ASF a suspendat de la tranzacţionare acţiunile Bucur Obor, din motive obscure

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2014

ASF a suspendat de la tranzacţionare acţiunile Bucur Obor, din motive obscure

Autoritatea nu a justificat public decizia, deşi legea de capital o impune

Acţiunile "Bucur Obor" (BUCU), societate aflată în mijlocul unui scandal între acţionari şi conducere, au fost suspendate de la tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti, pe 25 septembrie, sub pretextul unei solicitări a Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Decizia ASF nu a fost însă făcută publică, pentru ca investitorii să afle temeiul ei. Reprezentanţii ASF nu ne-au transmis, până la închiderea ediţiei, motivele suspendării acţiunilor BUCU.

Potrivit articolului 137, alineatul 2 din legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, "orice decizie de suspendare, (...) precum şi motivele care au stat la baza acesteia vor fi aduse imediat la cunoştinţa publicului şi vor fi publicate în Buletinul CNVM (n.r. actualmente ASF)".

În anii 1998-1999, două serii de furturi având ca obiect acţiuni ale "Bucur Obor", au deposedat acţionari care deţineau, în total, 7,32% din capitalul social al companiei, iar Depozitarul Central a fost obligat, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată în anul 2011, să reînscrie în Registrul Acţionarilor companiei un număr de 1344 de persoane, cu un număr de 735 de titluri fiecare. Totuşi, decizia nu a fost pusă în practică, iar această situaţie a condus la un scandal între Laurenţiu Postovaru, care deţine, în nume propriu şi prin firma lui, Amadeus Group, 49,9% din capitalul social al BUCU, şi Gelu Manea, care a condus societatea în ultimii ani.

Chiar dacă sunt în conflict, nici unul dintre cei doi nu ştie de ce au fost suspendate acţiunile BUCU.

Gelu Manea ne-a transmis: "Eu am trimis o adresă scrisă la BVB să-mi răspundă de ce a fost suspendată de la tranzacţionare compania. Cu prevederile legii pieţei de capital, ei erau obligaţi să îmi comunice orice fel de decizie de suspendare de la tranzacţionare a societăţii. I-am întrebat de ce nu m-au înştiinţat. A trecut o săptămână deja şi niciun raspuns până acum. Nici de la Autoritatea de Supraveghere Financiară nu am primit nimic".

Pare că nici BVB nu ştie de ce sunt supendate acţiunile BUCU, întrucât reprezentanţii Bursei ne-au transmis: "Suspendarea a fost efectuată la solicitarea ASF, aşa cum este indicat şi pe pagina emitentului".

Acţionarii "Bucur Obor" sunt chemaţi să rezolve problemele penale ale societăţii

În aceste condiţii, acţionarii BUCU vor să găsească o soluţie pentru problema păgubiţilor din cazul furturilor de acum 16 ani.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bucur Obor, Liviu Mazilu, ales într-o AGA recentă, care este contestată de Gelu Manea, cheamă acţionarii societăţii pe 30 octombrie, să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei generate de furturile de acţiuni BUCU, din urmă cu 16 ani, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Laurenţiu Postovaru ne-a spus că în AGOA se doreşte adoptarea unei decizii cu privire la modalitatea de repunere în drepturi a celor 1344 de acţionari fraudaţi. Domnia sa ne-a declarat: "Vrem ca acţionarii să vină cu propuneri cu privire la rezolvarea situaţiei. Cum ASF şi Depozitarul Central nu dispun de tehnici pentru a pune în aplicare deciziile tribunalului, societatea trebuie să facă ceva, să găsească o soluţie. Sunt mai multe variante, precum cumpărarea de acţiuni din piaţă pentru a le da păgubiţilor. Se mai poate face emisiune de acţiuni pentru cei care au fost furaţi. Eu, ca acţionar, dacă mi se diminuează participaţia, sunt în regulă cu acest lucru, prefer răul cel mai mic".

Gelu Manea cataloghează şi această AGA ca fiind ilegală, întrucât, potrivit domniei sale, convocatorul a fost depus de o persoană fără vreo calitate în societate, şi pentru că registrul acţionarilor companiei nu atestă structura reală a acţionariatului BUCU, deoarece Depozitarul Central nu a pus în aplicare hotărâri ale Tribunalului Bucureşti din anul 2011.

Gelu Manea, ne-a declarat, cu privire la propunerile acţionarului majoritar de rezolvare a situaţiei societăţii: "Normal că domnul Postovaru nu are nicio problemă să i se micşoreze deţinerea, fiindcă acţiunile furate sunt la el".

Despre sugestia de cumpărare de titluri spre a fi date celor deposedaţi în urmă cu 16 ani, Gelu Manea spune că este anormală. Domnia sa se întreabă: "Dacă îi dai acţiuni gratuit păgubitului, înseamnă că scapi de sarcina care este stabilită de sentinţă? Eu i-am spus, în trecut, că, dacă se face lucrul acesta, am să fac plângere penală. Cum să cumperi acţiuni din piaţă pe banii Bucur Obor? "

Pe ordinea de zi a adunarii acţionarilor se mai află şi revocarea, respectiv numirea administratorilor, cu toate că reprezentanţii "Amadeus Group", firma lui Postovaru, au anunţat săptămâna trecută că, în AGA din 19 septembrie, au schimbat Consiliul de Administraţie al "Bucur Obor".

Domnul Postovaru ne-a transmis: "În momentul acesta, avem o conducere bicefală la BUCU, fiindcă amândoi directorii, şi Gelu Manea, şi Mazilu Liviu Florin se află în societate".

De cealaltă parte, Gelu Manea, contrazice spusele lui Laurenţiu Postovaru, susţinând că domnia sa este singurul director, respectiv preşedinte al CA, deoarece reprezentativitatea poate fi dată doar de certificatul constatator de la Registrul Comerţului. "La Registru scrie clar, singurul care este înscris sunt eu", spune Gelu Manea, care îşi întăreşte declaraţia, afirmând: "Laurenţiu Postovaru minte. Dacă domnul Mazilu se plimbă prin magazin, care e deschis public pentru toţi clienţii, nu înseamna că se află la conducerea Bucur Obor".

Bucur Obor, prin Muşat şi Asociaţii, i-a dat în judecată pe Gelu Manea şi pe Gheorghe Pistol, cerându-le să plătească 1 milion de lei, pentru prejudicii aduse societăţii, informează un comunicat transmis BVB.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu stiu subiectul, dar stiu cu ce se mananca astfel de povesti. Motivul suspendarii pare sa fie la fel ca in povestea de la UARG de acum 2 ani. Diferenta intre cele doua cazuri este putin diferita. Chelu avea actiuni multe la UARG, la fel aveau si SIF-urile si BCR. Aici unu are actiunile, iar conducerea nu il lasa sa decida. ASF, cerceteaza, verifica si fa dreptate.

    1. De fapt din punct de vedere legal s-a derulat sau nu AGA? Care este componenta Consiliului de Administratie legitim? Doar daca lucrurile acestea vor fi clarificate se poate vorbi de informatii certe si actiunile se pot tranzactiona.

      Aceste raspunsuri le poate da doar justitia. Asf vad ca nu se baga

    Aceasi situatie si la FP. Tovarasii de la ASF se fac ca nu vad faptul ca societatea nu are administrator legal de 4 ani si actionarii actuali voteaza din urma hotarari de AGA anulate irevocabil. Deciziile la ASF se iau pe bani si influenta politica, si nu au nimic de a face cu legea.

    La Bucu trebuia, in primul rand, derulata oferta de preluare, este evidenta concertarea intre postavaru, broadhurst & gherghus...dar de ce sa dea postavaru 6 lei prostimii??? Bataia este pe cashul din companie, postavaru va fugi cu el in insule exotice...iar unii dintre membrii Asf-ului o sa petreaca vacante minunate:(

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb