ARPAD PASZKANY FENTEAZĂ LA BURSĂ Micile economii dau enorme bucurii

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2008

Micile economii dau enorme bucurii

Captivii prăjiţi la "Electrosigma"

CFR Cluj, actualul lider al Campionatului de fotbal, are un patron - Arpad Paszkany - care driblează la Bursa de Valori Bucureşti.

Schema presupune un fundaş adus din America (societatea "Mentor Development" LLC, Washington), o aripă clujeană (societatea "South East Euromentor") şi un vârf din din acelaşi oraş (societatea "WUC Invest" SRL).

Cele trei societăţi se află în legături stânse (în sensul Legii pieţei de capital 297/2004), pentru că "Mentor" deţine 50% din "South East" şi 100% din WUC.

La rândul său, "Mentor" este, de fapt, Arpad Paszkany, însuşi.

Iar mingea este societatea clujeană "Electrosigma" SA, înregistrată pe tabela de scor a Bursei de Valori Bucureşti, cu simbolul ELNA.

Să urmărim schema în acţiune.

Vârful WUC controlează (59%) mingea "Electrosigma", dar îşi mai sporeşte controlul primind o pasă de 12% de la aripa "South", la preţul de 1,5 lei pe acţiune.

După asta, Bursa nu mai înregistrează tranzacţii cu ELNA; pasa fulgerătoare i-a paralizat pe ceilalţi jucătoi din piaţă, pentru că preţul ei este cu doi lei sub nivelul cotaţiei de atunci (3,5 lei).

Apoi, WUC mai primeşte o pasă de 7,24% de la... Arpad Paszkany, care nu-I acelaşi cu Arpad Paszkany, ci tatăl acestuia.

Preţul: 1,5 lei/acţiune.

Astfel, preţul de 3,5 lei devine o vagă amintire.

Ambele pase au avut loc prin cross-uri, în casa de brokeraj clujeană "Interdealer Capital Invest".

Odată consolidat nivelul de preţ, WUC (cu mingea la picior dincolo de linia de mijloc cu mult) trece în atac iniţiind oferta publică de preluare a întregului pachet de acţiuni rămase în circulaţie (circa 22%).

La ce preţ?

Normal!, la 1,5 lei.

În loc să dicteze fault, arbitrul CNVM îi aprobă prospectul şi se uită la ceas.

În oferta publică, cumpără circa 20% şi WUC ajunge să controleze mingea în proporţie de 98% (jumătate din acţiunile cumpărate provin de la acţionarii captivi, jumătate de la Paszkany - fiul, patronul de fotbal).

În ultimele două minute,la 98%, WUC cere penalty, iar arbitrul CNVM aprobă, dictând în termenii pieţei de capital: "squeeze out"! (obligă pe toţi deţinătorii de acţiuni ELNA rămaşi să şi le vândă lui WUC).

La 1,5 lei.

Final de meci.

Mingea ELNA îi revine 100% lui WUC,care o ia acasă, ca amintire, şi şi-o pune în vitrina cu trofee. Nu va mai fi jucată pe stadionul Bursei.

CFR Cluj câştigă din nou; banii pe care ar fi trebuit să-i plătească WUC,dar nu I-a plătit,nu sunt prea mulţi (depinde cum evaluezi,dar nu pot depăşi un milion de euro) .

Numai că, în această partidă, s-a jucat cam murdar, iar echipa de arbitrii ar trebui suspendată.

Măcar o etapă.

Acţiunile "Electrosigma" Cluj Napoca (simbol ELNA pe piaţa Rasdaq) se tranzacţionau la un preţ mediu de 3,5 lei/acţiune pe 30 august 2007, după ce, pe 14 august 2007, atinseseră maximul anului trecut, de 4 lei/acţiune.

La acea dată, acţionarii companiei erau "WUC Invest", cu o deţinere de 59,37%, "South East Euromentor", cu 12,05% şi alţi acţionari printre care şi Arpad Zoltan Paszkany, cu 8,5%, şi Arpad Paszkany, tatăl lui Arpad Zoltan Paszkany, cu aproximativ 7% din acţiuni.

După o zi, pe 31 august, "WUC Invest" raportează cumpărarea a 649.195 de acţiuni ELNA (12,05% din capital), la preţul de 1,5 lei/titlu, vânzătorul titlurilor fiind "South East Euromentor".

Astfel, "WUC Invest" îşi creşte participaţia la 71,39%, conform raportărilor către piaţa Rasdaq.

Timp de aproape o lună, pe piaţă nu au loc alte tranzacţii cu titluri ELNA, însă, pe 28 septembrie 2007, Arpad Paszkany decide să-şi lichideze şi el deţinerea la "Electrosigma", tot la preţul unitar de 1,5 lei. Cumpărătorul este şi de această dată "WUC Invest", care ajunge astfel să cotroleze 78,49% din firmă. Pentru a le da posibilitatea celorlalţi acţionari să se retragă din societate, "WUC" a desfăşurat la începutul acestui an o ofertă publică de preluare. Legea pieţei de capital îl obliga să ofere celorlalţi acţionari minimum cel mai bun preţ pe care l-a plătit în piaţă când a achiziţionat acţiuni, adică 1,5 lei.

După încheierea ofertei, "WUC" reuşeşte să ajungă la o deţinere de 98,82%, plătind cu acest preţ un număr de 463.605 de acţiuni livrate fiindu-i de Paszakany Arpad-Zoltan, care şi-a lichidat, şi el, participaţia.

Aşadar, "WUC" a cumpărat în această perioadă aproape 40% din "Electrosigma" cu 3,19 milioane lei (la preţul unitar de 1,5 lei/acţiune), pachet care valoara (la 30 august) 7,45 milioane lei - cu 133,54% mai mult.

Se cere menţionat că o bună parte din aceste operaţiuni reprezintă doar o trecere dintr-un buzunar într-altul ale aceloraşi pantaloni.

Acţiunile ELNA au fost oprite de la tranzacţionare pe 13 martie, întrucât CNVM a aprobat începerea procedurii de retragere a acţionarilor, tot la preţul de 1,5 lei/acţiune.

Adina Ardeleanu

Care este premiul?

Centru comercial şi clădire de birouri în centrul Clujului la "2,3 milioane euro"

Arpad Zoltan Paszkany a evaluat "Electrosigma", prin "WUC", la aproximativ 2,3 milioane euro.

"Electrosigma" închiriază spaţii pentru birouri, depozite şi producţie în clădirea Sigma Center din centrul Clujului, pe care o deţine, unde funcţionează, de asemenea, şi un mall.

Clădirea este compusă din patru corpuri de clădire "P+7", "P+5", "Hala parter de producţie", "Depozit" şi o curte de acces care dispune de căi de acces, rampe de încărcare - descărcare, locuri de parcare şi spaţii verzi.

Corpurile de clădire "P+7" şi "P+5" pot fi folosite atât pentru activităţi de producţie, cât şi ca birouri.

Pentru corpul de clădire "P+7", cu destinaţie birouri, suprafaţa utilă a unui nivel este de 648 mp.

Corpul de clădire "P+5" are o suprafaţă utilă de 1368 mp/nivel, având destinaţie variată (secţii de producţie şi birouri). "Hala parter de producţie" este destinată producţiei pentru industria uşoară (confecţii metalice şi textile), având o suprafaţă utilă de 4500 mp.

Depozitul şi curtea de acces au o suprafaţă utilă de 504 mp. (A.A.)

În ce fel este "Mentor" Paszkany?

Potrivit unor documente oficiale, în august 2001, Mentor Development LLC a intrat ca asociat în compania Consumax Services SRL Cluj Napoca, societate care şi-a schimbat atunci denumirea in Euromentor Development.

Reprezentantul legal al Mentor în această tranzacţie a fost atunci Arpad Paszkany.

Arpad Paszkany a fost reprezentantul legal al firmei Mentor şi la preluarea societăţii WUC Invest SRL. De altfel, Paszkany a fost administratorul unic al societăţii WUC şi după preluarea societăţii de către Mentor Development.

Tot în Cluj, firma Mentor mai are participaţii la alte două companii, unde este asociată cu apropiaţi ai lui Paszkany respectiv la firmele ASSIX SRL şi BAUCOM SRL.

În ASSIX, Mentor este asociată şi cu Electrosigma.

Din 2001, Paszkany a controlat şi registrul Mioriţa, unde a fost membru în consiliul de administraţie împreună cu alţi parteneri - Vasile Ciorca, Adrian Popa şi Francisc Gecse.

Cunoscut în ultimii ani ca patron al clubului de fotbal CFR Cluj, liderul la zi din Liga l, Arpad Paszkany este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa imobiliară, fiind implicat în cele mai mari proiecte din ţară - Băneasa Investment, Esplanada din Bucureşti şi, respectiv, Polus Cluj.

D.B.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. situatia descrisa este valabila la99% la delistari.jaf pe fata.evaluatorii fac pretul la sugestia act.maj.iar daca esti actionar micnu-ti permiti un evaluator sau sa stai prin tribunale.daca sesizezi CNVM iti raspunde dupa luni de zile si-ti spune ca analizeaza.efect-apa de ploaie.arde -l pe miculactionar daca -i prost si cumpara actiuni la bursa>.dumitru

    1. ai dreptate dumitre. cnvm-ul oare nu a inteles atunci cand a permis existenta unor astfel de prevederi ca vor favoriza net actionarii majoritari in ai fura "legal" pe minoritarii facuti neputinciosi?Tocmai organismul abilitat sa-i apere isi incalca statutul! se mira cumva cnvm ca nu intra romanii cei multi pe bursa? nu cred. de fapt poate ca in cardasie cu "oligarhii" zilei va lungi acest"cadru legal"pana cand vor fi terminati cuponarii si micii investitori,eroi sau fraieri cazuti la "datorie" sau pana cand cineva va pune piciorul in prag. oare cine? deocamdata cnvm-ul este MARELE DUSMAN al pietei de capital. o societate delistata acum 2ani a fost evaluata ,la cererea indirecta a majoritarului la 150000euro. acum ,cand doreste s-o vanda ,evaluatorul constata ca face 16,5milioane euro!!!scazi 1milion euro cat are datorii fata de majoritar si ramane o valoare de 100 ori mai mare!!! societatea avea simbolul TUSU. Ce parere are CNVM? se mira? nu prea cred. doar se face ca ploua.

      Aveti voie sa va autosesizati,sau confirmati prin "neobservare" ca sunteti groparii pietei si inclusiv,noi ,minoritarii, va platim sa actionati,uneori chiar si pasiv,impotriva noastra?

    Bine ca macar ziarul BURSA mai ridica valul pe unde mai poate.numai ca o floare nu aduce primavara!

    o rezolvare ar putea fi adeziunea micilor investitori la initiativa de pe www.agf.ro unde se intentioneaza infiintarea unei asociatii de protejare a micilor investitori impotriva abuzurilor majoritarilor ,patronate inclusiv de CNVM ,prin lipsa la apel. Folositi acest mod simplu si eficient pentru a ne uni si apara interesele.

    1. Am atras atentia pe www.forumbursier.ro asupra necesitatii de a organiza o asociatie a micilor investitori pentru a ne apara interesele.Eu am vorbit,eu am auzit.Atata timp cat noi micii investitori nu ne vom organiza,vom fi furati fara probleme.Nu cred ca poti avea pretentii in permanenta,fara sa faci nimic pentru asta. Am studiat legislatia ofertelor publice ,asa cum prevad Directivele Europene,si pot sa spun ca CNVM a avut niste contributii "originale" modificand grosolan termenii foarte stricti prevazuti acolo,in favoarea actionarilor majoritari.

      Brokerii CE FAC?.Sa iasa in fata opiniei publice si a investitorilor multi,mici ,dar,STABILI.Sa fie similara o actiune cu taxa auto.RUSINE guvernantilor,paraziti.TMCTV ,ce astepti?

      Dna cu ochelari de la CNVM PE CE IA BANI?sA NE LASE ,NU stim sa copiem oLEGE EU,trebuie facuta ptr. jmekeri?......

      NU va este clar tuturor care este ROLUL CNVM ?

      INCA de pe vremea BOBOC-ului si FNI-ului, continuand cu ANGHELACHE & COMPANY( vezi cazul NEFERAL, cu Dan Paul si al sau frate TOT de la CNVM), rostul/ rolul CNVM este de natura POLITICA ( Paravan pentru marile tunuri- gen PETROMIDIA-) SI IN NICI un caz de arbitru corect al pietei de capital . 

      O POSIBILA SOLUTIE ar fi sesizarea in scris de catre micii actionari a DNA,eventual A LUI BASESCU (fiind an electoral poate are o initiativa mai deosebita) pentru cercetarea acestor fapte, dar in PRIMUL rand a CNVM-ului pentru acoperirea escrocilor.

      O INTIATIVA a ziarului BURSA, la care sa adere TOTI micii actionari( in genul celei intiate de ziarul GARDIANUL PENTRU TAXA AUTO ) cred ca ar avea sanse sa produca efecte FAVORABILE, chiar daca s-ar ajunge la CEDO/UE . 

    Ceva similar s-a intamplat la societatea Celule Elcectrice Bailesti (CLEL) unde a avut loc urmatoarea inginerie :

    1. Se face majorare capital la 1 leu (in timo ce pretul in piata era de 0,5 !! -deci teoretic nu avea rost sa participi la majorare pt ca poti oricand sa le cumperi din piata mai ieftin)  

    2. Chelu subscrie integral la 1 leu si ajunge sa detina 71% din societate - nimic ilegal totusi  

    3. Chelu apoi vinde 20 % din CLEL la Groval Trade Trade la pretul de 0,43 . Adica o pierdere de mai mult de 50% si stabilirea fara drept de apel a pretului actiunilor la acest nivel. Dar inaite sa-i plangem de mila lui Chelu mai trebuie mentionat ca societate Groval este controlata tot de el... 

    Adica el isi vinde tot lui cu 50% pierdere ducand pretul pietei mult in jos. Daca asta nu este influentarea pietei , atunci ce ar putea fi? Ce explicatie ar putea oferii Chelu daca CNVM-ul ar avea curajul sa pune niste intrebari ; poate exista o ratiune economica?

    Dar CNVM-ul si-a mai luata in bot de la Chelu= Vantu asa ca stau cuminti... 

    asociatia micilor investitori este clar imperios neceasara! Gratiela iordache a condus (oare o mai conduce,o mai fi existand?) o asociatie de protectie a micilor investitori,avand personalitate juridica. probabil ca s-a folosit de aceasta atat cat a fost necesar sa ajunga deputat,intr-o comisie importanta,pozitie din care a putut sa-si rezolve propriile interese,persoana importanta devenind nu-i asa? ar fi interesanta opinia domniei sale si daca are curaj o invitam sa-si exercite opinia si puterea pe care noi alegatorii i-am dat-o pentru a ne apara interesele!

    Domnule ministru Varujan,ne-am pus mari sperante in Dumneavoastra in momentul in care ati fost numit ministru al finantelor.Deoarece era evident ca aveati habar de piata si nu mai riscam sa confundati BVB cu o carnntarie! Speram mai mult chiar, sa luati masuri pentru a sprijini piata de capital prin parghia impozitarii stimulative pentru a atrage investitorii aici, la concurenta castigata cu alte piete.Speram sa recunoasteti importanta speculatorilor pe o bursa.Fara ei volatilitatea este exagerata.Ei,daca sunt destui si se concureaza,se pot constitui in acel tampon necesar in vremuri de rstriste si nu numai. Acum,mai mult ca oricand ar trebui sa se renunte la impozitarea cu 16% care oricum este un fel de dubla impozitare tinand cont ca intreprinderile noaastre au fost deja impozitate .La fel si dividendele sunt impozitate.In functie de cum interpretezi s-ar putea vorbi chiar de o tripla impozitare a proprietatii!!! Domnule ministru,suntem bursa cu cea mai drastica si nemeritata corectie ,datorata implicarii reduse a romanilor pe propria lor piata.Suntem la cheremul investitorilor straini,nu-i condamnam pentru asta,chiar le multumim ca au curaj sa existe, chiar si speculativ in mare masura.Va rgam sa intindeti o mana pietei noastre de capital,oferitii gura de oxigen atat de necesara si eliminati,macar pentru 3 ani ,impozitul pe castigurile bursiere.Oricum, la actualele rulaje,veniturile nu pot fi prea mari.In schimb,odata incurajata si mediatizata ,BVB va putea sa irumpa si sa devina ceea ce merita o tara de dimensiunea si potentialul Romaniei.Aveti ocazia sa intrati cu adevarat in istorie si va rugam sa va asumati acest curaj!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb