Aşa-zisa limbă moldovenească reaprinde spiritele în campania electorală de la Chişinău

G.B
Internaţional / 29 iunie 2021

Aşa-zisa limbă moldovenească reaprinde spiritele în campania electorală de la Chişinău

Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin, a declarat, în timpul unor dezbateri electorale televizate că formaţiunea sa va cere pedepsirea, inclusiv penală, a celor care nu respectă articolul 13 din Constituţia Republicii Molova, cel care face referire la faptul că în Republica Molova se vorbeşte "limba moldovenească". Politicianul a făcut această cerere în timp ce el şi-a prezentat programul numai în limba rusă, singura limbă pe care o vorbeşte, deşi este cetăţean al Republicii Moldova, potrivit G4media.

"Suntem formaţiunea care va aduce consens în societate, toţi speculează pe tema identităţii naţionale, vom oferi limbii ruse statut de a doua limbă de stat, vom obţine posibilitatea pentru toţi cetăţenii de a vorbi în limba de stat - limba moldovenească şi toţi cei care numesc limba moldovenească - română, să poarte răspundere, inclusiv penală. Dacă locuiţi pe teritoriul Republicii Molodva, trebuie să respectaţi acest stat", a spus în limba rusă Alexandr Kalinin, candidat la funcţia de deputat pe lista Partidului Regiunilor, în cadrul dezbaterilor electorale de luni seară de la postul ProTV Chişinău.

Limba română a fost un motiv de dispută şi pentru Serghei Perciun de la Partidul Patrioţii Moldovei, o formaţiune statalistă, anti-occidentală şi anti-România, dar cu viziuni filoruse. "Prioritatea noastră este reîntoarcerea limbii, istoriei moldoveneşti, ca noi să ne dezvoltăm aşa cum au făcut-o strămoşii noştri moldoveni, cu limbă moldovenească, cu istoria Moldovei. Să renunţăm odată la acest element româno-unionist, care ne dezbină societatea, doar beneficiind de piaţa rusească ne putem dezvolta", a spus Serghei Perciun.

În decembrie 2013, Curtea Constituţionlă de la Chişinău a decis că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituţia şi face corp comun cu Legea Supremă. Cu toate acestea, sintagma de "limbă moldovenească" a rămas scriptic în Legea Supremă de la Chişinău şi este folosit ca retorică populistă în mesajele politice ale forţelor stataliste filoruse şi anti-occidentale de la Chişinău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb