Producătorul de ulei "Argus" Constanţa a înregistrat, în prima jumătate a anului, un profit net de 53 miliarde de lei, în creştere cu 341% faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut. Majorarea cifrei de afaceri cu circa 8,4% nu reflectă toată creşterea pe care societatea a înregistrat-o în unităţi fizice, datorită preţurilor practicate într-un mediu extrem de concurenţial. Rezultatul brut a fost de 69,1 miliarde de lei, obţinut atît prin creşterea profitului din exploatare, cît şi prin diminuarea cheltuielilor financiare. Datoriile comerciale, în cifre absolute, au înregistrat o uşoară scădere faţă de perioada corespunzătoare luată drept comparaţie. Societatea nu a înregistrat nici o datorie restantă la obligaţiile faţă de bugetele locale sau centrale, iar datoriile pe termen scurt au scăzut ca urmare a rambursării creditului bancar contractat la începutul recoltei 2003. Datoriile pe termen lung au crescut pe seama contractării unui credit pe termen mediu de circa 1,5 milioane de euro, pentru investiţii.
"Argus" Constanţa este producător de ulei comestibil şi şroturi, şi are un capital social de 469.979.700 mii lei, împărţit în acţiuni cu o valoare nominală de 15.000 lei. Acţiunile "Argus" se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq şi nu sînt concentrate decît într-un singur pachet semnficativ, respectiv 11,44%, la managerul companiei - Vasile Leu. Societatea are ca acţionari 22.509 persoane fizice, care deţin 80,52% din titluri şi 102 persoane juridice, ce deţin 19,48% din acţiuni.
"Argus" Constanţa a înregistrat, anul trecut, cele mai bune rezultate dintre producătorii de ulei. Producţiile bune din anul agricol 2003 au scăzut preţul seminţelor de floarea soarelui sub cele din 2002, astfel că atît producţia, cît şi consumul s-au redresat. Rezultatele bune ale companiei "Argus" au fost şi sînt favorizate şi de investiţiile anterioare în "Comcereal" Tulcea, la care societatea este acţionar majoritar ("Comcereal" asigură depozitarea şi achiziţia la preţuri favorabile a materiei prime). "Argus" Constanţa a investit anul acesta cîteva milioane de euro pentru creşterea capacităţii sale de rafinare a uleiului brut, de la 150 tone/ora la 250 tone/ora. Conducerea societăţii estimează că acest lucru va avea ca efect majorarea cu 60% a volumului de ulei rafinat produs, în timp ce cantitatea de ulei brut exportat va scădea.