ARPAD JANOS POTAPI, OFICIAL MAGHIAR: "Este ofensator pentru naţiunea maghiară că marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sărbătoare în România"

A.P.
Internaţional / 19 noiembrie 2020

"Este ofensator pentru naţiunea maghiară că marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sărbătoare în România"

Marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon ca sărbătoare în România este un fapt uimitor şi profund ofensator pentru naţiunea maghiară, afirmă Árpad Janos Potapi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, scrie g4media.

Secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale semnalează, într-un comunicat transmis MTI, că, potrivit legii promulgate miercuri în România, marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va deveni sărbătoare oficială în România, ceea ce este profund ofensator nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci şi pentru întreaga naţiune maghiară.

"Este uimitor şi trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care "să târască prin noroi

drepturile celei mai mari comunităţi naţionale care trăieşte pe teritoriul său", a scris Árpad Janos Potapi.

În opinia sa, "să obligi membrii unei comunităţi naţionale să sărbătorească cea mai neagră zi din propria istorie, nu numai că nu se încadrează în principiile UE, ci reprezintă şi o "mare lipsă de respect" faţă de membrii comunităţii, a subliniat secretarul de stat.

"Această măsură serveşte doar pentru a provoca tensiuni inutile între naţionalităţile care trăiesc pe teritoriul ţării", a adăugat politicianul.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Pe 3 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon şi a respins cererea de reexaminare a propunerii legislative formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat de la Trianon, pe data de 4 iunie. Astfel, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic.

Adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atât din partea experţilor, cât şi a organizaţiilor neguvernamentale. Reacţiile produse la nivelul societăţii civile, precum şi amploarea acestora au pus în evidenţă faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic şi consistent de consultare şi dezbatere publică.

Pe 15 iulie, Curtea Constituţională a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins, consfinţind includerea Transilvaniei în teritoriul României.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Eu zic sa protestanți retragand toate "sponsorizările" și "investițiile" din zonele cu etnici maghiari. Cat privește UDMR-ul stați liniștiți. Ii votează oltenii.

    1. udmr are un punct slab, atacabil prin legea partidelor politice - e organizat nu ca partid politic ci ca ong

       

      oricand se poate cere la orice judecatorie scoaterea lor in afara legii si desfiintarea lor ca partid politic 

    Are dreptate oficialul maghiar! Ne batem tot timpul cu pumnul în piept că " noi suntem români "! Bine,...si? Ar trebui să ne maturizam ca națiune!

    1. fa o plimbare prin Ungaria - asa cum am facut eu.

      in fiecare oras mai mare de 50.000 locuitori in centru troneaza un monument cu harta Ungariei mari!  

      Oamenii aia isi educa copiii sub semnul revizionismului teritorial si tu imi vorbesti mie de "maturizarea romanilor care vorbesc ca noi suntem romani"? ? ? 

      Du-te ma si plimba ursul de aici....  

      Scurgerea aia umana de origine maghiara va admira punctele de trecere frontiera in chiar inima Budapestei, pe acele poduri peste Dunare! Sa tii minte vorba asta a mea! Istoria reala , factuala, ti-o va confirma!  

      Romania va avea granita pe Dunare cu Ungaria , intre Buda si Pesta!

      Tatueaza-ti aceste cuvinte in inima,.... romanule (ca sa zic asa) ! ... :)  

      Tu intotdeauna ii pupi undeva pe oficialii maghiari.Sigur esti de nationalitate romana?

    sa ne facem ca uitam cine sunteti, Ip, Traznea si altele similare, in timp ce falsificati dosare de retrocedari, falsificati realitati, blocati pe unde puteti Romania si cumparati bucata cu bucata zone urbane relevante pebntru a le vopsi in rosu-alb-verde...cotloanele Clujului sunt pline de ong-uri dubioase care arunca cu bani in scopuri iredentiste, buget de 400 mil euro pentru achizitii de cladiri simbol in timp ce recipientele "sponsorizarilor" sunt conditionate sa lucreze doar cu furnizori agreati

    ARPAD JANOS POTAPI,"să obligi membrii unei comunităţi naţionale să sărbătorească cea mai neagră zi din propria istorie"

    armata romana a eliberat Budapesta nu armata maghiara Bucurestiul;  

    cumva au fost exterminati in masa , deportati in Siberia sau ingraditi si uitati in timp intr-o rezervatie protejata pe model american?

    au toate drepturile in calitate de cetateni romani si in nici un caz dreptul sa arboreze in berna drapelul si sa poarte doliu de Ziua Nationala a Romaniei. Nimeni nu ia deranjat sau trimis in judecata pentru ofensa adusa . 

    eu m-am simtit ofensat in fata fiecarui steag al ungariei pe cladirile de stat ale Statului Roman, pe teritoriul Romaniei

    m-am simtit ofensat cand in vizita in Targu Mures intrebam in romana si succesiv mi se raspundea in maghiara 

    m-am simtit ofensat cand am vrut sa cumpar un suvenir din Sighisoara si vanzatorul (cand i-am intins lei) mi-a zis razand ca un bou : nem, nem ... forint, euro ... nem lei ! Adica nu accepta lei, doar forinti sau euro!  

    Domnul care se declara ofensat poate sa se pregateasca de granita pe Dunare intre Romania si Ungaria, intre Buda si Pesta!

    Atunci sa il vad cat de ofensat se va simti!  

    1. Nea Vali, eu am dat covrig cu sare inapoi la Miercurea Ciuc in gara dupa ce am cerut pe romaneste si mi-a zia ca nu intelege. Aproape ca era sa iasa bataie cu niste maghiari de la coada dar cind o vazut ca ies din restaurantul de linga prietenii mei in unifome MapN au plecat....niste kktzi unguroii revizionisti... o cauta cu becu' stins

    E de inteles de ce tovarasul de la Cotroceni a plimbat legea si nu a vrut sa o promulge,oare ce intelegeri cu ungurii a avut

    Da' voi cand ARBORATI STEAGURI NEGRE in toate comunele si localitatile din Har-Cov,

    Mures sau Satu Mare, de 1 decembrie, cum se numeste aceasta SFIDARE ? 

    Stiu ca vadim tudor era un imbecil, la fel si ghita funar, dar si voi il aveti ca icoana pe kicsy arpad, ala care l-a spanzurat pe Avram Iancu... 

    Atata timp cat la meciurile de hochei pe gheata urla galeria (iar acum in pandemie, fara spectatori boxele sunt date cu potentiometrele la maxim ) : RIA-RIA- HUN-GA-RIA , 

    nu va puteti astepta la altceva decat la dispret si ura !

    In rest, nu uitam cum unul din partenerii de "afaceri" ai escrocului Patriciu a fost Verrestoy Attila ; au raposat amandoi, dar n-au raspuns in fata legii... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb