"Armax Gaz" s-a aliat cu o companie britanică pentru exploatarea unui zăcământ de ţiţei

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2010

Mircea Vescan

Mircea Vescan

Compania se pregăteşte să promoveze la Bursa de Valori Bucureşti

Producătorul de echipament pentru industria energetică "Armax Gaz" Mediaş (simbol ARAX) s-a aliat cu compania britanică "ZETA Petroleum" pentru exploatarea zăcământului de ţiţei "Jimbolia" situat la 40 de kilometri de Timişoara, lângă graniţa româ­no-sârbă. "Armax Gaz" deţine 50% din dreptul de concesiune asupra perimetrului respectiv.

La începutul lunii trecute, "Armax Gaz" a anunţat că au început lucrările de testare şi foraj a perimetrului Jimbolia Veche, pentru evaluarea potenţialului economic de producţie a ţiţeiului, potrivit informaţiilor prezentate de companie.

"Vorbim de zăcămintele de la Jimbolia Veche, unde Armax Gaz este coproprietar. Estimez că, la anul, acest perimetru va intra în exploatare, profucţia vrem să o vindem în ţară", a declarat, pentru ziarul "BURSA", Mircea Simion Vescan, preşedintele-director general al societăţii, adăugând: "Am făcut ceea ce trebuia să facem încă din anii "90, şi anume ca societăţi autohtone să exploateze resursele de aici".

Ca să pună în practică planurile de extindere a companiei pe piaţa exploatării şi vânzării de hidrocarburi, acţionarii companiei au aprobat, în Adunarea Generală din mai, patru contracte pentru producţia şi vânzarea de gaze naturale cu o valoare cumulată de maximum 24 de milioane de euro.

Puţine informaţii concrete au circulat despre planurile acţionarului majoritar al "Armax Gaz", Mircea Vescan dorind să păstreze secretul asupra ceea ce speră să găsească în rezervele de la Jimbolia, în afară de ţiţei şi gaz.

"Este investiţia vieţii mele, mai multe despre ce vom face acolo veţi afla însă abia anul viitor", a precizat Vescan.

"Zeta Petroleum", partenerul lui "Armax Gaz" în proiectul "Jimbolia", a achiziţionat licenţa de explotare a zăcământului în august 2007, când a semnat un contract de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). La mijlocul lunii iunie, anul acesta, "ZETA" a încheiat un parteneriat cu "Armax Gaz", în urma căruia aceas­ta a obţinut 50% din dreptul de concesiune asupra perimetrului Jimbolia.

"ZETA" a finalizat o evaluare a structurii zăcământului "Jimbolia Veche", o secţiune din perimetrul "Jimbolia", obţinând date care sugerează că rezervele de acolo ar varia între 1,3 şi 6,5 milioane de barili, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei britanice.

Mircea Simion Vescan: "O să ajut BVB promovând Armax la Bursa de Valori"

Deşi anunţa că vrea să listeze "Armax Gaz" la o bursă din afară, Mircea Vescan pare să se fi înduplecat să favorizeze promovarea companiei de pe segmentul Rasdaq la Bursa de Valori Bucureşti.

"Probabil că o să fiu patriot şi o să ajut BVB ducând compania la Bursă, deşi intenţia mea era să o listez la una dintre marile burse din afară", a spus şeful "Armax Gaz", pentru ziarul "BURSA".

"Armax Gaz" a obţinut, în primele şase luni ale anului, un profit de 4,22 milioane de lei, comparativ cu 2,03 milioane de lei, cât a raportat în primele şase luni ale anului trecut.

Afacerile societăţii au sporit, în primul semestru al anului, cu 140% faţă de perioada similară din 2009, la 56,26 milioane de lei, pe fondul creşterii producţiei vândute cu 102,59%, se arată într-un raport transmis de reprezentanţii societăţii. Producţia vândută a fost de 43,21 milioane de lei.

Compania are o capitalizare bursieră de 88,41 milioane de lei, potrivit preţului de 0,144 lei/acţiune înregis­trat în şedinţa bursieră de ieri. Mircea Simion Vescan are o participaţie de 39,42% din acţiunile ARAX.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa cum "Nababul" Vescan a facut avere inseland, incet, incet va fi adus si el in aceeasi situatie cu pacalitii. Si chiar o merita. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb