Una dintre cele mai importante figuri pro-democraţie din Hong Kong a fost arestată. În acest timp, ziarul pe care îl conduce a fost percheziţionat de poliţie pentru a se asigura că noile legi de securitate naţională sunt aplicate, scrie The Guardian.
Raidul la Apple Daily, cel mai mare ziar pro-democraţie din Hong Kong şi arestarea directorului Jimmy Lai a fost numit de activişti "ziua în care libertatea presei a murit oficial".
Lai, un adevărat misionar mass-media şi finanţator al mişcării pro-democraţie, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat alături de alte şase persoane, sub suspiciunea de "complicitate cu forţele străine" şi conspiraţia de a comite fraudă, luni dimineaţă.
Reprezentanţi ai poliţiei au spus: "Operaţiunea poliţiei este încă în desfăşurare şi nu exclude mai multe arestări".
Lai, care deţine şi cetăţenia britanică, este cea mai înaltă figură de presă reţinută de poliţie, iar dacă este acuzată de infracţiuni de complicitate străină s-ar putea isca cu o pedeapsă între trei şi zece ani - sau cu închisoare pe viaţă pentru o infracţiune "de natură gravă".
În 2019, media de stat l-a etichetat pe Lai drept unul dintr-o "Bandă de Patru" care conspiră împotriva Beijingului. El se confruntă deja cu mai multe acuzaţii pentru implicarea în protestele pro-democraţie de anul trecut şi a fost una dintre cele 25 de persoane acuzate vineri că au participat la desfăşurarea masacrelor din Piaţa Tiananmen, de pe 4 iunie.
Un operator de presă al statului chinez - The Global Times - l-a etichetat pe Lai drept un "trădător modern" şi a sugerat că este puţin probabil să primească cauţiune şi că se va confrunta cu "pedepse grele".
Jurnaliştii din Hong Kong au avertizat în mod repetat că legile de securitate vor avea un efect negativ asupra presei din teritoriu, detaliază The Guardian.
Activistul şi legiuitorul Eddie Chu Hoi-dick a acuzat partidul comunist chinez că ar fi vrut să închidă Apple Daily şi a spus că arestarea lui Lai a fost "primul pas al opririi mass-media HK".
Lai a fost încătuşat în sala de ştiri Apple Daily, în timp ce sute de poliţişti patrulau prin clădire, confiscând documente.
Fluxul live al raidului au fost urmărite de zeci de mii de oameni.
Ulterior, poliţia a interzis mai multor organizaţii de ştiri, printre care Reuters, Agence France-Presse, Associated Press şi difuzorul public RTHK, să participe la conferinţa de presă privind acest raid, informează The Guardian.
Claudia Mo, legiuitor pro-democraţie şi fost jurnalist, a declarat că a fost mai surprinsă de raid, decât de arest.
Ea a spus pentru The Guardian: "Trimit un semnal de avertizare către mass-media din Hong Kong, plus orice media străină aflată aici, pentru a fi vigilenţi."
Keith Richburg, corespondent veteran şi şef al şcolii de presă a Universităţii Hong Kong, a declarat că arestarea lui Lai şi a directorilor de ziare este scandalousă: "Acum poţi spune că libertatea presei a murit oficial şi nu a avut o moarte naturală. A fost ucisă de Beijing şi a fost ucisă de poliţia Carrie Lam şi Hong Kong. "
Operaţiunea poliţiei a marcat prima oară când noua lege de securitate a fost utilizată împotriva presei din Hong Kong.
Luna trecută, New York Times a anunţat că va muta o parte din biroul său din Hong Kong în Coreea de Sud.
Oficialii chinezi au promis că legea de securitate nu va afecta libertăţile civile ale oraşului. Benedict Rogers, co-fondator şi preşedinte al Hong Kong Watch, a declarat: "Arestarea uneia dintre cele mai paşnice şi respectate voci pentru democraţie din Hong Kong - sub acuzaţia de" coluziune "cu puteri străine - trimite mesajul că nu unul suntem în siguranţă în Hong Kong dacă nu rămânem complet tăcuţi şi facem exact aşa cum spune regimul brutal al lui Xi Jinping." Acuzaţiile de coluziune străină ale lui Lai au fost determinate de întâlnirile sale cu mari persoane din SUA, inclusiv secretarul de stat, Mike Pompeo.
Ca răspuns la sancţiunile americane aplicate Chinei, ministerul de externe al ţării a declarat luni că va aplica sancţiuni unui număr de 11 oficiali americani, inclusiv senatorii Ted Cruz, Marco Rubio, Josh Hawley, Tom Cotton, Pat Toomey şi congresmanul Chris Smith. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a condamnat SUA pentru "amestecul" său în afacerile interne ale Chinei. Luni după-amiaza, preţul acţiunilor companiei Next Daily, compania mamă Apple Daily, deţinută de Lai, a crescut cu peste 300%, după ce unii analişti au spus că vor cumpăra în sprijinul lui Lai şi vor protesta împotriva arestării sale.
1. Dacă-i agent american dovedit...
(mesaj trimis de Cristian în data de 11.08.2020, 05:26)
Dacă-i agent american dovedit...care face propaganda vestului in Hong Kong, e normal că l-au dibuit chinezii, că doar n-or fi niste slugi tâmpite ca românii.
2. nu inteleg
(mesaj trimis de dingle în data de 11.08.2020, 09:01)
Ce nu inteleg oamenii este ca Hong Kong este teritoriu chinez luat cu forta de catre britanici acum 130 de ani. Logic ca legea din China, buna sau rea, trebuie sa se aplice pe tot teritoriul.