Forţele ruse, care încearcă să strângă cercul în jurul oraşului ucrainean Avdiivka, situat în apropiere de Doneţk, centrul administrativ ocupat de ruşi al regiunii cu acelaşi nume din estul Ucrainei, şi-au intensificat ofensiva duminică într-o nouă zi de lupte grele, în zona în care Ucraina a respins până la 44 de atacuri ruseşti pe respectiva direcţie a frontului, arată buletinul de luni al Statului Major de la Kiev, relatează EFE.
"Combatanţii ucraineni continuă să ţină piept inamicului, care continuă să încerce să încercuiască Avdiivka", precizează Statul Major ucrainean, care face referire totodată la "pierderi masive" printre trupele ruse care încearcă să cucerească acest municipiu.
Influentul canal de Telegram al armatei ucrainene "Deepstate" menţionează progrese ruseşti în partea de nord a Avdiivka şi în zona Pervomaiski, la sud de oraş.
În buletinul său zilnic privind desfăşurarea războiului, Centrul pentru Strategii de Apărare de la Kiev raportează un avans rusesc de 1,5 kilometri în zona carierei de nisip din partea de nord a oraşului Avdiivka.
În apropiere de Optine, la sud de Avdiivka şi la aproximativ doi kilometri nord de aeroportul ocupat din Doneţk, forţele ruse ar fi avansat un kilometru, potrivit think tank-ului ucrainean.
În plus, potrivit sursei, ruşii au înaintat cu "până la 600 de metri" în jurul Stepnoe, un sat la nord de Avdiivka.
Epicentrul luptelor de la Avdiivka s-a mutat în partea de nord a oraşului: ocupanţii au reuşit să pătrundă pe străzi, punând în pericol autostrada din preajmă, o rută logistică importantă pentru trupele ucrainene, subliniază şeful think-tankului Defense Express, Serghei Zgureţ, analist militar, notează agenţia de presă Unian.
Anterior, forţele ucrainene reuşiseră să respingă acţiunile ofensive ale ruşilor în partea limitrofă de nord a oraşului, în zona localităţii Stepnoe, iar acum luptele se duc între fabrica de cocs şi produse chimice şi oraşul propriu-zis, a spus el, adăugând că, se pare, Rusia a profitat de vremea rea, când artileria ucraineană a lucrat mai puţin, pentru a avansa.
Potrivit acestuia, ruşii mai au aproximativ un kilometru şi jumătate sau mai puţin până la autostrada principală, considerată ruta principală către Avdiivka.
Serghei Zgureţ declară că Rusia are un avantaj în forţă şi tehnologie şi exercită presiune asupra apărării forţelor ucrainene, deşi armata ucraineană încearcă să-i scoată pe invadatori din zona ocupată.
Din octombrie trecut, Rusia şi-a concentrat majoritatea eforturilor de pe front pe capturarea oraşului Avdiivka, care ar îndepărta trupele ucrainene de oraşul ocupat Doneţk, ceea ce ar îndepărta forţele ucrainene de oraşul ocupat Doneţk.
Surse militare ucrainene au explicat în ultimele săptămâni că lipsa de muniţie pentru a respinge atacurile ruseşti oferă inamicului un avantaj pe întreaga linie a frontului.
Ucraina recunoaşte progresele obţinute de ruşi la Avdiivka şi în alte zone de pe linia frontului, subliniind în acelaşi timp preţul ridicat în vieţi omeneşti şi echipamente militare pe care Rusia îl plăteşte pentru aceste câştiguri modeste.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 13:59)
Pe scurt .Trebuie inteles cum acest razboi nu poate fi oprit la masa negocierilor nici de catre Putin nici de catre Zelenski .Trebuie inteles ca doar Zelenski (nu sefii armatelor sau diferiti generali ) are o imagine de ansamblu si proiectia in timp a tot ceea ce reprezinta acest conflict si care este scopul sau final .Trebuie inteles ca doar cistigatorul poate revendica si teritorii si forma viitoare politica de guvernamint .Trebuie intelese care sunt consecintele pentru toate natiunile foste comuniste pe care rusii le considera ca facind parte din sfera lor de influenta .Daca Ucraina ceda in prima saptamina si Rusia ocupa intreaga Ucraina acum eram aidoma comunismului de la Moscova si de la Beijing acolo unde totul este decis de un singur om .Romania era intr-o situatie total nefericita si total diferita de celalalte natiuni .Nu am mai exista ca tara, (tara ar fi rapid impartita) si toata agoniseala nostra facuta timp de 35 de ani dupa 1989 ar disparrea in buzunarele rusilor .Tot ceea ce va este acum familiar ar dispare ca un fum .Alegerile le faceti singuri ,chiar acum, incepind cu luna Iunie o data cu declansarea alegerilor Europarlamentare si Locale comasate .Deosebit de importanta este alegerea noului Presedinte .Opozitia (Kelemen ,Barna , Drula ,Ciolos ,Orban si Tomac )se vor face „ luntre si punte ”spre al sprijini pe Simion favoritul Budapestei si al Moscovei in alegerile Prezidentiale .Nu iesiti la vot ,ca si romani responsabili, ce puteti vota „romanul absolut” Ciuca , veti pierde toata agoniseala voastra si a copiilor vostri. Nu puteti lasa tara pe mina Opozitiei dupa cum bine lecturati .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de FLORIN în data de 05.02.2024, 14:13)
Vorbesti serios fratioare????daca DA dezvolta subiectul......DAR am o rugaminte SA TI CONT CA DEOCAMDATA SUNTEM DATORI VANDUTI....si asta s-a intamplat in cei 35 ani .....in conditiile in care in 1989 eram o tara libera si independenta si fara datorii......chiar pe excedent,......
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 14:20)
Dezvoltarea pe banii altora nu inseamna ca suntem datori vinduti . Suma de indatorare este cunscuta .Romania obtine peste 90 de miliarde de euro doar din PNRR ,parte granturi parte imprumuturi cu dobinda extrem de mica si cu termene laxe de returnare (2050 )si a obtinut de la UE inca 90 de miliare cota atrasa de Guvernele tarii .Nu mai incerca propaganda sovietica ca nu tine .Ne dezvoltam pe banii altora .Rusia nu mai are ce oferi nimanui .
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 15:20)
eram fara datorii da, liberi NU.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 15:20)
nu
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 16:05)
datoria nu are legatura cu libertatea . nici macar asta nu stii .
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 17:06)
eram fara datorii, dar NU eram liberi. mai clar e asa?
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ticu în data de 05.02.2024, 17:36)
Bați câmpii măi Florine! România poate reduce decalajul de dezvoltare economică fata de Vest doar prin investiții chiar dacă asta înseamnă noi împrumuturi. Dacă UE îți finanțează 85 % GRATIS anumite proiecte de infrastructură de exemplu, noi ce sa facem, sa nu ne împrumutăm pentru restul de 15% că nu avem bani? Nu prietene, trebuie sa ne împrumutăm pentru că nu avem capitalul necesar deocamdată dar asta ne asigură dezvoltarea economică și primim bani gratis prin PNRR, etc
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 20:47)
Care dezvoltare? Toți banii se duc afara, datoria rămâne și crește intruna.Daca pleca mâine capitalul străin rămânem cu toata datoria (200 MLD euro) și fara nicio industrie.Noi avem doar forță de muncă, deci suntem colonie.Restul sunt vise care se pot spulbera oricând.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 21:43)
priveste si tu in jur sa nu cazi de husen
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 05.02.2024, 21:54)
Dobanzi mici la credite mari e un lat mai larg ,dar care se strange pana la urma!
Uita te pt ce am luat credite!
Faci autostrada Moldovei ce merge paralel cu un drum f bun pe care ,politia diletanta nu l curata de bizonii vitezomani!
Facem podul de la Braila si pe langa faptul ca nu se plateste taxa,nu are un cantar obligatoriu de trec basculele incarcate cu piatra la peste 40 t,distrugand asfaltul!
Daca nu strangi taxe km pt utilizarea drumurilor de la straini si romani(e plin de moldoveni,ucrainieni,polonezi) ce folosesc infrastructura pt fabuloasa suma de 10 eur pe zi,poti lua sute de miliarde ,intretinerea costa si tu pierzi bani in loc sa castigi!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 18:53)
Am impresia ca citesc un raport de pe front plin de vesti bune. Ucranii se apropie de Moscova, fabricile de obuze rusesti nu mai au energie electrica, rusii lupta cu cazmalele, dronele lor sunt doborate de borcane cu muraturi, Ghost of Kiev zboara pe deasupra Kremlinului lansand manifeste catre rusi, Taylor Swift a fost pusa de NATO sa cante rusilor sa il dea jos pe Putin iar Romania incheie un tratat de securitate colectiva cu Kievul prin care cere ajutor de la mareata armata ucrainiana sa lupte cu rusii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 19:10)
traim vremuri foarte periculoase, si unora le arde de glume
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 20:25)
Pai rusii nu au fost invinsi de ucrainieni si alungati inapoi in Rusia?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 21:47)
Zelenski pare ca a vandut si Marea Contraofensiva rusilor,
ce nu face omul ptr. un ban in plus