ASF a aprobat eliminarea pragului de 5% la SIF Banat-Crişana

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2020

ASF a aprobat eliminarea pragului de 5% la SIF Banat-Crişana

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat modificările Actului Constitutiv al SIF Banat-Crişana (SIF1), votate de acţionarii SIF1 în data de 10 martie a acestui an, în vederea conformării cu Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), se arată în raportul societăţii remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Atunci, acţionarii SIF-ului au aprobat eliminarea pragului de deţinere situat în prezent la 5%, măsură ce urmează să intre efectiv în vigoare în data de 24 iulie 2020.

Şi în cazul SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) acţionarii au dat undă verde eliminării pragului de deţinere din Actele Constitutive ale societăţilor, în timp ce acţionarii SIF Moldova (SIF2) se vor întâlni în data de 27 aprilie pentru a vota, printre altele, implementarea aceleiaşi măsuri.

În cazul SIF Transilvania (SIF3), pentru adunarea din 11 mai, există două propuneri privind limita de deţinere în capitalul societăţii, respectiv ridicarea pragului de la 5% la 10% sau eliminarea completă a restricţiei pe care un acţionar sau un grup de acţionari ce operează concertat o poate avea în capitalul SIF-ului din Braşov.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social. Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Anul trecut, Legea FIA a parcurs întregul proces legislativ, fiind promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în decembrie 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb