ARPIM, ADRFR, CFR: Peste 800.000 de pacienţi români riscă să rămână fără acces la medicamente esenţiale

Adina Lateş
Miscellanea / 9 februarie 2016

  • document ataşat Infografic ARPIM
    apasă aici pentru a descărca.

    Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) avertizează autorităţile române asupra faptului că noua metodologie de calcul al preţului la medicamente care prevede referenţierea preţului medicamentelor originale la preţul genericelor riscă să ducă la întreruperea comercializării de pe piaţa locală a 123 de medicamente esenţiale pentru cel puţin 10 arii terapeutice, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

    "55 de medicamente au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativă disponibilă în piaţă. În aceste condiţii, peste 800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratament. Există riscul ca medicamentele să dispară întrucât noul preţ va ajunge cu 35% sub minimul europeanii, ceea ce stabileşte un nou minim european pentru statele care au România ca ţară de referinţă pentru stabilirea preţului", arată sursa citată.

    ,,Atragem atenţia asupra unui act normativ care încalcă dreptul pacienţilor la sănătate întrucât le limitează accesul la medicamente şi îngrădeşte libertatea economică a companiilor farmaceutice, fără ca prevederile sale să aibă vreun impact pozitiv notabil la nivelul bugetului", a declarat dr. Călin Gălăşeanu, Preşedinte ARPIM.

    "Potrivit articolului 8 din noua metodologie de calcul al preţurilor la medicamente, companiile farmaceutice sunt obligate să calculeze preţul medicamentelor originale din portofoliu luând ca referinţă preţul medicamentelor generice, ceea ce înseamnă o scădere a preţului acestora cu 35% sub minimul european. Aceasta este o nouă măsură pe care autorităţile o impun industriei producătoare de medicamente, fără a realiza în prealabil un studiu de impact care să estimeze consecinţele majore care vor fi resimţite de pacienţii români după implementarea sa.

    Datele pe care le avem ne arată că multe dintre companiile farmaceutice se vor afla în situaţia de a nu mai putea asigura disponibilitatea unor medicamente pe piaţă, deşi dorinţa acestora este de a continua să deservească piaţa locală şi nevoile pacienţilor români. Aderenţa şi complianţa pacienţilor la actualele scheme de tratament vor fi afectate şi în acelaşi timp vor apărea dificultăţi în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de medicamente generice, mai ales în cazul acelor medicamente originale, cu indicaţii terapeutice care nu sunt acoperite de medicamentele generice", a adăugat dr. Călin Gălăşeanu, Preşedintele ARPIM.

    Potrivit sursei citate, cei mai afectaţi de implementarea acestor măsuri vor fi pacienţii care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecţiuni, în condiţiile în care acestea reprezintă şi principala cauză de deces în România. Pacienţii cu afecţiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecţiuni oncologice nu vor mai avea acces la 6 dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puţine alternative terapeutice generice sunt pacienţii cu afecţiuni imunologice, pacienţii care au suferit un transplant sau cei cu afecţiuni hematologice.

    Consecinţele implementării articolului 8 se vor resimţi puternic şi la nivelul mediului de afaceri românesc, deja lipsit de transparenţă şi predictibilitate. Companiile farmaceutice se vor vedea obligate nu doar să-şi restrângă portofoliul de produse, dar şi să elimine România de pe lista potenţialelor noi investiţii.

    "Acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care companiile membre ARPIM sunt investitori puternici şi responsabili în România, prin prisma operaţiunilor şi a resurselor locale angajate în cercetarea, dezvoltarea şi punerea la dispoziţia medicilor şi a pacienţilor a medicamentelor inovatoare salvatoare de vieţi", a încheiat dr. Călin Gălăşeanu, Preşedintele ARPIM.

    Aplicarea prevederilor articolului 81 are un impact negativ inclusiv asupra politicilor comerciale ale producătorilor în relaţia cu distribuitorii şi farmaciile, cu consecinţe directe asupra accesului facil al pacienţilor la medicaţia necesară.

    "Sistemul de sănătate din România trebuie să fie sustenabil, transparent şi predictibil pentru toţi cei implicaţi - pacienţi, buget de stat sau companii care activează în acest sector al economiei. Aplicarea de măsuri nesustenabile obligă la modificarea politicilor comerciale ale operatorilor farmaceutici şi descurajează continuarea investiţiilor în domeniu. Menţionăm că distribuitorii de medicamente investesc anual zeci de milioane de euro la nivel naţional, pentru a putea asigura condiţiile optime de trasabilitate şi siguranţă a medicamentelor, precum şi livrarea acestora către farmaciile din România, iar o astfel de măsură generează nelinişte cu privire la sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului şi, implicit, la utilitatea investiţiilor efectuate", a declarat Cristina Munteanu, Directorul Executiv ADRFR.

    ARPIM, ADRFR şi CFR subliniază necesitatea modificării metodologiei de calcul al preţului la medicamente pe baza rezultatelor consultării tuturor părţilor implicate: farmacişti, distribuitori farmaceutici si companii producătoare de medicamente.

    Aceste modificări ar trebui să permită ca preţurile medicamentelor din România să fie egale cu preţurile din alte state membre UE, nu cu 35% sub nivelul minim al acestora. Mai mult decât atât, chiar şi în acest moment, din cauza folosirii unui curs de schimb valutar neconform cu realităţile pieţei, precum şi din cauza impactului negativ al taxei clawback se stabilesc noi minime europene. Astfel, România este în situaţia de a fixa noi minime europene pentru cele 10 state membre ale UE care au stabilit România ca ţară de referinţă, lucru imposibil de acceptat de către direcţiile regionale ale companiilor farmaceutice multinaţionale.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9768
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
    Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb