ARSENI IAŢENIUK: Accident la o centrală nucleară din sud-estul Ucrainei

E.D.
Internaţional / 3 decembrie 2014

Actualizare 19:55 CNCAN: Radioactivitatea în zona centralei Zaporizhya este în limitele normale

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina au confirmat că evenimentul de miercuri de la centrala nucleară Zaporizhya din Ucraina nu a avut consecinţe radiologice şi radioactivitatea pe amplasament este în limitele normale de operare ale centrale, informează Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

Potrivit unui comunicat al instituţiei remis redacţiei, ca urmare a informaţiilor apărute în presă că pe teritoriul Ucrainei a avut loc un accident nuclear, CNCAN a contactat instituţia omoloagă din Ucraina şi AIEA de la Viena, care au clarificat faptul că Unitatea 3 a CNE Zaporizhya a fost deconectată de la reţeaua electrică, ca urmare a defectării unui echipament electric din sala turbinei.

---

Actualizare 18:40 MMSC: Valorile pentru toţi factorii de mediu s-au încadrat în limitele de variaţie ale fondului natural

În urma întrunirii Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă de astăzi privind accidentul produs la centrala nucleară Zaporoijie, Ucraina, s-a constatat că valorile s-au încadrat în limitele de variaţie ale fondului natural pentru toţi factorii de mediu, conform datelor de monitorizare permanentă din ultimele zile de la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), miercuri, la sediul instituţiei, s-a întrunit Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă generate de poluări ale aerului şi solului în cazul unor accidente industriale (inclusiv cele cu impact transfrontier). Comitetul a fost coordonat de ministrul Attila Korodi, în calitate de preşedinte, şi a avut în vedere analiza tuturor informaţiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporoijie, Ucraina, în data de 28 noiembrie 2014.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate măsurile care s-au luat până în prezent în ceea ce priveşte factorii de mediu din România şi au fost luate decizii cu privire la acţiunile viitoare care se impun.

Astfel, în urma rulării, de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a modelului numeric de dispersie, a rezultat că traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar menţine, în următoarele 48 de ore, la nord de graniţa României.

"Din momentul în care au apărut primele informaţii, MMSC a transmis scrisori prin care am solicitat informaţii cu privire la acest eveniment, atât ambasadei Ucrainei în România, ambasadei României în Ucraina, precum şi Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar dacă toate datele indică faptul că nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atenţie situaţia, pentru a fi siguri că nu există motive de îngrijorare", a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

Măsurile care s-au luat în scop preventiv, de către Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate din cadrul ANPM, prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), au vizat intensificarea analizelor gama spectrometrice pentru probele de aerosoli atmosferici şi depuneri atmosferice; Notificarea agenţiilor teritoriale în scopul asigurării unui răspuns prompt în cazul în care sunt identificate creşteri ale valorilor radioactivităţii în factorii de mediu; Asigurarea raportării orare de date de debit de doză gama provenite de la sistemul de staţii automate, atât către MMSC, CNCAN, IGSU-MAI şi MapN, cât şi către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP.

În cadrul Comitetului s-a decis că MMSC va colecta şi va analiza în continuare datele legate de subiect şi va menţine contactul permanent cu instituţiile statului care deţin atribuţii în acest domeniu;

Totodată, ANM va monitoriza, în continuare, circulaţia atmosferică în zona de interes şi rulează modelul de dispersie a poluantului, iar ANPM continuă monitorizarea radioactivităţii factorilor de mediu, atât automat, cât şi manual şi va notifica orice modificări survenite. Datele provenite din reţea sunt puse permanent la dispoziţia publicului, pe platforma EURDEP.

Orice modificare a situaţiei va conduce la convocarea Comitetului şi anunţarea instituţiilor statului cu responsabilităţi.

CNE ZAPOROIJIE se află la o distanţă de aproximativ 500 km faţă de teritoriul României şi este una din principalele centrale din lume, ca mărime. Pe scara urgenţelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul a fost clasificat la scara 0 (eveniment neradiologic). Scara 7 este asimilată accidentelor de la Cernobîl şi Fukushima.

---

Actualizare 15:23 Ministrul Mediului a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a convocat, astăzi, la ora 15:00, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă, pentru a analiza toate informaţiile referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporijie din Ucraina, informează un comunicat al ministerului.

În acest moment, Ministerul Mediului colectează şi analizează toate datele privind acest subiect şi se află în permanent contact cu instituţiile statului care deţin atribuţii în acest domeniu. Concluziile întâlnirii Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă vor fi prezentate astăzi într-o comunicare publică, se mai arată în documentul citat.

---

Prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a anunţat miercuri că a avut loc un accident la centrala nucleară Zaporizhye, din sud-estul ţării, şi i-a solicitat ministrului energiei susţinerea unei conferinţe de presă, transmite Reuters.

"Ştiu că a avut loc un accident la centrala de la Zaporoje", a explicat oficialul, cerându-i noului ministru al energiei Volodimir Demchişin să informeze când va fi rezolvată problema şi ce măsuri vor fi luate pentru a restabili furnizarea normală de energie în Ucraina.

Agenţia de ştiri Interfax Ucraina a transmis că problema a apărut la blocul numărul 3 - un reactor de 1000 megawaţi - iar căderea de energie rezultată a înrăutăţit criza de energie din ţară.

Centrala de la Zaporoje este cea mai mare nu doar din Ucraina, ci şi din Europa, aflată la circa 700 de kilometri de România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb