ASF A EMIS O NORMĂ NOUĂ Fondurile de investiţii au reguli noi privind investiţiile în bilete la ordin

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 noiembrie 2013

Fondurile de investiţii au reguli noi privind investiţiile în bilete la ordin

Fondurile trebuie să fie atente la calitatea emitenţilor de bilete la ordin

Fondurile de investiţii vor trebui să fie atente la cât se expun pe bilete la ordin, dar şi la calitatea emitenţilor acestor instrumente, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat, săptămâna trecută, Norma care stabileşte condiţiile în care fondurile pot investi în instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin.

ASF a publicat proiectul Normei în luna iulie, după ce, anterior, amendase "Certinvest" pentru că a făcut operaţiuni de natură comercială cu bilete la ordin, care, potrivit Autorităţii, nu s-ar fi încadrat în prevederile legale.

În octombrie, SAI Certinvest a cerut în instanţă anularea amenzii pe care a primit-o, în vară, de la ASF.

Norma ASF a luat forma finală după o dezbatere publică, organizată la începutul lunii octombrie.

Potrivit normei ASF, biletele la ordin în care investesc fondurile trebuie să aibă o scadenţă de cel mult 12 luni.

O noutate faţă de varianta proiect a documentului este faptul că, pentru a urmări respectarea limitei investiţionale, atât la momentul achiziţiei cât şi semestrial, pe parcursul deţinerii respectivului bilet la ordin, societatea de administrare a investiţiilor trebuie să obţină din partea emitentului o situaţie cu privire la valoarea biletelor la ordin emise până la acea dată.

Expunerea realizată de un fond prin investiţii directe şi indirecte în instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin prevăzute nu poate depăşi limita de 15% din activele sale, potrivit ASF.

În normă se mai arată că biletele la ordin trebuie să fie emise de persoane juridice şi avalizate în nume propriu de către administratorii, persoane fizice, ai respectivelor persoane juridice.

Emitentul biletelor la ordin trebuie să aibă cel puţin trei ani de activitate, la data la care fondurile realizează investiţia. În caz contrar, trebuie solicitate garanţii suplimentare, din partea emitentului sau a ultimului girant.

Societăţile de administrare trebuie să ia măsurile necesare să evite conflictele de interese, pe perioada investiţiilor în bilete la ordin, conform ASF.

Fondurile sunt obligate să încaseze sumele aferente investiţiilor respective, în maximum zece zile lucrătoare faţă de momentul scadenţei

În situaţii excepţionale, termenul respectiv poate fi prelungit cu cel mult şase luni, în cazul OPCVM, respectiv 12 luni în cazul AOPC, însă prelungirea trebuie notificată ASF.

Norma Autorităţii stabileşte că evaluarea în activul fondurilor a biletelor la ordin, pentru care nu a fost onorată plata la scadenţă la termenele indicate, se va realiza la valoare zero sau la valoarea garanţiei executate constituită, fiind interzisă efectuarea de investiţii suplimentare în instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin emise sau girate de acelaşi emitent, respectiv acelaşi ultim girant.

Totodată, administratorii sunt răspunzători dacă nu îşi îndeplinesc obligaţiile.

Potrivit normei ASF, în cazul în care SAI, respectiv directorii sau membrii directoratului nu-şi îndeplinesc obligaţiile ce le revin cu privire la executarea/recuperarea creanţei izvorâte din deţinerea biletului la ordin, aceştia completează din fondurile/sursele lor proprii activul respectivului OPC cu contravaloarea sumelor neîncasate.

Autoritatea a stabilit reguli şi pentru Depozitarii fondurilor, după ce, în vară, a avertizat BCR, depozitarul fondurilor Certinvest.

Astfel, depozitarul trebuie să verifice respectarea de către fond a dispoziţiilor normei în cazul investiţiilor în instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb