Armageddon-ul lăptarilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 25 iulie 2008

Armageddon-ul lăptarilor

800.000 de văcari români riscă falimentul din pricina normelor UE privind calitatea laptelui

Sătuli de abuzurile procesatorilor şi de veniturile mici, producătorii de lapte îşi deschid propriile centre de prelucrare a materiei prime

Neregulile ce ţin de cota de lapte ne pot aduce sancţiuni de zeci de milioane de euro

800.000 de crescători de bovine din toată ţara riscă să intre în faliment din cauza prevederilor impuse de Uniunea Europeană privind calitatea laptelului.

De la finele anului 2009, Uniunea impune văcărilor noştrii să producă doar lapte "conform", care să respecte o serie de cerinţe de calitate (n.n. laptele conform prevede o cantitate de 400.000 de germeni şi 100.000 de celule somatice pe ml.), lucru imposibil de realizat în condiţiile actuale din pricina lipsei de tehnologie. Mai mult, laptele a cărui compoziţie nu respectă criteriile menţionate va avea interdicţie atât în ţările comunitare, cât şi la exportul în statele non-UE. "Măsura va avea un impact social şi financiar greu de imaginat pentru producători", ne-a spus Dorel Secară, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), care a subliniat că în această situaţie se regăsesc peste 800.000 de văcari. Potrivit preşedintelui FCBR, raportat la nivel naţional, des­tul de puţini crescători de bovine produc laptele care să res­pecte cerinţele UE. Şi asta din cauza lipsei de fonduri pentru achiziţia tancurilor de răcire sau a instalaţiilor de muls. Dorel Secară ne-a explicat: "Cei care produc laptele conform sunt producătorii mai dezvoltaţi.

Probleme mari avem cu micii crescători de bovine care fie îşi duc laptele la centrele de colectare, unde îl depozitează şi acesta îşi pierde din calităţi, sau cu intermediarii care le iau laptele şi îl plimbă prin ţară. Pentru a obţine laptele conform, la două ore de la muls, acesta trebuie depozitat în tancurile de răcit la o temperatură de maxim 4 grade Celsius". Cu toate acestea, tehnologiile enumerate costă minim 2.000 de euro (în funcţie de capacitatea de depozitare), iar la sate "nu curge doar lapte şi miere", întrucât nu sunt bani.

"Singura soluţie ar reprezenta-o asocierea crescătorilor de bovine în grupuri de producători şi acordarea unui sprijin din partea Ministerului Agriculturii", ne-a mai spus Dorel Secară. Pe de altă parte, preşedintele FCBR ne-a declarat că se poartă negocieri cu ministerul de resort pentru majorarea subvenţiei de la buget, de 174 milioane de euro, pentru crescătorii de bovine.

Producătorii de lapte devin procesatori

Ameninţati cu falimentul de abuzurile marilor procesatori, de veniturile mici şi de relaţiile feudale instaurate de companiile multinaţionale în circuitul comercial, crescătorii de taurine vor să înfiinţeze propriile centre de procesare a materiei prime (a laptelui crud) şi o reţea de magazine, la nivel naţional, unde vor putea să-şi comercializeze exclusiv produsele lactate.

Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), ne-a declarat că producătorii de lapte vor şă-şi înfiinţeze cinci fabrici de procesare, în fiecare regiune a ţării, pentru colectarea laptelui.

Domnia sa ne-a explicat: "Momentan avem în proiect să înfiinţăm o fabrică de 100.000 de litri în zona de sud a ţării şi să cumpărăm una în Ardeal.

O asemenea fabrică costă circa 5 milioane de euro. La cea din sud au început deja lucrările dar ni se pun de fel şi fel de piedici. Facem eforturi să obţinem cofinanţare de 50% din valoarea investiţiei. În ceea ce priveşte magazinele, vrem să dezvoltăm o reţea la nivel naţional unde să vindem direct la consumator. Vom apela la pieţele volante până vom putea să vindem zilnic în acestea".

Potrivit lăptarilor, cele mai mari probleme se resimt vara, întrucât preţul laptelui scade vertiginos, comparativ cu sezonul rece, când micii producători de lapte ies din ecuaţie.

Costel Caraş, ne-a declarat: "Preţul mediu al litrului de lapte, vara, este de 0,6 lei, iar iarna de peste 1 leu, datorită crescătorilor de bovine cu unul sau două animale care nu mai produc în anotimpul rece. Întrucât suntem în toiul verii, mulţi dintre noi vindem sub preţul de cost. Datorită haosului colectiv, nouă ne revine circa 10% - 12% din preţ, retailerilor 30% - 40% din preţ iar procesatorilor diferenţa".

Întrucât, nici în ultimile cinci luni relaţia producătorilor cu procesatorii şi retaileri nu s-a ameliorat, Costel Caraş ne-a declarat că văcarii vor ieşi din nou în stradă începând cu 7 august.

Cota de lapte ne poate aduce sancţiuni de zeci de milioane de euro

"Haosul colectiv" insturat în circutitul comercial al laptelui, ne-ar putea aduce sancţiuni de zeci de milioane de euro din partea UE, mai susţine Costel Caraş. Potrivit acestuia, "legea de guvernare a cotei de lapte" este terfelită, înturcât din 2 milioane de tone de lapte, cât ar trebui să fie comercializaţi direct de la fermieri la consumator, ajung maxim 500.000. "Diferenţa se duce prin samsari, care mută laptele dintr-o zonă în altă contrar legii", a precizat Caraş. Potrivit SCTR nerespectarea legii ar putea determina Bruxelles-ul să ne aplice "amenzi grele" de zeci de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tineti-va tari si nu cedati fiti uniti si faceti acele fabrici chiar daca cheltuiala este mare .Daca doriti putem colabora Sint din IASI

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb