AROBS a înregistrat o creştere de 43% a cifrei de afaceri în 2023

S.B.
Piaţa de Capital / 28 februarie 2024

Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS

Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS

AROBS Transilvania Software raportează o cifră de afaceri de 428 milioane de lei la nivel consolidat în 2023, o creştere cu 43% faţă de 2022, EBITDA normalizată de 93 milioane de lei, o majorare cu 22% şi un profit net normalizat de 52 milioane de lei, în scădere cu 3% comparativ cu 2022, pe fondul procesului de integrare în grup a companiilor achiziţionate în ultimii doi ani şi jumătate.

"2023 a fost un an marcat de o piaţă turbulentă în zona de tehnologie, acest lucru fiind observat la majoritatea companiilor IT listate atât la nivel internaţional, cât şi local. A fost un an în care s-au efectuat optimizări masive în domeniul IT cu presiune pe indicatorii de profitabilitate ai companiilor. În acest context, în cadrul AROBS am continuat să creştem în pofida acestor adversităţi. A fost un an în care am lucrat intens la integrarea efectivă a companiilor pe care le-am adus sub umbrela AROBS începând cu finalul anului 2021. Transformarea şi integrarea sunt procese complexe şi de durată, prioritatea absolută fiind funcţionalitatea sinergiilor între diversele entităţi, şi capitalizarea pe baza punctelor forte ale fiecărei companii, pentru îmbunătăţirea ofertei de servicii şi produse software. Procesul de integrare nu reprezintă doar o aliniere operativă, ci şi de cultură comună care se axează pe inovaţie, excelenţă în servicii şi produse şi comunicare deschisă. Un astfel de proces poate avea un impact temporar asupra rezultatelor financiare, dar pe termen lung, acest demers este vital pentru cu strategia noastră de a construi o fundaţie solidă pentru o dezvoltare sustenabilă", a declarat Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri la nivel consolidat, în 2023, serviciile software au înregistrat o creştere de 44% faţă de 2022, acestea având o contribuţie de 81% la cifra de afaceri, respectiv 345 milioane de lei, iar segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 20%, pe fondul atragerii de noi clienţi, contribuţia acestuia la cifra de afaceri fiind de 16%, 71 milioane de lei. De asemenea, cea de-a treia linie de business, segmentul de sisteme integrate, a avut o contribuţie de 3% la cifra de afaceri, generând venituri de 12 milioane de lei. Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware şi software pentru sectorul public.

"Performanţa înregistrată în 2023 la nivelul cifrei de afaceri reprezintă rezultatul direct al strategiei noastre de expansiune şi diversificare, precum şi al investiţiilor continue în tehnologie şi în dezvoltarea profesională a colegilor din cadrul AROBS. În ciuda provocărilor pe care le presupune integrarea companiilor achiziţionate, am reuşit să valorificăm oportunităţile de creştere într-un mediu de piaţă plin de provocări. Indicatorii financiari, deşi influenţaţi de procesul de integrare, reflectă o gestionare prudentă a resurselor. În 2024, una dintre principalele preocupări ale echipei noastre de management rămâne continuarea procesului de integrare şi optimizarea operaţiunilor la nivelul companiilor din grup", a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

Începând cu finalul anului 2021, odată cu listarea la BVB, AROBS a implementat o strategie accelerată de dezvoltare atât în mod organic, prin investiţii de tip greenfield, cât şi prin realizarea de tranzacţii M&A. Până la finalul anului 2023, AROBS a realizat nouă tranzacţii de M&A, prin care au fost aduse în grup companii care operează în aceeaşi industrie şi care aduc valoare adăugată prin consolidarea şi extinderea domeniilor de expertiză şi a amprentei geografice a AROBS.

În plus, în data de 27 februarie 2024, AROBS a anunţat semnarea celei de-a zecea tranzacţii, prin preluarea integrală a grupului Infobest, specializat în dezvoltarea de soluţii software pentru automotive, telecomunicaţii şi producţie, cu birouri în Timişoara şi Leverkusen, Germania. Prin această achiziţie, AROBS urmăreşte consolidarea poziţiei grupului în Germania, dar şi în regiunea DACH.

În ceea ce priveşte activitatea AROBS pe piaţa de capital, în august 2023, acţiunile companiei au fost incluse de către Morgan Stanley Capital International (MSCI) în indicii MSCI Frontier Markets Small Cap şi MSCI Romania Small Cap. De asemenea, începând cu data de 18 martie 2024, acţiunile AROBS vor fi incluse şi în indicele FTSE Global Micro Cap.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Profit net normalizat...Dar profitul net cat este?

    1. 32,5 adica 20 mai putin cica pt. Sop, deci ei 40% din profitul ala Normalizat si-l iau acasa, bonus ca a scazut profitul!

      nu au luat din profit cei 20 milioane, scrie in raport ca e non cash, adica au fost actiunile donate de majoritar, nu mai comentati aiurea daca nu cititi si invatati ce inseamna

    Ndaga, ngada, bla, bla

    nu ne comunica un rand despre profitul in scadere o treime pana la 32 M ron, cu bugetat 45 

    nimic despre faptul ca la q3 aveau CA 350 m si au terminat cu 428 dupa'cel mai puternic trimestru din IT, se stie, q4' cum ne amwnintau la raportarea precedenta 

    adica au facut vreo 78 m venituri consolidat in q4 de la o medie de aproape 120! 

    fata de buget scade puternic si profitul actionarilor si ala normalizat de care-i doare-n cot pe actionari 

    Atentie! Nu au mai raportat si rezultatele individuale pentru ca s-ar vedea ca tot profitul vine de acolo aproape iar marea lor strategie M&A e un dezastru! 

    sute de milioane aruncate pe venituri in crestere dar profit ioc si sute de angajati si datorii contingente cat cuprinde cu SOP pt. noii angajati si plati-bonus pentru cei care le-au vandut companiile. 

    Stiti modelul ala BNET!? Permanent sparg banii actionarilor ca sa umfle artificial gogoasa si an de an firma e mai neprofitabila decat cand era mica!

    Doar ca in spatele povestii se ascund scurgeri uriase din aportul equity al minoritarilor catre interesele managerilor. Spre deosebire de politicieni la alegeri, alde astia nu dau nici macar banala saxosa cu zahar si ulei. Iei doar plasa!  

    1. Corect... toate M&A-urile sunt scheme de scoatere a banilor din Arobs... nu confirma deloc companiile achizitionate.

    Numere povesti pescaresti memorandum

    -ne listam cu 2020 40 mil lei profit la 154 venituri 

    -facem un avion de hartie cu 

    2023 profit ind. 60 mil si 71 consolidat 

    2024 profit 71 cu 84 consolidat 

    2025 83 cu 99 

    Haios e ca scriu alaturi ca asta e doar consolidand Arobs Moldova si altele detinute la data aia. Acum au luat un snop de companii in plus si au ajuns la........ 

    32(treizeci si doua) milioane lei profit.

    Unicorn, vrem sa atragem sute de milioane de Euro capital. Nu zau?! Fratilor, 850 milioane capitalizare pentru o chestie care in trimestrul asta s-a oprit in loc.  

    1. marturia mincinoasa se pedepseste.

      administratorii trebuie trasi la raspundere de cei care au avut sau au actiuni la companie. 

    ca v o coace nenea voicu, unii actionari inca mai cred in compania asta mi se pare ireal

    1. Companie de crestere cu profit in scadere. Si p/e cat la google

      crestere exclusiv pe datorie,fata de actionarii din plasament si banci,cresterea e total ineficienta,la raportarea anuala conforma legala se va vedea ca tot perimetrul de consolidare nu le-a adus rentabilitate,ca daca taceau filozofi ramaneau,adica daca ramaneau firma dinainte de listare faceau mai mult profit cu infinit mai putina cheltuiala de capital si riscuri,au ars cash fix degeaba,ba din contra mult mai rau cu o organizatie obeza pe care nu o mai pot struni,numar urias de angajati,salarii+bonusuri explodand,exact asa a facut BNET,din firma de IT s-a facut fond de investitii in IT cu manageri nepriceputi vreodata cu randamentul la fonduri,asa desi pierd valoarea actionarilor ei prospera,se vede treaba ca poti la nesfarsit sa spui-de la anul ne facem profitabili.Ambele companii repeta la nesfarsit aceeasi placa,mereu incep sa se axeze pe profitabilitate si rezultatul e invers,trimestru de trimestru,an de an!Minciuni in bucla

      BNET creste azi :))))))

      fiind foarte indatorata a anuntat ca vrea sa faca si mai multe datorii 

      actionarii sunt in transa,e minunat,daca nu e profit macar datoriile sa creasca 

      nu se vede Elefantul venind

      Vivre Bittnet! 

      ca s-a intors agista din america cu expertiza, ai incredere!

      HAI SA VEDEM CE RAPORTEAZA STZ DE CAND A INTRAT roca IN ACTIONARIATUL SINTEZA ORADEA.

      :)) 

    bre,ce profit net normalizat aveti in cap?

    nu exista in contabilitate si in raportarile la ANAF profit net normalizat decat PROFIT NET PUNCT. 

    1. Asta cu profitul net normalizat este o traducere pur damboviteana a unui termen existent in raportarile financiare internationale.

      Respectiv termenul isi propune sa excluda influenta elementelor unice one-time pentru a oferi o imagine comparativa pe aceleais baze aevolutiei afacerii. 

      De exemplu in raportarea WINE e corect prezentat un profit normalizat,care compara 2023 cu 2022 din perspectiva operationala,aratand cum a evoluat profitul activitatii si daca am exclude castigul nerecurent dintr-o participatie in 2022.Cine doreste poate vedea astfel cum a evoluat marja neta.Cine nu,ramane sa considere ca in fiecare an se valorifica participatii(asa au visat multi la TRP,asa fac la FP sau chiar la BVB ca se listeaza cate un H2O in fiecare an,ca e plina=sic tara de H2O=uri cu margine >50%) 

      Dar vin prestigidatorii autohtoni si 'normalizeaza' ce le scorneste lor mintea pentru a distorsiona perceptia asupra lipsei de performanta coroborata cu prime uriase in total dezacord cu practica recompensei pentru eficienta crescuta.Asa ne explica despre impactul'non-cash' al SOP,care insa e foarte cash pentru actionar care ramane cu profit distribuibil mult mai mic si setrezeste cu inflatie de actiuni,scadere a cotatiei in acord cu numarul crescut de actiuni dar si cu EPS mai mic.Deci doar dezavantaje cash pentru el cand se uita in portofoliu sau asteapta dividendul redus.In timp ce aia care fac diferenta prin SOP la ceea ce impertinent denumesc impact non-cash au parte de o lichidizare rapida pe bursa in cash,mai mult ajutata de rascumpararile societatii ca sa le sustina vanzarile de actiuni primite gratis,deci inca o reducere de cash pentru actionarii care sunt doar spectatori.

      Cam asta e pervertirea unui termen altfel regasit in unele raportari financiare de pe bursele unde nu poti scrie chiar orice. 

      la AROBS majoritarul a lasat la dispozitia societatii actiunile pentru sop, nu e diluat micul actionar, la fel in celelalte cazuri cand a fost majorare de capital in care majoritarii au lasat actiunile gratuitela dispozitia societatii, ceilalti minoritari au promit actiuni gratuite proportional cu cele detinute, deci nu este nici o diluare, esti pe langa subiect domnule hater

      Rascumpararea a fost efectuata in scopul implementarii programului de Stock Option Plan, un sistem de remunerare si fidelizare a angajatilor si a membrilor organelor de conducere ale Companiei, construit in vederea rasplatirii acestora pentru munca depusa in cadrul Companiei.

      Voicu OPREAN

      si mai sunt,daca n va ajunge shame 

      ai vazut tu vreo raportare ca a luat Oprean la SOP ceva ? totul a mers la angajati haterule

      (a) Numele OPREAN VOICU

      2. Motivul notificării 

      (a) Poziție/funcție PRESEDINTE CONSILIU DE ADMINISTRATIE 

      (b) Notificarea inițială/Modificare inițială 

      3. Detalii aferente emitentului, participantului la piața certificatelor de emisii, platformei de licitație, 

      adjudecătorului sau entității de supraveghere a licitațiilor 

      (a) Denumirea AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. 

      (b) LEI 315700L7KC3G71QD8133 

      4.1 Detalii privind tranzacția (tranzacțiile). Secțiune care trebuie să fie repetată pentru: (i) fiecare tip de 

      instrument; (ii) fiecare tip de tranzacție; (iii) fiecare dată; și (iv) fiecare loc în care au fost efectuate 

      tranzacțiile 

      (a) Descrierea instrumentului financiar, a 

      tipului de instrument 

      Codul de identificare 

      ACTIUNI 

      ROWMR49 B0RG5 

      (b) Natura tranzacției ALOCARE ACȚIUNI „STOCK OPTION PLAN” APROBAT PRIN AGEA 

      NR.6 DIN DATA DE 01.08.2022 

      (c) Prețul (prețurile) și volumul (volumele) Prețul (prețurile) Volumul (volumele) 

      N/A 1.500.000

      raport curent nr.59/27.09.2023

      sa vada cititorii cine e prins cu minciuna

      hint.....mai sunt din astea! 

      sunt o mica parte din actiunile pe care le-a dobnat el firmei, a spus intr-un interviu

      au fost 40 milioane de actiuni  

      daca a luat si el stim sigur ca acele actiuni nu se vand, Oprean nu vinde in piata

      pentru actiune este foarte bine  

      deci au rascumparat pentru sop dar impactul nu e cash si anormal_izam

      cand au scris cati lei au cheltuit pentru rascumparareo rfi fost lei falsi 

      trimit trompetele sa nege si ce raporteaza compania LOL

      au ajuns la faza ultima de negare 

    Numai specialisti pe aici. Nu pot sa cred cata ura exista impotriva acestei companii. Asadar, avem o companie cu peste 1300 de oameni, care a facut tranzactii de M&A, este cu salariile la zi, acorda actiuni angajatilor si culmea, mai face si profit (indiferent ca ne uitam doar la cel de 32 milioane). Voi realizati ca asta e o companie sanatoasa avand in vedere ce petarde sunt in jurul nostru? Comparati AROBS cu Bittnet? Serios? Iar discutiile ca va ia Oprean banii ma amuza teribil. Voi chiar credeti ca omul ala nu a facut destul bani pana acum si fix pe voi si-a gasit sa va pacaleasca. In orice caz, sunt de acord, arobs e prea mare pentru voi. bine ca va plac alea cu contracte dedicate cu companii de stat, sau si mai si, alea cu legaturile siveco, care are au productivitate in doar 20 si un pic de oameni (o fi si greu sa intermediezi cumpararea unui echipament dintr-o parte si sa-l livrezi in alta parte). mi-ar placea sa-si puna oprean in cap sa cumpere pe una dintre ele. dar stai, el e ocupat cu siguranta sa va fure pe voi, d-asta nu mai doarme noaptea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb