AŞA-ZISA ERATĂ A GUVERNULUI Avizarea cenzurii presei - ActiveWatch cere stenogramele

E.O.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 31 octombrie 2014

Actualizare 10:22 Guvernul anunţă că va desecretiza stenogramele

Guvernul va emite un act normativ în urmatoarea şedinţă prin care va fi desecretizată stenograma discuţiilor privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse miercuri pentru avizare, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

"Având în vedere eroarea tehnică din comunicatul de presă din data de 29 octombrie a.c., pentru o transparenţă totală, Guvernul României va emite un act normativ în urmatoarea şedinţă de guvern, prin care va fi desecretizată stenograma discuţiilor privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare", se arată în sursa citată.

---------------

Oricât ne-am strădui, nu reuşim să ne imaginăm în ce a constat "eroarea tehnică" a Guvernului referitoare la avizarea iniţiativei legislative ce prevede pedepsirea cu închisoarea a persoanelor care dezvăluie informaţii din dosarele penale.

Miercuri, în timpul zilei, Executivul a anunţat că proiectul de lege prin care senatorul PSD Şerban Nicolae cere ca dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, în curs de cercetare, să fie pedepsită cu închisoarea a fost avizat favorabil.

Seara, după ora 22.00 şi după ce o parte din reprezentanţii mass-media au protestat împotriva acestei decizii, anunţând că vor ieşi în stradă, Guvernul a revenit cu un alt comunicat, în care arată că respectiva iniţiativă a fost avizată nefavorabil.

La miezul nopţii, Executivul a revenit cu un al treilea comunicat, în care preciza: "Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după şedinţa de guvern s-a transmis informaţia că toate proiectele prezentate în şedinţa de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative iniţiate în prezent, există câteva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumeră şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României".

Ieri, Guvernul a transmis presei punctele de vedere referitoare la proiectul în cauză ale Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, Ministerului Justiţiei şi Guvernului, toate nefavorabile, cel din urmă fiind datat în 22 octombrie. Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, ne-a explicat, ieri, că documentul a fost "formulat" în 22 octombrie şi a intrat în şedinţa de guvern miercuri, 29 octombrie.

Menţionăm că miercuri seara, înaintea celui de al doilea comunicat, premierul Victor Ponta, întrebat ce părere are despre faptul că iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae a fost avizată pozitiv de Guvern, a declarat, citat de agenţiile de presă: "Într-o societate normală, cei care dau informaţii din dosare sunt Birourile de presă ale Parchetelor şi pentru cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice, în toată Europa, există sancţiuni".

În acest context, ActiveWatch solicită, "în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public", stenograma şedinţei de Guvern din 29 octombrie 2014.

Reprezentanţii ActiveWatch subliniază: "Ţinând cont de importanţa actului normativ în cauză şi a impactului pe care acesta l-ar putea avea asupra funcţionării sistemului de Justiţie, al mass-media şi a societăţii, precum şi în privinţa încrederii publicului asupra actului de guvernare, considerăm că situaţia poate fi lămurită numai prin publicarea stenogramei acestei şedinţei de Guvern".

În opinia lui Răzvan Martin, din cadrul ActiveWatch, stenogramele tuturor şedinţelor de guvern ar trebui publicate pe site-ul instituţiei, întrucât în cadrul acestora se discută proiecte legislative de natură publică.

Răzvan Martin consideră că mişcările Executivului au legătură cu activitatea din ultima vreme a DNA: "Este vorba de disperare. Pur şi simplu le este frică (n.r. de ceea ce s-ar putea afla)", susţine domnia sa, opinând că nu ar fi dat bine ca presa să iasă în stradă înainte cu câteva zile de alegerile prezidenţiale.

Răzvan Martin ne-a declarat: "Îmi este teamă de reacţia jurnaliştilor, mă tem că aceştia s-ar putea diviza, în funcţie de inetresele fiecărui trust şi ar apărea războaie interne. Foarte greu am putea solidariza jurnaliştii, întrucât organele de presă servesc tot mai mult unui partid sau altuia".

Reprezentantul Active Watch critică proiectul senatorului PSD, considerându-l abuziv: "Dacă iniţiativa va fi aprobată, presa nu va mai putea fi «câinele de pază al societăţii», va fi inhibată. Nu poţi condamna jurnalistul pentru faptul că obţine informaţii. Ne vom trezi cu o grămadă de procese la CEDO, iar statul român - cu o serie de condamnări".

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, consideră că "povestea cu uite avizul nu e avizul pare cusută cu aţă albă. Domnia sa ne-a declarat: "Aşa cum se spune în popor, «orice hoţ neprins este negustor cinstit». Ca să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat, aşteptăm răspunsul Guvernului la cererea depusă de colegii noştri de la ActiveWatch".

În opinia domnului Godinac, "marea bătălie pentru respingerea acestui atac la libertatea de exprimare se va da în Camera Deputaţilor sau, în final, dacă rezultatul este nefavorabil democraţiei, în Parlamentul European pentru declanşarea procedurii de infringement, în urma petiţiei pe care FRJ MediaSind va fi obligată să o depună, la fel ca în cazul vulnerabilităţii presei la adresa siguranţei naţionale".

Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a afirmat, ieri, că nu este adepta schimbării legislative propuse de Şerban Nicolae, privind sancţionarea divulgării informaţiilor din cauze penale în cercetare.

În proiectul legislativ, aprobat tacit de Senat, în luna septembrie, se arată: "Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani".

Şerban Nicolae a fost, în trecut, avocatul ex-senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb