ASF A AVIZAT CONDUCEREA DEPOZITARULUI CENTRAL, FĂRĂ INCOMPATIBILI Ludwik Sobolewski nu ajunge la scaunul de preşedinte al Depozitarului Central

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2014

Ludwik Sobolewski nu ajunge la scaunul de preşedinte al Depozitarului Central

Cristian Agalopol: "Avem nevoie de un Consiliu de Administraţie care să funcţioneze la capacitate maximă şi cu motoarele turate"

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), nu va prelua funcţia de preşedinte al Depozitarului Central, întrucât dosarul său şi al celorlalţi trei administratori aleşi care erau incompatibili cu funcţia nu au trecut de avizarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, ASF i-a validat, vineri, pe cei cinci membri compatibili aleşi de acţionari să facă parte din conducerea Depozitarului Central, patru din precedenta echipă de conducere - Cecilia Manta, Adrian Simionescu, Dana Mirela Ionescu şi Carmen Dumitrescu, dar pe şi Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

De asemenea, ASF a avizat-o pe Silvia Buicănescu pentru funcţia de director general, pentru o perioadă de trei luni.

Noul Consiliu al Depozitarului intră în funcţie de astăzi.

Cristian Agalopol, al cărui mandat de preşedinte abia s-a încheiat, ne-a spus, vineri, că urma să îşi convoace echipa pentru o ultimă decizie - convocarea de urgenţă a Adunării Generale a Acţionarilor Depozitarului Central, pentru alegerea celor patru membri pe poziţiile rămase vacante din CA şi preşedintele instituţiei.

"Dorinţa noastră este să asigurăm continuitatea proiectelor pieţei de capital şi avem nevoie de un Consiliu de Administraţie care să funcţioneze la capacitate maximă şi cu motoarele turate", ne-a declarat Cristian Agalopol.

Bursa de Valori Bucureşti s-a umplut de ridicol, în ocazia Adunării Generale a Acţionarilor Depozitarului Central, din luna octombrie, când, având votul decisiv, a hotărât ca Ludwik Sobolewski să fie preşedintele Depozitarului Central, în ciuda faptului că este incompatibil, potrivit regulamentelor Autorităţii de Supraveghere Financiară în vigoare, şi nici nu a depus un dosar de candidatură complet.

Totodată, AGA i-a votat, atunci, pentru Consiliul de Administraţie şi pe ceilalţi opt candidaţi susţinuţi de BVB, dintre care trei neeligibili (administratorii Adrian Lupşan, Robert Pană şi Stere Farmache).

În aceste condiţii, unii consideră că noua conducere a Depozitarului, care îşi începe mandatul astăzi, nu va putea funcţiona fără preşedinte, numai din vina BVB, care a avut încăpăţânarea şi tupeul să susţină incompatibili pentru CA-ul Depozitarului.

Conducerea BVB spera, încă de la AGA din aprilie, când au fost stabiliţi candidaţii Bursei pentru conducerea Depozitarului, ca ASF să schimbe regulamentul care interzice cumulul de funcţii între conducerea BVB şi cea a Depozitarului Central, astfel încât directorul general şi administratorii Bursei să poată participa la alegerile de la DC.

BVB a crezut, până în ultima clipă, că ASF va ceda "lobby"-ului său, însă asta nu s-a întâmplat. De altfel ar fi fost penibil ca ASF să schimbe regulile în timpul jocului, doar pentru că BVB face presiuni.

În AGA din octombrie, Conducerea Depozitarului Central a atras atenţia că unii candidaţi nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi a supus la vot includerea acestora pe lista "de concurs", deşi unele voci au interpretat acest gest drept o derobare de responsabilitate, considerând că Depozitarul nu ar fi trebuit, din start, să permită candidaturi incompatibile.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cine zice ca o societate nu poate functiona fara presedinte este un mare cunoscator al L31

    Presedintele este factorul de decizie in companie si restul sunt degeaba.  

    Hilar, ironic 

    Sa pastram un moment de reculegere. Nori negri planeaza asupra pietei de capital.Daca Polacul crede ca e Sobieski, iata ca s-a inselat.De ceilalti corifei, recte, "marele jurist" Robert Pana, "prea competentul"Adrian Lupşan, nici macar nuavem ce vorbi...Ce ne framanta...rau de tot e Stere Farmache? Fara Stere Farmache in CA la Depozitar, informatia va fi sigura, la adapost de orice fel de...orice fel;) Fara Stere Farmache piata de capital din Romania se va "colapsa". Adica va continua sa se dezvolte :). Deci Frati Investitori, iesiti degraba intr-un numar coplesitor, sa il sustinem pe Stere Farmeche.Iesiti pe hol, fumati o tigara,sau luati o gura de aer proaspat. Fara el s-ar putea sa o ducem mai bine.;) Nu permiteti ASF sa aplice un regulament, clar si deja incetatenit. E un regulament care pentru Stere Farmache nu e aplicabil.Pentru el e ccaduc. El este deasupra tuturor cotatiilor.Stim cu totii dragi investitori, ca se va face dreptate ...sau nu ?:):):)

    Inteleg ca 4 baieti au incalcat regulamentul asf ref. la incompatibilitate, dar nimeni nu a primit sanctiuni, de asta asf nu o sa fie niciodata ca sec-ul american.

    Cristian Agalopol: "Avem nevoie de un Consiliu de Administraţie care să funcţioneze la capacitate maximă şi cu motoarele turate" și adaug! Ca să îi furați și pe alții cum ați făcut în cazul Harinvest! La peste un an de la furt făptașii sunt liberi!!

    Situatia de la DC este inacceptabila din perspectiva profesionalismului BVB. Este inadmisibil pentru CB sa emita mandate si sa sustina pentru functia de administrator persoane care sunt incompatibile. Este un atentat la buna functionare a pietei de capital din Romania si ASF trebuie sa se sesizeze si sa ia imediat masurile necesare care se impun pentru a descuraja orice alta manifestare similara.

    In plus, BVB ar trebui sa suporte direct orice alte costuri legate de o eventuala AGOA pentru numirea de noi administratori deoarece este absurd ca DC sa functioneze cu aproape jumatate din membrii CA numiti pe cale administrativa si fara ca acestia sa aiba un mandat direct de la AGA. 

    1. Nu tre buie convocata si nou si o AGA la BVB pentru desemnarea candidatilor pe care BVB ii va sustine in AGA DC?

      Oricum, mare rusine aceasta atitudine hulpava a unora din CB. Totusi, ce viata trista au. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb