Preşedintele argentinian Alberto Fernandez a anunţat ieri un nou guvern, în scopul deblocării unei crize politice provocate de un regres electoral al majorităţii sale şi care a degenerat într-o confruntare deschisă cu vicepreşedinta sa, Cristina Kirchner, relatează AFP, conform Agerpres.
Executivul a traversat momentul de vârf al crizei în această săptămână, după alegerile primare legislative de duminica trecută, în urma cărora coaliţia la putere Frente de Todos (peronistă de centru-stânga) nu a obţinut decât 31% din voturi la nivel naţional.
Creat în 2009, sistemul de primare generale pentru toate partidele politice, în aceeaşi zi şi la scară naţională, este o particularitate argentiniană. Votul fiind obligatoriu, aceste alegeri primare reprezintă un barometru foarte important înainte de un scrutin.
Rezultatele proaste de duminică ale coaliţiei la putere provoacă temeri că la alegerile de la 14 noiembrie ar putea pierde majoritatea în Senat, precum şi speranţa de a o obţine în Camera deputaţilor, în condiţiile în care cuplul Fernandez-Kirchner mai are doi ani de mandat.
Criza executivului a izbucnit miercuri, când ministrul de interne, Eduardo 'Wado' de Pedro, şi-a prezentat demisia, la fel ca alţi patru membri ai guvernului. Toţi sunt consideraţi apropiaţi ai Cristinei Kirchner şi iniţiativa a fost interpretată drept o cale de presiune a vicepreşedintei asupra şefului statului pentru a remania întregul guvern.
"Credeţi cu seriozitate că nu este necesar, după o astfel de înfrângere, să se prezinte public demisii şi ca responsabilii să-i faciliteze preşedintelui reorganizarea guvernului său?", a scris apoi Cristina Kirchner, joi, într-o scrisoare deschisă în care îi critică pe responsabilii "care se cramponează de scaune".
Preşedintele nu a acceptat aceste demisii şi în cele din urmă cei cinci miniştri demisionari vor rămâne în funcţie, la fel ca Martin Guzman, titular al portofoliului economiei şi principalul intelocutor al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Juan Manzur, guvernator al provinciei Tucuman (nord-vest), a fost numit şef al consiliului de miniştri, înlocuindu-l pe Santiago Cafiero, unul dintre membrii executivului cei mai contestaţi de Cristina Kirchner.
Santiago Cafiero a fost totuşi numit şef al diplomaţiei, în locul lui Felipe Sola, care se află în Mexic.
Noii miniştri sunt Anibal Fernandez (securitate), Julian Dominguez (zootehnie, agricultură şi pescuit), Juan Perzyck (educaţie) şi Daniel Filmus (ştiinţă şi tehnologie). Juan Ross este noul secretar pentru presă şi comunicare, în locul lui Juan Pablo Biondi, pe care vicepreşedinta l-a criticat deschis pentru că organiza discuţii cu jurnaliştii sub acoperirea anonimatului, notează sursa citată.
În recesiune din 2018, Argentina traversează o criză economică exacerbată de pandemia de Covid-19. Pentru a amortiza efectele provocate de restricţiile sanitare, guvernul a efectuat emisiuni monetare importante, în special în 2020, în pofida impactului acestei decizii asupra inflaţiei.