ARE DREPTATE MOODY"S?  Ne aşteaptă recesiunea în 2009

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 noiembrie 2008

Adrian Vasilescu: "Orice este posibil, dar nu cred că este real".

Adrian Vasilescu: "Orice este posibil, dar nu cred că este real".

Agenţia de evaluare financiară Moody"s anticipează că vom intra în recesiune anul viitor, estimare care a stârnit reacţii din partea oficialilor noştri, care nu văd posibilă o reducere a creşterii economice de la 9,1% în 2008 la -0,3% în 2009, cât preconizează agenţia.

Moody"s, singura agenţie de evaluare financiară care nu ne-a scăzut ratingul, după ce Standard and Poor"s şi Fitch au scos ţara noastră din categoria "investment grade", susţine că economia noastră ar putea intra în recesiune anul viitor, însă perspectivele de rating rămân stabile, deoarece problemele viitoare de finanţare ar putea fi rezolvate cu sprijin de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau Uniunea Europeană (UE).

Premierul Călin Popescu Tăriceanu susţine că agenţia de rating are are o problemă legată de insuficienta cunoaştere a economiei româneşti, şi consideră că este mult mai normal şi mai obiectiv să ia drept reper estimărille Comisiei Europene, care prognozează o creştere economică de 4,9% în 2009 pentru ţara noastră.

Premierul a precizat că România va înregistra, în 2009, o expansiune economică mai redusă comparativ cu anul curent, dar aceasta va fi cu mult peste nivelurile înregistrate în Europa Occidentală sau alte ţări dezvoltate.

Moody"s îşi motivează estimările prin faptul că înrăutăţirea condiţiilor economice mondiale va afecta creditarea şi consumul intern, iar noul guvern va fi constrâns să înăsprească politica fiscală, potrivit analistului Kennet Orchard. În opinia sa, ţara noastră va fi afectată de schimbarea drastică a condiţiilor externe: "Zona euro şi unele state vecine intră în recesiune, iar lichiditatea este redusă pe pieţele internaţionale, ceea ce va afecta creşterea creditării. După alegerile parlamentare, noul guvern va fi nevoit să înăsprească politica fiscală şi toţi aceşti factori ar putea duce la o recesiune".

Moody"s estimează că PIB-ul României va scădea cu 0,3% în 2009, însă estimările sunt dificil de realizat din cauza incertitudinilor legate de condiţiile economice la nivel mondial, a mai precizat Orchard.

Analitul Moody"s susţine că încetinirea bruscă a economiei va afecta salariile din sectorul bugetar, ceea ce ar determina noul guvern să renunţe la implementarea promisiunilor electorale în privinţa cheltuielilor sociale. Estimările privind deficitul bugetar pentru 2009 estimat de Moody"s se ridică la 4,9% din PIB, deoarece noul guvern va conştientiza că se confruntă cu o scădere reală a veniturilor şi nu va avea alternativă, în ciuda reducerii cheltuielilor, a explicat analistul.

Kenneth Orchard a mai precizat că ţara noastră trebuie să se preocupe mai puţin de temperarea inflaţiei şi mai mult pe creşterea economică, ceea ce va determina Banca Naţioanlă să reducă, în cele din urmă, dobânda cheie.

Partea pozitivă a temperării cererii interne va avea şi efecte benefice în privinţa inflaţiei şi a defictului extern, apreciază analistul. El susţine că inflaţia se va tempera până la nivelul de 4,5% la sfârşitul lui 2009, comparativ cu 7,4% în luna octombrie, în timp ce deficitul extern va coborî la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% din PIB în prezent.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a reacţionat la estimările Moody"s, susţinând că cifrele relevă o nouă creştere economică în anul 2009, mai redusă decât cea din acest an, 4%-5%, însă nu va fi sub zero. "Orice este posibil, dar nu cred că este real", a declarat domnia sa.

Reprezentantul BNR apreciază că şi valorile avansate de agenţia de rating pentru deficitul extern şi deficitul bugetar din România, în 2009, sunt nerealiste. "Un deficit extern de 8,2% nu este posibil, deşi ar fi benefic. Acesta va scădea până la 10% din PIB", a adăugat Adrian Vasilescu.

Reprezentanţii agenţiei de evaluare financiară Moody"s vor veni, în ianuarie 2009, în ţara noastră ca să discute cu oficialii din Ministerul Economiei şi Finanţelor despre modul cum agenţiile de rating reflectă efectele crizei financiare asupra României, a declarat luni, secretarul de stat în MEF Eugen Teodorovici. "Vrem ca aceste discuţii să schimbe părerea negativă despre România şi sper că Moody"s va lua în calcul drept criterii de bază pe acelea care trebuie într-adevăr să fie luate în considerare", a declarat Teodorovici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si daca da faliment Moody's datorita crizei financiare, ce ne vom face fara rating? Ne aruncam in Dimbovita? Sau punem mai departe mana la munca?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb