Autoritatea de Supraveghere Fianciară (ASF) a autorizat, în şedinţa de ieri, modificările Actului Constitutiv al SIF Oltenia (SIF5), între care şi unele puncte votate de acţionari în luna mai a anului trecut, ce fuseseră contestate în instanţă dar care au devenit executorii în condiţiile în care, Tribunalul Dolj a respins acţiunea în constatare a nulităţii lor, iar părţile nu au formulat apel în termenul legal.
Este vorba în primul rând despre diminuarea numărului de componenţi ai Consiliului de Administraţie al SIF5 de la şapte la cinci, punct ce a primit votul acţionarilor SIF5 în data de 9 mai 2019, la adunarea extraordinară convocată la solicitarea SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4).
Pe de altă parte, punctele ce prevedeau înfiinţarea unui Comitet Investiţional, constituit din membrii conducerii superioare şi din trei angajaţi ai SIF-ului, precum şi cele ce vizau atribuţiile Comitetului, nu au primit avizul ASF.
Era practic un comitet cu puteri decizionale, ce reducea sever posibilitatea de acţiune a directorilor socitetăţii, în condiţiile în care hotărârile ar fi fost luate cu votul majorităţii membrilor săi.
Autoritatea a arată că, din analizele efectuate, punctele privind Comitetul Investiţional nu respectă o serie de dispoziţii legale. De pildă, conform art. 9 alin.(2) din Regulamentul nr. 2/2016 (privind aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF), Consiliul poate constitui, în funcţie de natura, amploarea şi complexitarea riscurilor inerente activităţii reglementate, şi alte comitete consultative care emit recomandări fundamentate pentru Consiliu.
De asemenea, făcând trimitere şi la alte articole de lege, Autoritatea a arătat că, responsabilitatea pentru administrarea şi buna desfăşurare a activităţilor entităţii reglementate revine conducerii superioare, ceea ce implică şi punerea în aplicare a politicilor, strategiilor şi atingerea obiectivelor precum şi supervizarea aprobării strategiilor de investiţii.
Singura modificare în ceea ce priveşte puterea de decizia a conducerii executive a SIF-ului care a fost avizat de ASF este cea prin care directorii societăţii nu pot încheia, fără aprobarea prealabilă a Consiliului, acte de dobândire sau de înstrăinare a unor bunuri a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, atunci când sunt legate între ele, suma de cinci milioane lei, dar nu mai mult de 20% din totalul activelor imobilizate ale societătii, mai puin creanţele.
De asemenea, ASF a mai autorizat modificările Actului Constitutiv al SIF5 conform hotărârii nr. 7 a AGEA SIF Oltenia din data de 14 iulie 2020, adică corelarea cu prevederile Legii FIA, conform variantei propuse de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia.
Practic, spre deosebire de propunerea iniţială a conducătorilor SIF5, varianta propusă de SIF1 şi SIF4 nu conţine un paragraf conform căruia: "În situaţii deosebite, hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor se pot adopta şi prin altă procedură de consultare a acţionarilor permisă de lege. Responsabilitatea stabilirii modului de exercitare a votului în astfel de situaţii revine Consiliului de Administraţie al societăţii".
Acum, Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia va înregistra Actul Constitutiv actualizat al SIF5 la Oficiul Registrului Comerţului, iar modificarea structurii board-ului va intra în vigoarea la data autorizării de către ASF a componenţei Consiliului format din cinci membri, în urma numirii acestora de către acţionarii societăţii.
În acest sens, board-ul SIF Oltenia va convoca adunarea generală ordinară a acţionarilor pentru alegerea celor cinci membri ai Consiliului de Administraţie.