Arçelik publică cel de-al 15-lea Raport de Sustenabilitate

F.D.
Companii / 29 august 2023

 Hakan Bulgurlu, CEO al Arçelik

Hakan Bulgurlu, CEO al Arçelik

Arçelik, unul dintre principalii jucători din industria de electrocasnice din Europa, proprietar al Arctic, lider pe piaţa locală de profil, lansează cel de-al 15-lea raport de sustenabilitate, care prezintă progresele companiei în acest domeniu în anul 2022. Raportul reiterează angajamentul Arçelik de a integra sustenabilitatea în centrul strategiei sale de afaceri, punând, totodată, accent pe încurajarea adoptării unui stil de viaţă sustenabil în fiecare casă, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Pe măsură ce lumea din jurul nostru continuă să se schimbe, presiunea de a acţiona mai rapid şi mai hotărât devine tot mai puternică. Acum, mai mult ca oricând, companiilor le revine responsabilitatea de a inova pentru un viitor mai sustenabil, iar acest lucru aduce noi provocări. În acest an, am continuat să ne concentrăm asupra obiectivelor noastre strategice, cu accent pe decarbonizare, atingerea net-zero până în 2050, creşterea eficienţei produselor noastre şi implicarea în crearea unei societăţi mai echitabile. Mai mult de atât, ne-am propus să inspirăm şi să motivăm consumatorii să adopte un stil de viaţă sustenabil în propriile lor locuinţe, contribuind astfel la construirea unui viitor mai verde", a declarat Hakan Bulgurlu, CEO al Arçelik.

Fabrica Arctic din Ulmi, creştere continuă a indicatorilor de sustenabilitate

Fabrica Arctic din Ulmi constituie un reper privind utilizarea eficientă a energiei şi resurselor, în conformitate cu viziunea centrată pe sustenabilitate a grupului Arçelik. Graţie sistemelor performante pe care le integrează, unitatea de producţie joacă un rol esenţial în atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale Arçelik, reprezentând un pilon-cheie în această direcţie.

Fabrica utilizează 100% electricitate verde şi sisteme de energie regenerabilă pentru încălzire şi răcire, cu panouri solare fotovoltaice pe acoperiş şi energie solară concentrată. În prima parte a anului 2023, capacitatea fotovoltaică a unităţii de producţie a fost extinsă cu 160%.

Datorită sistemelor avansate pe care fabrica Arctic din Ulmi le integrează şi eforturilor depuse, în 2022, consumul de energie per produs a scăzut cu 17%, cel de apa cu 25%, iar emisiile de gaze cu efect de sera Domeniul 1 si 2 cu 22%, faţă de 2021. Din momentul în care unitatea de producţie a devenit operaţională, au fost prevenite emisii de 684 de tone CO2.

Prin intermediul sistemelor avansate de tratare a apelor reziduale şi de colectare a apei pluviale, numai în 2022, s-a reuşit reciclarea şi refolosirea a 18,362 de metri cubi de apă, echivalentul a 7 bazine olimpice.

Modelul "digital twin" al fabricii ajustează automat iluminatul şi optimizează sistemele de răcire şi încălzire. Sistemul de management al clădirii utilizează un algoritm care se bazează pe aproximativ 15.000 de puncte care colectează date în timp real de la peste 650 de senzori şi dispozitive de măsurare a energiei. Graţie acestor tehnologii, sistemul de iluminat consumă cu 62,9% mai puţină energie electrică decât un sistem neautomatizat.

În 2022, performanţele fabricii în materie de producţie sustenabilă au fost recunoscute la nivel internaţional de către Forumul Economic Mondial, care a acordat unităţii de producţie din Ulmi statutul de Sustainability Lighthouse, distincţie menită să evidenţieze producătorii care aplică inovaţii Industry 4.0 pentru protejarea mediului, în Europa fiind doar 5 fabrici care au acest statut. Unitatea de producţie din Ulmi este prima şi singura fabrică din România care deţine certificarea LEED Platinum.

În 2022, Arctic a pus în aplicare 35 de proiecte de optimizare a consumului de energie în cele două fabrici pe care le operează în România. Aceste proiecte au dus la economii de energie de 7.567 GJ şi au prevenit emisia a 561 de tone echivalent CO2.

Iniţiativele Arçelik pentru un viitor mai verde

Cel de-al 15-lea raport de sustenabilitate al Arçelik evidenţiază importanţa pe care sustenabilitatea o are la nivel de business. Arçelik îşi propune, de asemenea, să inspire un stil de viaţă sustenabil în fiecare locuinţă. Un exemplu în acest sens este platforma IYI-GE, o iniţiativă ce aduce împreună oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai ONG-urilor, activişti şi artişti, pentru a dezvolta idei şi proiecte care să contribuie la crearea unei lumi mai bune.

Tranziţia către Net Zero a grupului Arçelik

Raportul de sustenabilitate detaliază paşii făcuţi de către Arçelik pentru atingerea obiectivului de zero emisii de carbon până în 2050, în conformitate cu Standardul SBTi Net-Zero. Pe parcursul anului 2022, prin proiectele de eficienţă energetică implementate, Arçelik a prevenit 7.525 de tone de emisii de CO2 şi a economisit în total 94.324 GJ de energie. În eforturile sale de decarbonizare, Arçelik a atins deja un consum de energie electrică verde de 65% în operaţiunile sale globale de producţie, iar capacitatea totală de energie regenerabilă instalată la sfârşitul anului 2022 se ridica la 10,20 MW. Compania este, de asemenea, listată în Corporate Knight's Earth Index pentru practicile sale avansate de gestionare a energiei.

Angajament faţă de economia circulară: respect faţă de planetă

Arçelik inovează constant la nivel de produse şi servicii, pentru a contribui la economia circulară prin creşterea ratelor de reciclare a produselor, utilizarea de materiale reciclate în fabricarea produselor şi ambalajelor, eliminarea substanţelor potenţial dăunătoare, precum şi gestionarea adecvată a produselor ajunse la finalul ciclului de viaţă.

Iniţiativele Arçelik se concentrează inclusiv pe creşterea cantităţii de plastic reciclat în toate gamele de produse, precum şi pe extinderea utilizării de bioplastic. Pe parcursul anului 2022, la nivel de grup, au fost utilizate 13.207 tone de plastic reciclat şi 11 tone de plastic biocompozit.

Inovaţia, o prioritate pentru un viitor sustenabil

Arçelik a realizat progrese remarcabile în ceea ce priveşte inovaţia, fiind inclusă în topul celor 200 de companii din clasamentul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO). Investind substanţial în viitorul sustenabil al companiei, Arçelik a lansat cu succes şi primul său magazin prietenos cu mediul, certificat LEED Platinum.

Angajamentul Arçelik faţă de sustenabilitate, extins dincolo de mediu: dezvoltarea angajaţilor şi susţinerea comunităţilor din întreaga lume

Alături de protejarea naturii şi creşterea sustenabilă a afacerii, Arçelik s-a concentrat şi pe dezvoltarea capitalului uman, eforturi ce au vizat îmbunătăţirea egalităţii de gen, atât în industrie, cât şi la nivel global. Urmărind să încurajeze cât mai multe femei interesate de domeniile STEM, pe parcursul anului 2022, Arçelik a facilitat accesul la fonduri de peste 8 milioane de dolari către femeile antreprenor şi, de asemenea, a continuat programul We-inTech destinat tinerelor femei care aspiră la o cariera în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică, în Pakistan, România, Africa de Sud şi Turcia.

În România, Arctic a continuat să promoveze o cultură incluzivă, cu accent pe diversitate şi egalitate de gen - extinzând şi programul Arctic Women Community, dedicat femeilor din întreaga organizaţie - şi să implementeze programe pentru angajaţi, aliniate cu ultimele tendinţe în materie de tehnologie şi digitalizare. Printre acestea se numără TechPro Academy, iniţiativă care vizează îmbunătăţirea competenţelor inginerilor, specialiştilor şi experţilor seniori care lucrează în grupurile de producţie şi tehnologie, pentru a creşte competitivitatea. Dezvoltată în colaborare cu Universitatea Koç, TechPro Academy a fost implementată atât în Turcia, cât şi în România. În 2022, prin acest proiect, 195 de angajaţi au beneficiat de 5.785 ore de formare. Un alt program intensiv de dezvoltare este Future In Talent (FIT) Graduate Engineering Program, cu o durată de trei ani, destinat absolvenţilor de masterat în domeniul tehnic care vizează o carieră în cadrul companiei.

În plus, la nivel global, în 2022, Arçelik a stabilit un nou parteneriat cu Water.org pentru ca 10.000 de kenyeni să aibă acces la surse de apă sigure. Angajaţii Arçelik din 50 de ţări s-au implicat într-o activitate de plogging, care a urmărit să crească gradul de conştientizare la nivel internaţional cu privire la adoptarea unui stil de viaţă sustenabil. Compania a continuat, de asemenea, să se angajeze în iniţiative ce au vizat protejarea vieţii marine, prin parteneriate cu World Wildlife Fund (WWF) şi Marine Life Conservation Society (DYKD), pentru a recicla plasele de pescuit colectate din Marea Marmara.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb