Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti a desfăşurat şi are în derulare o serie de proiecte finanţate din fonduri de la Uniunea Europeană (UE), până în prezent atrăgând o sumă totală de 48 de milioane de euro din bugetul european, după cum ne-a spus prof. univ. dr. Dumitru Miron, decanul facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (REI).
Potrivit domniei sale, în ultimii trei ani, fondurile europene accesate de ASE au fost cel puţin egale cu cele primite de la stat.
Ca urmare a derulării celor 67 de proiecte europene, realizate în perioada 2007-2013 pe toate programele operaţionale sectoriale, Academia s-a dotat cu tehnologie IT performantă (servere, imprimante, copiatoare, table inteligente etc.), o mare parte dintre studenţi beneficiind de burse în străinătate, pentru a dobândi experienţă în cadrul universităţilor internaţionale.
Totodată, ASE a contractat o linie de credit de 100 miliarde lei, garantată cu proiectele finanţate din fonduri UE.
Recent, instituţia de învăţământ a întocmit proiecte noi, o parte dintre acestea vizând programe de doctorat şi post-doctorat.
Academia de Studii Economice va continua să acceseze fonduri europene şi în cadrul noului buget UE, după cum ne-a precizat decanul REI.
• Mihai Ionescu: "În prezent, nu toţi studenţii sunt capabili ca, odată intraţi într-o companie, să facă faţă nevoilor din societatea respectivă"
Un număr de 500 de studenţi şi masteranzi de la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din Bucureşti interesaţi să-şi efectueze practica în cadrul unei companii importante de pe piaţa noastră vor putea fi recrutaţi de către angajatori în cadrul proiectului "Stagii de practică pentru studenţii din domeniul economie-afaceri internaţionale - PRACT EAI".
Derulat în colaborare cu Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), noul proiect a fost lansat, ieri, în cadrul ASE. Acesta are ca obiective principale consilierea studenţilor în carieră şi efectuarea stagiilor de practică în economia reală, propunându-şi să încheie 50 de acorduri cu firme din domeniu. Potrivit beneficiarilor, obiectivul general este "facilitarea tranziţiei la viaţa activă pentru 500 de studenţi din domeniul Economie şi Afaceri Internaţionale (EAI) prin furnizarea unui pachet integrat de orientare şi consiliere profesională şi mentorat în carieră şi stagii de practică la potenţialii angajatori". În vederea îndeplinirii acestuia, vor fi consolidate parteneriate între universitate şi asociaţii profesionale, societate civilă, angajatori, tutori şi practicanţi şi va fi elaborat un pachet de orientare profesională ce va consta în norme, ghiduri, metodologii, fişe.
Perioada de implementare este aprilie 2014 - octombrie 2015, iar suma atrasă din fonduri UE se ridică la peste 1,63 milioane de lei.
Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, ne-a declarat: "Ne-am propus să încercăm să-i ajutăm pe tinerii studenţi să înţeleagă mai bine ce învaţă la şcoală aducându-i în economia reală şi să ajutăm firmele ca din cei 500 de studenţi să selecteze persoane care îşi vor continua activitatea în cadrul acestor societăţi. Sunt companii producătoare, case de comerţ, bănci, societăţi din transporturi şi din alte domenii interesate să participe la acest program. Este primul proiect pe care îl realizăm cu Academia de Studii Economice şi sperăm să aibă rezultate de referinţă. De aceea cerem maximă seriozitate atât din partea studenţilor, cât şi din partea companiilor care vor participa la derularea acestui proiect şi maximă eficienţă în cheltuirea banilor".
Potrivit lui Mihai Ionescu, în prezent, problema este că nu toţi studenţii sunt capabili ca, odată intraţi într-o companie, să facă faţă nevoilor din societatea respectivă. "Din păcate, este o ruptură şi sperăm să reducem acest decalaj, pentru ca un angajat să fie util firmei din a doua zi de muncă", ne-a spus Mihai Ionescu.
Proiectul se adresează în primul rând studenţilor din anul întâi şi celor care vor fi admişi în această vară, urmând ca ASE şi ANEIR să realizeze un profil al studentului şi un profil al angajatorului care se vor încadra în acest program, a subliniat domnul Dumitru Miron.
La finalul perioadei de implementare a proiectului, cei mai buni dintre studenţi vor fi premiaţi, potrivit decanului REI, care a menţionat că se intenţionează crearea de parteneriate atât cu societăţi comerciale, cât şi cu instituţii precum aeroporturi şi ambasade.
În cadrul lansării de ieri, domnia sa a precizat: "UE este îngrijorată că tinerii nu îşi găsesc un loc de muncă repede şi pe măsura aptitudinilor pe care le deţin. Firmele ne spun să le dăm studenţi care să se descurce în realitatea economică, dar nu ne-au spus cu patru ani în urmă ce realitate vor găsi aceşti tineri absolvenţi".
Profesorul Dumitru Miron ne-a spus că principalele obstacole pe care Academia de Studii Economice le-a întâmpinat din 2007 şi până în prezent, în procesul de accesare a banilor de la Uniunea Europeană, au fost întârzierea evaluărilor, numărul mare de aplicaţii, schimbările de la nivelul echipelor specializate, precum şi transferul autorităţilor de management la Ministerul Fondurilor Europene.