ASF decide că SIF Transilvania trebuie să publice rapoartele grupului Frăţilă

M.G.
Piaţa de Capital / 27 aprilie 2020

ASF decide că SIF Transilvania trebuie să publice rapoartele grupului Frăţilă

Actualizare - Membrii directoratului SIF Transilvania desemnaţi de Consiliul de Supraveghere, începând cu data de 20 aprilie 2020, pe un mandat de patru ani, în curs de avizare de către ASF, sunt Marius Adrian Moldovan, în calitate de preşedinte al directoratului/director general, Radu Claudiu Roşca, director general adjunct şi Gib Tony Cristian Răduţă, cu funcţia de membru simplu al directoratului, arată un raport al SIF 3 remis astăzi, după închiderea şedinţei bursiere, operatorului pieţei.

Se consfinţeşte astfel eliminarea din conducerea SIF Transilvania a lui Mihai Fercală, şeful SIF Transilvania din ultimii aproape 30 de ani.

Astăzi, după o şedinţă pe situaţia de la SIF Transilvania, unde cele două grupări din conducere - Frăţilă şi Fercală - s-au duelat pentru preluarea controlului asupra societăţii de investiţii financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis că deciziile luate de grupul Frăţilă au fost adoptate într-o şedinţă a CS ce respectă cerinţele statutare de cvorum şi vot, spre deosebire de deciziile grupului Fercală dintr-o şedinţă separată a CS ţinută în aceeaşi zi.

Mai multe detalii se vor putea citi în ziarul BURSA de mâine.

---

Actualizare - Mihai Fercală ne-a declarat: "Comisarii ASF încalcă grav legea nr. 31/1990. Oricine poate să citească prevederile art. 153.1, art. 153.3, art. 153.9 alin. 3, şi vede cine poate da raporate curente la un emitent administrat în sistem dualist ca SIF Transilvania! Despre ce vorbim? Pentru ASF, Legea 31/1990 nu valorează o ceapă degerată! ... Dar Frăţilă îi convinge! Cum? Ne putem închipui! Fiecare ce vrea!"

---

Într-o şedinţă ţinută astăzi pe situaţia de la SIF Transilvania (SIF3), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis că echipa care e abilitată să dea comunicate în numele societăţii de investiţii financiare este cea formată din Constantin Frăţilă, Crinel-Valer Andanuţ, Marius-Adrian Moldovan şi Nicolae Petria. Adică partea din consiliul de supraveghere al SIF 3 coagulat în jurul lui Constantin Frăţilă.

Din informaţii apropiate problemei, decizia a fost luată prin interzicerea unor comisari ai ASF de la şedinţa în cauză. Vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, Gabriel Grădinescu, care a condus şedinţa, a presupus că vor fi membri care nu vor fi de acord astfel că le-a interzis participarea la vot pentru a avea majoritatea de 2/3 din cvorumul de vot.

Decizia ASF vine în condiţiile în care în data de 22 aprilie, Consiliul ASF a respins autorizarea lui Mihai Fercală, Iulian Stan şi Ştefan Szitas, drept componenţi ai Directoratului SIF Transilvania şi a suspendat de la tranzacţionare acţiunile societăţii, până în data de 24 aprilie pentru clarificarea situaţiei.

Astăzi însă, la deschiderea pieţei, acţiunile SIF Transilvania au rămas suspendate de la tranzacţionare deşi decizia ASF de suspendare se aplica doar până pe 24 aprilie. Până la ora asta, ASF nu a comunicat nicio decizie care să arate sau să justifice menţinerea suspendării.

Deciziile ASF au ajuns însă să lovească şi în investitorii de retail, cei pe care autoritatea pretinde că-i apără.

"Am un ordin deschis OPEN de cumpărare pe SIF3, aceştia au o ceartă cu ASF care i-a obligat să închidă tranzacţionarea şi să informeze investitorii. Văd că nici azi nu au deschis tranzacţiile pe SIF3. Vreau să anulez ordinul de cumpărare şi nu mă lasă brokerul - mi se pare un abuz al sistemului, nu neaparat al brokerului. Dacă ASF decide o societate să fie suspendată 1 lună sau 1 an eu nu pot să închid ordinul şi să folosesc banii? Dacă este o sumă mare în joc? Iată neajunsuri ale BVB şi probabil că sunt foarte multe", spune un investitor de retail.

În 22 aprilie, autoritatea şi-a motivat decizia de respingere a autorizării conducerii prin faptul că Directoratul SIF-ului, ce fusese reales de Consiliu în luna ianuarie a acestui an pentru încă un mandat de patru ani, începând cu 20 aprilie, nu a depus documentaţia completă în acest sens.

ASF a spus atunci că pentru informarea adecvată a investitorilor, Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania are obligaţia să întocmească şi să publice un raport, până în data de 24 aprilie, cu privire la modificările intervenite în conducerea emitentului ca urmare a respingerii de către ASF a cererii de autorizarea a lui Mihai Fercală, Iulian Stan şi Ştefan Szitas ca membri ai Directoratului SIF-ului, precum şi cu privire la situaţia emitentului din perspectiva administrării societăţii.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Hopa.Interzicerea accesului unor comisari la ședința.

    Asta chiar e pe față,dacă cineva mai avea un dubiu.. 

    1. Gradinescu isi asuma riscuri Spertzonal, sau le asuma slujind PSD-ul?

      Crăciunescu e disperat.

      Feraca e out, clar si fara discutii. Simt miros de zeghe.... Amice, sti care emotivatia ASF pentru a interzice participarea la vot a unor comisari, sau vorbesti ca sa expiri corona ? E vorba de coruptia marca fercala, care il plateste gras pe fiul unuia din comisari ca salariat si ii da sinecuri prin CAuri. Pentru a cumpara bunavointa si ...votul lui tataia ! Flagrant act de coruptie, spaga si putoare de sistem fercalez. Si cate vom mai afla de-acum, doar scaraotchi stie...

      da de ce nu dati cu nume si prenume si societati..sa nu mai comenteze nimeni aiurea...fercala nu are competente sa lucreze la SIFnu sa fie presedinte..

      Deontologule, vine vremea pentru toate. O sa ne speriem cu totii si aplaudacii fercalezi o sa taca rusinati la scoaterea la lumina a “profesionalismului “ lu fercala. Deocamdata, lasa-i sa se bucure de izolare, poate se mai coc.

    e firesc sa decida majoritatea ...

    pe de alta parte dupa un sfert de veac de lancezeala comunista ...cred ca vremea schimbarii nu mai poate fi oprita ... 

    1. Confunzi anticomunismul cu infractionalitatea.

      Varza sint eu si tu esti sora-mea.

      Mama! pe asta ai auzit-o sau te-a dus capul chiar pe tine?

    Daca investitorii mici pierd bani din cauza ASF, o sa iasa nasol pentru ASF. Sa-l fereasca Sfantu pe Gradinescu de furia investitorilor retail.

    1. Ce furie domle ? Poate furtuna -ntru-n pahar cu apa !!!

      Investitorii de retail sint decor...pentru prostii din exterior ce vor sa bage bani in BVB >>>>> ( |/) 

    Sa zicem ca grupul Fratila va prelua conducerea SIF3. Vreau sa stiu ce au de gand membrii acestui grup sa faca pentru binele societatii si, mai ales, al actionarilor. Daca se poate, raspunsurile sa fie concrete, nu generalitati. Va multumesc.

    1. Ei si tu acum! Sa nu fie ei ca sa fim noi! Sa tranzactionam noi active, sa luam noi spagi, sa ne punem noi oamenii pe posturi gras platite! Doar nu crezi ca s or gandi la actionari! Aia sunt masa de manevra, fraieri..

      S a decis schimbarea garzii, cu rechini noi si mai avizi de sange decat cei vechi, asta e tot! 

      Multa mizerie ai in cap....adica nu mai e nimeni de incredere in tara asta ? O fi ferarcalezul unicul si eternul incoruptibil ? Restul tarii e pus pe spaga, pe aranjamente..dupa capul tau gol.

      Sunt convins ca noua echipa vine cu planuri solide. O sa le aflam cand vor avea”permisiunea” lui fercala sa le publice in numele societatii. Cred ca e cazul sa va mai uitati pe site-ul SIF Transilvania la CVurile oamenilor alora, ca nici nu aveti respiratie sa cititi pana la capat....si sa le dam sansa sa se afirme. 

      sa interzici unui comisar sa participe la deliberari..cred ca nici lui fratila nu-i trecea prin minte asa ceva! alo gradinescu, suna ceasul desteptarii!...vreau sa vad i au procurorii cum descind la ASF; ..da fapt au mai fost si au mai saltat pe unii! .. ce zici copariu, esti pregatit, tu esti guru lui gradinescu!

      ce vrea fratila e simplu: nu ati vazut ca e urmarit penal in personam in doua dosare sau trei! crede ca venind la carma cu servitorii lui santajati sau platiti gras, va ori toata cercetarea; constanta e tara nimanui in domeniul justutiei! cuml-au scapat, sau s-au facut doar ca-lscapa, in realiate o sa de de belea in final!

      da vine, cu furtisagul, cu transferul comcm ului lui fratila pe gratis, ca dupa aia face le hoteluri, vinde la sif moldova de la sif moldova la administratorii lui sif moldova, ca doar ei sunt specialisti in astfel de matrapazlacuri;

      auzi fratila si planuri! ma cum ai furat rapidul pentru dinamo si invers? s-a retras din arbitraj/furaciuni ca s-a speriat singur si procurorii erau pe aproape; 

      scrie bah mai inteligibil ca mi se pare ca esti legat la limba in loc de antebrate !

      Foarte activ mai esti! Eu zic sa nu ti faci iluzii , nu faci multi purici pe acolo, activule.. stim ca ai planuri mari ca de, cascavalul e mare si foamea la fel, dar multe sunt azi albe si maine negre...

      cum incepe stirea..cu declaratia lu fercala....deci??? cine e sursa informatiei ca au fost blocati comisari??..cine plateste stirea??? nu sunt platit sa trag concluzii..dar miroase a stire platita...cu ce bani? din ce s-a umflat la investitiele la tusnad...felix, aro brasov...litoral romanesc...sute de milioane de lei....la banii astia ai presa de casa!!!!1

      Crezi ca m-a platit Kim Jong-un sa dau stirea ca a murit?

      Cita minte ai, piticule? 

    Om vedea maine ce se intampla la cele două sif uri.

    Poate se va redeschide si tranzactionarea.  

    Deci gata? Game over? Și cu AGA de mâine ce fac? Spune cineva (legitim) ceva concret?

    1. intrebati asf daca le permite fratila sa suspende suspendarea! .. nu el conduce asf-ul,?! bvb-ul , parchetele si tot ce mai el ramolitul de ARBITRU!

      ASTEPT GAME, OVER LA ASAF CAND VINE DNA-UL! ALA DA GAME MACH, OVER POLITRUCII!

    Daca maine si poimaine votul va fi covarsitor pentru propunerile lui Fercala, ce naiba mai face Fratila? Sa ai vreo 6-7% si sa vrei sa conduci Sifonu3, ar fi chiar comic si penibil.

    Gradinescu un bancher submediocru slab pregatit nefamiliarizat cu piata bursiera si influentabil. De aici si deciziile acestuia. Referitor la preluarea SIF3 de grupul Fratila nu stiu daca este un lucru bun deoarece si alte grupuri minoritare au preluat societati de investitii vezi SIF1 si bietii actionari minoritari au ramas cu buza umflata fara dividend ani la rand. SIF-urile devin neatractive pentru fondurile serioase de investitii. Oricum obiectivul final al acestor grupuri minoritare este acapararea portofoliul detinut de SIF si nu eficientizarea societatii . Sa auzim de bine!

    SECURISTUL ' GABRIEL GARDESCU''';......DEMISIA..... .,, ale cu-i jocurii le facii...P.N.L.epra ce esti..?

    Sigur Moldovan se va certa cu Fratila. Arbitrul il va presa pentru a face ilegalitati, Moldovan nu o sa vrea si fandacsia e gata.

    Tare sunt curios sa aflu ce vor acesti oameni sa faca la Sif3. 

    1. Moldovan este un tip inteligent.Trebuie să fie doar atent.

      Atat de inteligent ca a fost scolit la Viana pe banii Sif Transilvania?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb