alocate in proiecte de studii de fezabilitate furate legal ?

    Unde nu iese Vasilescu sa spuna ceva pe tema asta ? 

    De ce toate bancile vor solutii individuale pe fiecare client, nu cumva stiu ele cel mai bine pe cine si cum sa faca in asemenea fel ca magariile facute sa se poate face in continuare ? 

    Acuma trebuie sa vina si timpul bancilor de a prezenta adevarul. Nu trebuie lasate sa opereze la fel si acum este timpul, in aceasta criza frumoasa cu acest superb virus, sa fie ,,curatate" de modul operational toxic pentru poporul roman. 

    Este cazul sa ne unim impotriva unor asemenea comunicate ARB si sa inteleaga ca asa nu se mai poate.

    Orbane, ai auzit ???? 

    Daca băncile rămân fără lichiditate, sa le ajute băncile mama sau sa vina acționarii cu bani de acasă. Aceste entități au făcut o căruță de bani jefuind poporul la buzunar, acu a venit timpul sa devină solidare cu năpăstuiții crizei.

    Numai pe Vasilescu îl interesează profitul băncilor în timp ce lumea moare de virus sau de foame. 

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb