Arene noi pentru un sport aflat în mare suferinţă

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 30 august 2017

Arene noi pentru un sport aflat în mare suferinţă

Două stadioane noi vor fi inaugurate în următoarea lună la Craiova şi Târgu Jiu. Apariţia unor arene moderne vine în unul dintre cele mai proaste momente ale sportului autohton. Chiar dacă toţi ochii sunt aţintiţi pe stadioanele din Bucureşti, care trebuiesc renovate pentru Euro 2020, există şi alte şantiere unde lucrările se apropie de final şi de unde vor rezulta arene foarte moderne. La Craiova, Târgu Jiu şi Arad lucrările sunt mai mult sau mai puţin avansate şi mai există proiecte şi pentru alte oraşe, inclusiv unele unde sportul în general şi fotbalul în special nu au o foarte mare tradiţie (Alexandria).

Renovarea stadioanelor din Bucureşti pentru turneul final al Campionatului European din 2020 se face într-un ritm destul de lent, existând în continuare probleme cu a patra arenă. Pentru construirea celor patru stadioane de antrenament vor fi cheltuiţi peste 100.000.000 de euro (70.000 de locuri la un cost de 1500 de euro per loc). Naţional Arena (va găzdui patru meciuri, trei din faza grupelor şi unul din optimile de finală) şi stadioanele Arcul de Triumf, Rapid, Steaua plus un altul (încă nu s-a decis din cauza problemelor de la Dinamo), destinate pregătirii echipelor, sunt cele cinci obiective principale. Compania Naţională de Investiţii a finalizat în această primăvară expertizele tehnice, avizele, studiile de teren şi studiile de prefezabilitate pentru stadioanele Arcul de Triumf, Giuleşti şi Steaua, studii care au fost supuse avizarii în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Adminstraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi depuse pentru obţinerea avizului Ministerului Finanţelor Publice (conform 88/2013).

La Craiova şi Târgu Jiu lucrurile s-au derulat într-un ritm mult mai alert şi în această toamnă vom avea două arene nou - nouţe. Chiar dacă Pandurii sunt departe de prestaţiile din ultimul deceniu, evoluează acum în Liga a 2-a, la începutul toamnei se vor putea muta în casă nouă, o "casă" ultra - modernă, cu o capacitate de 12.500 de locuri, cu magazine, hotel pentru sportivi şi alte facilităţi, care au costat aproximativ 22.000.000 de euro. Complexul va beneficia de asemenea şi de o pistă de atletism cu suprafaţă sintetică, extinsă la 6 culoare, pentru competiţii outdoor.

Cel târziu în luna octombrie se va desfăşura şi primul meci pe noul stadion din Craiova, pe care în această săptămână a fost montat gazonul şi s-a testat instalaţia de nocturnă. Compania Naţională de Investiţii a anunţat finalizarea lucrărilor: "Noul «Oblemenco», gata în mai puţin de 2 ani! Astăzi (n.r. luni) s-a încheiat montarea gazonului la noul stadion «Ion Oblemenco», urmând ca în această seară să înceapă primele probe la instalaţia de nocturnă şi instalaţia de sunet. Precizăm faptul că în urmă cu doi ani primăria Craiova finaliza demolarea vechiului stadion «Ion Oblemenco» şi preda către CNI terenul viabilizat în scopul construirii noului stadion din Bănie. Încă o data, CNI şi-a respectat promisiunea de a face imposibilul posibil, reuşind să finalizeze lucrările, ajunse astăzi în faza de pregătire a recepţiei finale. Cu această ocazie, ne cerem scuze locuitorilor din zonă pentru disconfortul creat, fiind însă convinşi că la final, ne vom bucura cu toţii de eforturile depuse." Complexul sportiv, care a costat în jur de 50.000.000 de euro, include un stadion modern cu o capacitate de peste 30.000 de locuri şi care poate găzdui competiţii fotbalistice pentru preliminariile Campionatului Mondial, Campionatului European sau meciuri din Liga Campionilor, precum si competiţii pentru alte tipuri de sporturi: rugby, oină, hochei pe iarbă, minihochei sau fotbal american. Se vor putea organiza în incinta complexului sportiv şi concerte, târguri, expoziţii, evenimente culturale şi sociale. Complexul include şi spaţii de cazare pentru sportivi, spaţii comerciale şi parcări.

La Arad se află în construcţie de mai mult timp stadionul "Francisc Neumann", acesta ar urma să aibă o capacitate de 12.700 de locuri, costurile se vor ridica la aproximativ 8.500.000 de euro, 2018 fiind anul în care va avea loc inaugurarea.

În curând vor începe lucrările la o arenă nouă şi în Dâmboviţa. Compania Naţională de Investiţii a dat aviz favorabil pentru ridicarea unui stadion în Târgovişte. Noua arenă urmează să aibă 12.000 de locuri, iar costurile sunt de aproximativ 22 de milioane de euro. Echipa locală, Chindia Târgovişte, evoluează de aproape 20 de ani în eşaloanele inferioare, în acest moment este înscrisă în Liga a 2-a.

În ţară există trei arene noi, construite în ultimul deceniu, la Bucureşti (Arena Naţională - capacitate 55.634 locuri, preţ 234.000.000 euro), Cluj (Cluj Arena - capacitate 30.201 locuri, preţ 36.300.000 euro) şi Ploieşti (Ilie Oană - capacitate 15.500 locuri, preţ 17.000.000 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb