ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ:  "Atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul Cathedral Plaza"

Ziarul BURSA #Companii / 18 mai 2017

"Atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul Cathedral Plaza"

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice susţin că Primăria Capitalei "încearcă să creeze o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale a Cathedral Plaza şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire" şi precizează că "reacţia vehementă" a primarului Gabriela Firea împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei a fost declanşată de aflarea faptului că managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa de la căsătorie a edilului şef, cerându-i să infirme acest lucru.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a transmis, ieri, un comunicat de presă în care aduce "corecturi" la precizările Primăriei Municipiului Bucureşti referitoare la demersurile pe care le întreprinde pentru desfiinţarea clădirii ilegale Cathedral Plaza şi a poziţiei primarului general exprimată la un post de televiziune.

Astfel, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice precizează că executarea sentinţei Tribunalului Dâmboviţa prin care primarul general este obligat să emită Dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza nu presupune emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispoziţii a primarului general.

"Această afirmaţie nu aparţine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, ci este concluzia la care a ajuns în mod irevocabil Curtea de Apel Constanţa (Decizia 89/2016)", se menţionează în comunicatul citat, precizându-se că doar pentru emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare este necesar avizul Ministerului Culturii şi al Identităţii Naţionale (MCIN).

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice arată că nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea MCIN pentru a se emite Dispoziţia de desfiinţare.

"Inexistenţa unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu şi autonom al hotărârii judecătoreşti, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică şi nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerinţă în sfera puterii judecătoreşti, inadmisibilă într-un stat de drept", mai precizează sursa citată.

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Primăria Municipiului Bucureşti încearcă, în mod intenţionat, să creeze "o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale Cathedral Plaza şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire".

"Pentru emiterea actului administrativ impus de instanţă primarul general are la dispoziţie toate mijloacele necesare. Insinuarea sa din data de 12.05.2017 în sensul că i s-ar cere aducerea la îndeplinire a hotărârii judecătoreşti prin încălcarea legii, nu face decât să sublinieze opoziţia nelegitimă faţă de dispoziţia dată de sistemul judiciar din România", se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice mai spun că Primăria Capitalei, prin faptul că susţine că anterior emiterii dispoziţiei este necesar să se stabilească modalităţile tehnice şi estimarea costurilor, "nu face altceva decât să confirme că se caută mijloace pentru împiedicarea punerii în executare a hotărârii de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza, lăsându-se să se înţeleagă că aceste elemente ar putea bloca executarea obligaţiei stabilită de instanţă, ceea ce este inacceptabil".

"De altfel, iniţierea celor două proceduri anterioare a dovedit prin obiectivele fixate că, pe de o parte sunt căutate măsuri pentru menţinerea construcţiei ilegale (cum este, de exemplu "evaluarea impactului structurii C.P. asupra siguranţei în exploatare"), iar pe de altă parte că a dus la întârzierea de peste 2 ani a emiterii actului impus de instanţă", se menţionează în comunicatul citat.

De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice fac precizări şi cu privire la somaţia publică adresată de primarul general lui Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice: "Îi răspundem că atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii (n.r. - Cathedral Plaza deţinută de omul de afaceri Ioannis Papalekas) şi că misiunea încredinţată primarului general este de a apăra şi comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriştilor. A afirma că această clădire «are toate documentele», contravine nu numai hotărârilor judecătoreşti care constată contrariul, ci şi unei minime diligenţe administrative care presupune o verificare a documentaţiei din care lipsesc avizele şi acordurile prevăzute de lege. Se pare însă că actualul primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei".

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice continuă spunând că, dacă acestă informaţie nu este corectă, atunci primarul general poate să îi acuze "de calomnie sau de bârfă, dar dacă este adevărată, atunci explică pe deplin motivele care întârzie desfiinţarea clădirii ilegale".

Ei mai susţin că arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti nu a fost primit niciodată în nicio audienţă, nu i s-a transmis nici măcar un refuz politicos.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice mai spun că purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Francisc Doboş, "regretă terminologia folosită în postarea de pe pagina sa de Facebook".

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a transmis ieri, referitor la afirmaţiile făcute de primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o emisiune televizată despre realizarea unui sondaj legat de demolarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, că edilul a spus că doreşte ca bucureştenii să fie consultaţi dacă doresc să suporte costurile "de ordinul milioanelor de euro" pentru demolarea Cathedral Plaza, nu dacă să respecte hotărârea unei instanţe.

"Primarul General NU a afirmat că doreşte realizarea unui sondaj în care să întrebe bucureştenii dacă să respecte sau nu hotărârea unei instanţe, declaraţia Edilului Şef fiind scoasă din context. Aşa cum a reiterat în repetate rânduri Primarul General, Primăria Municipiului Bucureşti respectă şi va respecta întotdeauna legea şi va lua toate măsurile legale pentru protejarea atât a banului public, cât şi a patrimoniului oraşului", transmit reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut referire, într-o emisiune televizată, la realizarea unui sondaj privind demolarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, ce a stârnit un val de reacţii critice pe reţelele de socializare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb