Un test nuclear efectuat de Coreea de Nord, care pare probabil în următoarele săptămâni, ar fi "schimba datele" în regiune şi ar primi un "răspuns" din partea Statelor Unite, au declarat mai mulţi oficiali cu rang înalt ai comandamentului american Asia Pacific, relatează AFP, conform News.ro.
Coreea de Nord a efectuat cinci teste de rachete balistice într-o săptămână şi probabil că se pregăteşte să efectueze un test nuclear după următorul congres al Partidului Comunist Chinez, care va începe în 16 octombrie, a declarat un oficial al comandamentului Indo-Pacific (IndoPacom).
"Cred că posibilitatea unui test este mai probabilă la una sau două săptămâni după congres", a spus oficialul, sub protecţia anonimatului.
Estimarea sa este în acord cu cea a serviciilor de informaţii sud-coreene, pentru care acest test nuclear, care ar urma să fie primul din 2017, ar putea avea loc între 16 octombrie şi alegerile intermediare din 7 noiembrie din Statele Unite. Deşi a subliniat că nu a fost stabilită nicio legătură între recentele teste balistice ale Phenianului şi posibilitatea unui test nuclear, şeful flotei americane din regiune, amiralul Sam Paparo, a recunoscut că acesta ar fi "un subiect îngrijorare foarte profundă". "Ar fi foarte îngrijorător, ar exista un răspuns", a adăugat el. "Acest răspuns s-ar face în strânsă consultare cu aliatul nostru sud-coreean şi ar fi în concordanţă cu doctrina noastră integrată de descurajare: ar încorpora toate instrumentele puterii SUA, în plan diplomatic, militar şi economic", a spus el.
Pentru şeful forţelor aeriene din regiune, generalul Ken Wilsbach, ideea că nord-coreeni au o armă nucleară este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, spre deosebire de alte puteri nucleare, regimul de la Phenian nu consideră acest tip de armament drept instrument de descurajare pentru a nu fi folosit vreodată. "Au ameninţat că vor folosi aceste arme împotriva vecinilor lor şi chiar împotriva Statelor Unite. Şi asta e neobişnuit", a spus el. "Celelalte ţări care au aceste arme nu vorbesc aşa şi asta ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea".
Un test nuclear nord-coreean "ar fi, fără îndoială schimbător de joc" în regiune, a adăugat generalul Wilsbach. "Acest lucru ar fi o sursă de îngrijorare pentru multe ţări. Cred că ar îngrijora chiar şi China şi Rusia", a mai spus el.
Confruntată cu sancţiuni internaţionale pentru programele sale de armament, Coreea de Nord a adoptat o nouă doctrină la începutul lunii septembrie, proclamând că nu va renunţa niciodată la armele nucleare.
Regimul nord-coreean a testat bombe atomice de şase ori din 2006. Cel mai recent şi mai puternic test nuclear a avut loc în 2017, cu o putere estimată la 250 de kilotone, fiind vorba de o bombă cu hidrogen. Imaginile din satelit au arătat semne de activitate într-un tunel de la locul de testare nucleară Punggye-ri în ultimele luni. Phenianul asigurase că a demolat acest loc în 2018 înaintea unui summit istoric între Kim Jong Un şi preşedintele american din acea vreme Donald Trump.
Confruntate cu retorica războinică a Phenianului, Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au reluat exerciţiile comune, suspendate din 2018 din cauza Covid-19.
Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a mers la Seul săptămâna aceasta şi a vizitat zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o vizită menită să sublinieze angajamentul "neclintit" al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud.
Washingtonul este principalul aliat de securitate al Seulului, cu aproximativ 28.500 de militari staţionaţi în Coreea de Sud.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2022, 13:59)
Acum nu au timp,
după ce termina cu rusii și chinezii