Producătorul de ulei "Argus" Constanţa a investit cîteva milioane de euro pentru creşterea capacităţii sale de rafinare a uleiului brut, de la 150 la 250 tone/oră. Conducerea societăţii estimează că acest lucru va avea ca efect majorarea cu 60% a volumului de ulei rafinat produs, în timp ce cantitatea de ulei brut exportat va scădea. Vasile Leu, directorul general al "Argus" Constanţa, ne-a declarat că rezultatele financiare pentru primul semestru din acest an sînt mulţumitoare, reflectînd o îmbunătăţire a activităţii societăţii.
Acţiunile emise de "Argus" Constanţa s-au tranzacţionat, pînă în data de 8 iunie, pe piaţa electronică Rasdaq, fiind transferate ulterior pe platforma tehnică a Bursei de Valori Bucureşti. Volumul de tranzacţionare aferent acestor titluri (peste 100.000 acţiuni transferate săptămînal) a situat societatea pe primele locuri în topurile lunare şi săptămînale ale Rasdaq, iar preţul mediu de transfer a evoluat pe un trend ascendent, imprimat în ultimele cinci săptămîni. Acţiunile "Argus" Constanţa au fost printre cele mai căutate titluri, pe parcursul lunii iulie. Interesul ridicat pentru aceste valori mobiliare a determinat plasarea "Argus" pe locul întîi în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi, realizat de Rasdaq luna trecută (au fost consemnate 334 de tranzacţii, care au avut ca rezultat transferul unui număr de 448.995 de acţiuni). În ultima şedinţă de tranzacţionare din iulie, "Argus" a atins cel mai mare volum de titluri transferate, respectiv 46.690 de acţiuni, în valoare totală de 1,14 miliarde de lei, investitorii plătind între 24.000 lei şi 24.500 lei/acţiune.
Volumul mare al tranzacţiilor cu acţiuni "Argus" ar putea sugera o posibilă intenţie de preluare a controlului societăţii, dar domnul Leu susţine că, în cazul "Argus", acest lucru este foarte puţin probabil. Structura acţionariatului producătorului de ulei vegetal este foarte diversificată, existînd un singur acţionar semnificativ, cu o cotă de 11,44% din capitalul social. Societatea a fost privatizată prin metoda MEBO (Management and Employees Buy-Out), prin urmare conducerea şi salariaţii "Argus" sînt în posesia unei părţi semnificative din titlurile emise. Un raport al companiei prezintă cotele de participare la capitalul social ale conducerii astfel: directorul general deţine 11,44%, directorul economic - 1,6%, directorul tehnic - 2,51%, directorul comercial - 3,11%, directorul de vînzări - 1,54%. Acest aspect creşte dificultatea unei posibile intenţii de preluare a controlului, existînd un nucleu puternic de acţionariat fidel, spune Vasile Leu.
Adunarea Generală a Acţionarilor "Argus" a mai stabilit o limită maximă de participare la capitalul social care conferă drept de vot şi drept la repartizarea profitului. Orice acţionar care deţine mai mult de 5% din titlurile "Argus" nu are drept de decizie sau la dividend pentru cota ce depăşeşte pragul respectiv. Domnul Leu ne-a spus că există, în prezent, o societate care are peste 5% din acţiunile "Argus", dar care nu este acţionar semnificativ (nu a depăşit 10%).
"Argus" este unul din principalii producători de ulei rafinat din ţară, cu o cotă de piaţă de peste 20%. Domeniul în care activează este unul din puţinele din economia internă care nu s-a confruntat cu dificultăţi deosebite, motiv pentru care au existat condiţii prielnice pentru amplificarea concurenţei. Directorul general al societăţii ne-a spus că, pentru a face faţă concurenţei şi pentru menţinerea şi creşterea cotei de piaţă, este absolut necesar să facă investiţii mari. Concurenţii principali ai "Argus" sînt SC "Unirea" SA Iaşi, SC "Topway Industries" SA, Craiova şi SC "Agricover" SA Buzău.
"Argus" a cumpărat, anul trecut, un siloz din Bărăgan, iar în acest an a închiriat silozul Jegăria, investiţii care s-au adaugat la celelalte capacităţi de depozitare a materiei prime ale societăţii (printre care şi "Comcereal" Tulcea). Planul de majorare a capacităţii de rafinare este bazat pe recolta bună de materie primă de anul acesta, floarea soarelui nefiind afectată de vreme, spune domnul Leu.
Vasile Leu ne-a mai declarat că publicarea informaţiilor legate de investiţia amintită, rezultatele financiare bune raportate în ultimii ani, precum şi transferul societăţii pe platforma de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti pot fi motivele pentru care "Argus" s-a situat în ultimele săptămîni în topul celor mai tranzacţionate societăţi pe piaţa bursieră. O altă posibilă motivaţie pentru interesul ridicat al investitorilor pentru tilurile "Argus" este faptul că societatea a acordat circa 50% din profitul net sub formă de dividende acţionarilor. Valoarea dividendului net/acţiune acordat pentru anul 2003 a fost de 850 lei, mai puţin comparativ cu anii anteriori, cînd valoarea acestuia a fost de 27.500 lei/acţiune (2002), respectiv 65.000 lei/acţiune (2001). Aceasta a fost consecinţa splitării valorii nominale a titlului de la 150.000, la 15.000 lei/acţiune, dar investitorii apreciază astfel de schimbări deoarece, de obicei, în asemenea cazuri ies în cîştig.
"Argus" Constanţa este unul dintre principalii producători de uleiuri şi grăsimi vegetale de la noi. Are un capital social de 470 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 15.000 de lei.
Anul trecut, societatea a avut cele mai bune rezultate dintre producătorii de ulei. Piaţa uleiului a cunoscut o luptă acerbă anul trecut, toţi producătorii trecînd prin dificultăţi majore datorită secetei din anul precedent. Producţiile bune din anul agricol 2003 au scăzut preţul seminţelor de floarea soarelui sub cel din 2002, astfel că atît producţia, cît şi consumul s-au redresat. Rezultatele bune ale companiei "Argus" au fost şi sînt favorizate şi de investiţiile anterioare în "Comcereal" Tulcea, la care societatea este acţionar majoritar ("Comcereal" asigură depozitarea şi achiziţia la preţuri favorabile a materiei prime).