Asociaţia Română pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX) îşi reafirmă angajamentul faţă de principiile economiei circulare, susţinând măsuri esenţiale pentru îmbunătăţirea gestionării deşeurilor textile la nivel naţional. În acest context, ARETEX aderă la principiile Manifestului pentru Circularitatea Textilelor 2030, lansat de EuRIC, Confederaţia Europeană a Industriilor de Reciclare, care conturează măsuri-cheie pentru o tranziţie sustenabilă în industria textilă europeană, conform unui comunicat transmis redacţiei.
EuRIC, Confederaţia Europeană a Industriilor de Reciclare, a lansat recent Manifestul pentru Circularitatea Textilelor 2030, subliniind necesitatea unor reforme structurale pentru a aborda provocările tot mai mari legate de deşeurile textile în Uniunea Europeană.
Conform EuRIC, cetăţenii UE generează anual aproximativ 16 kg de deşeuri textile, dintre care doar o mică parte este gestionată corespunzător, prin activităţi de reutilizare şi reciclare. Manifestul, care poate fi accesat aici, evidenţiază impactul negativ asupra mediului al depozitării şi incinerării continue a acestor deşeuri şi subliniază dificultăţile cu care se confruntă industria europeană de reciclare a textilelor, agravate de creşterea costurilor, scăderea cererii şi expansiunea rapidă a fast fashion-ului.
Pentru a atinge obiectivele de circularitate, EuRIC propune o abordare care include:
Creşterea utilizării fibrelor textile reciclate.
Prelungirea duratei de viaţă a produselor textile.
Creşterea semnificativă a ratelor de reciclare a textilelor, în prezent sub 1% pentru îmbrăcămintea nouă.
Manifestul solicită Uniunii Europene adoptarea unor măsuri politice esenţiale, inclusiv:
Reguli de ecodesign.
Programe de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP).
Utilizarea Paşapoartelor Digitale ale Produselor (DPP) pentru a îmbunătăţi educaţia consumatorilor.
De asemenea, EuRIC pledează pentru standarde europene privind statutul de deşeu al textilelor post-consum, politici de comerţ echitabil, reglementări echilibrate privind substanţele chimice şi o monitorizare mai strictă a conformităţii, pentru a asigura transparenţa şi a combate dezinformarea ecologică.
"În contextul în care Uniunea Europeană a impus ca de la 1 ianuarie 2025, colectarea separată a textilelor post-consum să devină obligatorie, România se confruntă cu necesitatea urgentă de a dezvolta o infrastructură adecvată şi de a implementa politici eficiente în acest domeniu. Manifestul EuRIC oferă un cadru clar pentru această tranziţie, punând accent pe încurajarea reutilizării, stimularea reciclării, implementarea designului sustenabil şi consolidarea pieţei materialelor reciclate. Toate acestea pot conduce la tranziţia către o economie circulară a industriei textile", declară Zoltan Gündisch, Preşedinte ARETEX.
În prezent, România generează anual aproximativ 160.000 de tone de deşeuri textile, dintre care mai puţin de 10% sunt reciclate sau reutilizate. Comparativ cu statele vest-europene, unde media colectării per capita variază între 6 şi 16 kg, în România acest indicator se situează între 0,5 şi 0,7 kg per persoană. Această situaţie evidenţiază nevoia stringentă a unor măsuri concrete pentru creşterea gradului de reutilizare şi reciclare a textilelor, în concordanţă cu piramida zero deşeuri.