AREE: Guvernul nu a aprobat încă legea energiei regenerabile pentru că se teme de scumpiri

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 octombrie 2011

AREE: Guvernul nu a aprobat încă legea energiei regenerabile pentru că se teme de scumpiri

Guvernul nu a aprobat încă legea care acordă ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare în factura la electricitate, a declarat ieri Ionel David, public affairs consultant al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE). "Această lege va fi discutată în coaliţia de guvernare, există temeri la nivel politic că impactul în preţ va fi de 8%. AREE estimează că impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule şi premierului şi ministrului Economiei", a afirmat David într-un seminar cu tema energiei.

Potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citate de Mediafax, consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.

ANRE estima în august, după primirea avizului de la CE, că legea va fi aplicabilă în septembrie, lucru care însă nu s-a întâmplat. De asemenea, ANRE apreciază că preţul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creşte anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicării legii.

Legislaţia sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investiţiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate consumatorilor.

Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale. Această schemă de sprijin a fost deja aprobată de Comisia Europeană.

Potrivit lui David, o capacitate instalată de 1.000 MW în centrale eoliene aduce la bugetele de stat şi locale 50 milioane de euro prin taxe, impozite.

"CEZ investeşte în Dobrogea peste un miliard de euro, mai mult ca Nokia la Jucu sau Ford la Craiova, dar nu produce ceva palpabil, vizibil", a mai spus David.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată în perioada 2011-2021. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb