ASBIS încheie anul 2022 cu un profit net de aproape 80 de milioane de dolari

G.D.
Companii / 23 martie 2023

ASBIS încheie anul 2022 cu un profit net de aproape 80 de milioane de dolari

ASBISc Enterprises Plc, un important distribuitor cu valoare adăugată, dezvoltator şi furnizor de produse, soluţii şi servicii din domeniul TIC şi IoT pentru pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), a generat rezultate financiare foarte bune în 2022 şi şi-a îndeplinit previziunile, depăşindu-le chiar, la nivelul profitului net, conform unui comunicat remis redacţiei. Din cauza războiului din Ucraina, Grupul şi-a reorganizat vânzările, concentrându-se pe pieţele în creştere şi neafectate de conflicte. Datorită acestui fapt, veniturile din vânzări în 2022 s-au ridicat la aproape 2,7 miliarde USD, ceea ce, comparativ cu cifra record de 3,1 miliarde obţinută în 2021, înseamnă o scădere de doar 13%. În ciuda scăderii veniturilor, profitul net în această perioadă a rămas extrem de ridicat şi s-a apropiat de nivelul record în 2021, ajungând la 75,9 milioane USD, faţă de 77,1 milioane USD, în 2021.

Potrivit sursei citate, numai în trimestrul al patrulea din 2022, ASBIS a generat venituri de 780,3 milioane USD, în timp ce profitul net a fost de 28,7 milioane USD, egalând profitabilitatea aceluiaşi trimestru din 2021, care a fost cea mai mare din istoria ASBIS.

Cea mai mare ţară ASBIS din punct de vedere al vânzărilor a fost Kazahstanul cu o creştere foarte rapidă, în timp ce regiunea CIS (cu o cotă de aproape 52%) şi ţările din Europa Centrală şi de Est (cu o cotă de peste 24%) au avut cea mai mare pondere în veniturile Grupului.

Polonia se numără printre cele 10 ţări cu cele mai mari venituri din Grup, ocupând locul 8, cu venituri de 85,8 milioane USD (o creştere de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).

ASBIS a depăşit la nivelul profitului net prognoza financiară pentru 2022, majorată pe 7 noiembrie 2022, care presupunea generarea de venituri între 2,6 miliarde USD şi 2,8 miliarde USD şi profit net după impozitare între 70,0 milioane USD şi 74,0 milioane USD.

La data de 1 decembrie 2022, Grupul a efectuat o plată intermediară de dividende din profitul anului 2022 în valoare de 0,20 USD per acţiune (un total de 11.100.000 USD), acesta fiind al şaptelea an consecutiv în care compania plăteşte dividende acţionarilor săi.

ASBIS a decis să facă o mişcare strategică şi să lanseze o nouă divizie de business în domeniul roboticii - ASBIS Robotic Solutions (AROS) şi a creat brandul CRON Robotics. Piaţa coboţilor este de aşteptat să valoreze câteva sute de miliarde de dolari în următorii ani, subliniază sursa citată.

Grupul dezvoltă o reţea de showroom-uri Apple - în prezent este reseller autorizat de produse Apple pe 11 pieţe şi administrează o reţea de 27 de magazine, planificându-şi extinderea acesteia.

"Anul trecut a schimbat complet felul în care arată pieţele pe care operăm", a declarat Serhei Kostevitch, CEO al ASBIS Group. "În contextul războiului din Ucraina, am realizat practic imposibilul şi am ieşit cu bine dintr-o situaţie dificilă, cu perspective de dezvoltare pentru următorii ani."

"Ne-am reorganizat activitatea, concentrându-ne pe pieţele în creştere care nu au fost afectate de război, ne-am extins portofoliul de produse şi ne-am axat pe segmente mai profitabile şi pe dezvoltarea de noi pieţe. De asemenea, am lansat o divizie de robotică, care îşi propune să se adreseze unei pieţe ce ar putea valora până la câteva sute de miliarde de dolari în următorii ani. În ciuda veniturilor mai mici decât în 2022, profitabilitatea noastră rămâne practic la nivelul celui mai bun an din istoria noastră de peste 30 de ani, 2021. Aşa că suntem mai mult decât mulţumiţi de acest an dificil, din care am ieşit cu bine."

"Anul 2022 a fost unul important pentru ASBIS Romania: am reuşit să ne adaptăm noului context de afaceri post pandemie şi să ne reinventăm, introducând în portofoliu noi mărci cum sunt brandul de lux Loewe şi marca proprie de electrocasnice inteligente AENO", spune Bogdan Constantinescu, General Manager ASBIS Romania. "Divizia de roboţi colaborativi înfiinţată de ASBIS Group anul trecut are o echipă dedicată din România, formată din 5 persoane. În 2023 - anul în care ASBIS Romania sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare - priorităţile noastre sunt dezvoltarea noii divizii de coboţi şi creşterea în zona de proiecte, prin intermediul echipei VAD."

ASBIS a generat rezultate financiare foarte bune în perioada discutată. Grupul a reuşit să compenseze în mare măsură efectele negative ale războiului din Ucraina concentrându-se pe dezvoltare şi investiţii pe pieţele neconflictuale.

ASBIS a îndeplinit prognoza financiară majorată pentru 2022, la nivel net aceasta fiind depăşită.

Conform previziunii financiare revizuite în creştere, publicate pe 7 noiembrie 2022, Grupul urma să genereze în 2022 venituri din vânzări între 2,6 miliarde USD şi 2,8 miliarde USD şi profit net după impozitare între 70,0 milioane USD şi 74,0 milioane USD, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb