Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de ieri, două proiecte de normă emise în aplicarea Legii nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, ca urmare a comentariilor şi observaţiilor primite în urma procesului de consultare publică, potrivit unui comunicat al ASF, care arată că normele vor fi transmise pentru publicare Monitorului Oficial al României.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 23 octombrie 2015, decretul pentru promulgarea Legii privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, actul normativ care conferă ASF competenţele de a prelua conducerea unei companii de asigurări, dar şi să separe activele şi chiar să o vândă.
"Proiectul de lege privind redresa zea şi rezoluţia asigurătorilor urmăreşte crearea unui cadru legal nou de gestiune a crizelor în sectorul financiar, prin introducerea de prevederi ce cuprind o serie de măsuri şi instrumente menite să intervină suficient de timpuriu şi de rapid în cazul unui asigurător neviabil sau în curs de a intra în dificultate. Printre aceste măsuri şi instrumente se urmăreşte garantarea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie, protejarea fondurilor publice prin redresarea la minimum a dependenţei de sprijin financiar public, evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, în special prin prevenirea contagiunii inclusiv asupra infrastructurilor pieţei şi prin menţinerea disciplinei pe piaţă. Modalitatea de gestiune a crizelor vizează trei mari părţi: prevenirea acestora, intervenţia timpurie şi rezoluţia", potrivit expunerii de motive a actului normativ. Potrivit legii, ASF este împuternicită să aplice instrumentele de rezoluţie asigurătorilor care îndeplinesc condiţiile de declanşare a rezoluţiei, instrumentele fiind vânzarea activităţii şi a portofoliului, instituţia-punte şi separarea activelor.
În plus, Autoritatea de Supraveghere a aprobat ieri şi Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă de către entităţi autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF, iar regulamentul va fi transmis pentru publicare în Monitorul Oficial. Totodată, Consiliul a aprobat proiectul Regulamentului privind criteriile aplicabile şi procedura pentru evaluarea prudenţială a achiziţiilor şi a majorărilor participanţilor la entităţile reglementate de ASF. De asemenea, a fost aprobat proiectul Normei privind raportările periodice ale societăţilor de asigurare şi/sau de reasigurare.