Ascendia vine cu o nouă emisiune de obligaţiuni la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2022

Sursă foto: ascendia.ro

Sursă foto: ascendia.ro

Titlurile au scadenţa de cinci ani şi o dobândă anuală de 10% În vară, Ascendia a încheiat rambursarea obligaţiunilor lansate în 2019

Compania de e-learning Ascendia vine cu o nouă emisiune de obligaţiuni ce va fi listată mâine în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul ASC27, conform unui raport al companiei publicat, vineri, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Titlurile, în valoare totală de circa 4,26 milioane de lei, sunt negarantate şi neconvertibile. Obligaţiunile au o valoare nominală unitară de 100 lei, scadenţa de cinci ani, respectiv la începutul lunii septembrie 2027, şi o dobândă anuală de 10%, plătibilă semestrial. Titlurile au fost vândute iniţial printr-un plasament privat derulat în perioada 16 - 30 august, către 78 de investitori, din care 76 de persoane fizice şi două persoane juridice. Preţul de vânzare a fost de 95 lei/obligaţiune, conform celor prezentate în memorandum-ul întocmit de TradeVille.

Banii strânşi de la investitori sunt destinaţi continuării îmbunătăţirii software-ului dezvoltat de companie, creşterii echipelor de vânzări şi de marketing, precum şi creării unor rezerve pentru potenţiale investiţii, se mai arată în document.

Potrivit memorandum-ului, Ascendia are posibilitatea să-şi răscumpere obligaţiunile integral, dar nu şi parţial, la iniţiativa sa, începând cu al doilea an al duratei de viaţă a titlurilor, caz în care emitentul va plăti deţinătorilor pentru fiecare obligaţiune deţinută la data de referinţă: dobânda acumulată până în momentul răscumpărării plus valoarea nominală a fiecărei obligaţiuni plus o prima unitară de răscumpărare anticipată de 2,5% din valoarea nominală a titlurilor.

În luna iunie a acestui an, Ascendia a rambursat integral principalul şi ultimul cupon aferente obligaţiunilor ASC22, ce au fost listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB.

"Plata tuturor cupoanelor pe parcursul celor trei ani, cât şi a principalului, au fost făcute la termenele prevăzute", se arată în memorandum. "Emisiunea a fost compusă din 30.000 de obligaţiuni cu o valoare nominală de 100 lei/obligaţiune şi o rată a dobânzii fixă de 10% pe an".

În primele şase luni ale acestui an, compania a înregistrat o pierdere de 0,47 milioane de lei, faţă de un profit de 0,18 milioane de lei la jumătatea anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile din exploatare au urcat într-un ritm mai accelerat decât veniturile.

Iniţial, pentru acest an compania îşi bugetase o creştere a veniturilor totale de peste trei ori, iar profitul brut era aşteptat să crească de 3,5 ori la sfârşitul anului 2022, comparativ cu 2021. Dar, din cauze care nu ţin de Ascendia, probabil că o parte importantă a veniturilor preconizate pentru acest an vor fi realizate în 2023, spune societatea. "Proiectul EduLib, care va aduce companiei noastre o importantă sumă de bani, este deja supus prelungirii unor activităţi, care generează pe mai departe date diferite de livrare faţă de cele previzionate iniţial şi evident date ulterioare de facturare", se arată în memorandum.

Anul trecut, Ascendia a avut venituri din exploatare de 6,14 milioane de lei şi un profit net de 2,25 milioane de lei.

Compania este listată în Piaţa AeRO a BVB, unde are o evaluare bursieră de circa 27 milioane de lei. Cosmin Mălureanu deţine 54,2% din Ascendia, în timp ce Alex Mălureanu are 19,2% din companie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cu siguranta,cei care au cumparat in trecut obligatiuni vivre,vor cumpara acum si obligatiuni ascendia

    Mi-am vândut acțiunile, în pierdere ,dar sunt liniștit! La bursă se mai întâmplă să realizezi că ai greșit!

    e o companie cunoscuta deja, e de ceva timp pe bursa, dar a avut nevoie de mult timp ( si inca mai are) ca sa gaseasca produsul potrivit care sa livreze, totusi intarzierile ce depinde de statul roman sau entitati ale acestuia le dau peste cap bvc-urile, cam asta e riscul, ce apreciez este ca in vremurile astea cand altii dau afara ei iau oameni, afacerea pare sa mearga, chiar daca profitul se lasa asteptat :)). Parerea mea de necunoscator: daca as fi in locul lor, ca sa extind runway-ul si sa mai fac rost de finantare, pe langa obligatiuni as face VANZARE DIRECTA, ce anume ma incanta sa detin aproape 3 sferturi din companie? sa dea si sa ramana si cu sub 50% ca nu e crima de om, daca castiga increderea actionarilor oricum vor vota propunerile lor din convocatoare. STIU CA LA NOI IN ROMANIA CHESTIA ASTA E VAZUTA CU OKI RAI, aolo uite domne bijnitzaru face exit, asa au comentat la BONAS,TTS, BENTO (hybrid dar a inclus vanzare) in schimb se inghesuie pe aplicatii de-ti vand ordinele catre ipo s din america...acolo nu ie domne iecsit?

    Inainte de plasare obligatiuni profitul urma sa creasca de 3 ori.Cica din motive independente de companie nu o sa mai creasca.Dar asta s-a aflat la 5 zile dupa anuntul incheierii cu succes a emisiunii si majorare a ei de la 1 la 4 milioane.

    Adica la data emisiunii trebuie sa credem ca nu se stia ca 5 zile mai incolo se va raporta prost pentru 60 de zile in urma si mai ales bugetarea este aruncata la canalizare.

    Trebuie descris putin si contextul,calendarul ca altfel e uluita lumea cum se da navala o obligatiuni cu randament net sub al celor de stat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb