ASF dictează pedepse degeaba

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 iulie 2013

ASF dictează pedepse degeaba

Frauda a ajuns la 40 de milioane de euro, în ancheta de la BCR Asigurări de Viaţă, ASF "rezistă"

Amenzile curg pe piaţa de capital, Autorităţii nu-i pasă dacă le plăteşte cineva

Oare la ce ne mai foloseşte Autoritatea de Supraveghere Financiară, dacă atunci când se întâmplă ceva grav, Autoritatea, "ca o floare", îşi găseşte toate argumentele pentru care nu are nici o vină.

Ancheta de la BCR Asigurări de Viaţă a scos la iveală o fraudă estimată, în acest moment, la 42 de milioane de euro, de şapte ori prejudiciul anunţat iniţial de DIICOT. În caz, zece angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ares­taţi, alături de alte opt persoane, iar cercetările şi audierile continuă, acuzaţiile fiind de evaziune fiscală prin intermediul asigurărilor de viaţă.

Ironic este că predecesorul ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a avertizat conducerea BCR Asigurări de Viaţă, chiar pentru faptele cercetate de DIICOT, în 2009, însă, mai departe nimic. Nu a sesizat Poliţia, deşi are încheiat un Protocol de cooperare privind prevenirea şi combaterea fraudelor din sfera asigurărilor, cu Inspectoratul General al Poliţiei - Direcţia de investigare a fraudelor.

"Nu era în competenţa ASF să facă vreo sesizare atâta timp cât neregulile au fost sancţionate contravenţional", ne-au transmis reprezentanţii ASF prin intermediul Direcţiei de Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media, la solicitarea ziarului BURSA.

Cu alte cuvinte, faptul că statul a fost prejudiciat cu cel puţin 40 de milioane de euro nu interesează pe nimeni de la ASF.

Atunci, poate că declaraţia deputatului Adrian Gurzău, cum că CSA şi, acum, ASF, nu reprezintă interesele cetăţenilor, ci pe cele ale asigurătorilor, nu este atât de departe de adevăr.

Reamintim că ASF se finanţează din comisioanele de la companiile pe care le supraveghează.

Toamna trecută, preşedintele CSA Constantin Buzoianu, a fost revocat din funcţie, în urma unui raport al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, care aducea acuze grave Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Potrivit lui Adrian Gurzău, până în luna martie 2013, CSA trebuia să realizeze o evaluare a pieţei asigurărilor şi să prezinte răspunsurile la acuzaţiile aduse conducerii CSA, pe perioada mandatului domnului Constantin Buzoianu.

Întrebaţi în ce stadiu este acest raport, reprezentanţii ASF ne-au spus că "CSA a depus la Parlamentul Româ­niei raportul asupra pieţei de asigurări şi activităţii desfăşurate în anul 2012, spre informare".

Raportul de activitate nu răs­punde, însă, acuzaţiilor Comisiei de abuzuri.

Cu alte cuvinte, ASF se eschivează, din nou.

Deputatul Adrian Gurzău ne-a relatat, săptămâna trecută, că autorităţile au primit sesizări, "cu documente", că unele firme de asigurări aveau contabilitate dublă şi că altele au softul (n.r. programul de înregistrare) neauditat de ANAF, doar că nimeni nu este interesat să fie respectată legea.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), intrată începând cu data de 29 aprilie 2013 în structura Autorităţii de Supraveghere Financiară, are, prin lege, atribuţii de autorizare, supraveghere prudenţială şi control a activităţii de asigurare în România, precum şi de emitere a normelor de aplicare a legilor din domeniul asigurărilor, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

Fără să treacă niciodată la pasul următor şi fără măcar să îşi pună problema că ar trebui să o facă, înşiruirea de activităţi cu care este însărcinată ASF poate deveni inutilă.

Măcar de situaţia ar fi aşa numai în cazul unei treimi din Autoritate, respectiv la asigurări.

Şi pe piaţa de capital, însă, ASF prestează muncă degeaba.

Puzderia de amenzi acordate pentru nerespectarea legislaţiei din piaţa de capital nu ajunge niciodată să fie plătită şi să îi usture pe "rău făcători" la buzunare şi nici să corecteze situaţiile de nelegalitate de la unele companii listate. De ce? Oficial, pentru că numai Fiscul se poate interesa de plata amenzilor acordate de fosta CNVM, respectiv ASF.

După cum reiese din răspunsurile Autorităţii la întrebările ziarului BURSA legate de ancheta "BCR Asigurări de Viaţă", dar şi din toată polologhia de informaţii de pe site-ul şi din rapoartele predecesoa­relor ASF, reprezentanţii Autorităţii au toate justificările să nu le pese.

Cazul BCR Asigurări de Viaţă

DIICOT a efectuat, săptămâna trecută, 166 de percheziţii în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la sediile BCR Asigurări de Viaţă şi la sediile a 112 societăţi comerciale, care au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Astfel, 18 persoane au fost reţinute de poliţie, printre care se numără zece angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă.

Conform DIICOT, modul de operare în cazul BCR Asigurări de Viaţă este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de "răscumpărarea clauzei suplimentare" şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând, în fapt, o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi, în acelaşi timp, o modalitate de sus­tragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Deşi, iniţial, BCR Asigurări a comunicat că a pus la dis­poziţia procurorilor mai multe înscrisuri şi informaţii şi colaborează cu procurorii, după arestarea a zece dintre angajaţii săi nu a mai revenit cu o nouă comunicare.

Compania este membră a grupului financiar Vienna Insurance Group (Austria), care mai deţine pe piaţa locală Asirom şi Omniasig (fosta BCR Asigurări). Acţionarii asigurătorului român sunt Vienna Insurance Group AG - 91,31%, Banca Comercială Română - 5,41% şi mai multe persoane fizice - 3,28%.

Trei angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, arestaţi

Trei angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, reţinuţi în cazul de evaziune fiscală au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Mureş, iar alţi şapte funcţionari bancari au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit unui comunicat al Tribunalul Mureş, magistraţii au decis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arestarea prevetivă, pentru 29 de zile, a trei angajaţi de la BCR Asigurări de Viaţă, fiind vorba despre Sevciuc Diana Violeta, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, Manţoiu Alin George, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance şi Manţoiu Gicu Emanuel, în dosarul în care DIICOT a propus arestarea preventivă a zece funcţionari bancari acuzaţi de evaziune fiscală.

Ceilalţi şapte funcţionari bancari reţinuţi miercuri au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Totodată, cei opt patroni ai unor firme care ar fi implicate în evaziunea fiscală cu BCR Asigurări şi pentru care procurorii au cerut ares­tarea preventivă într-un alt dosar înregistrat la Tribunalul Mureş vor fi, de asemenea, cercetaţi în libertate, mai arată sursa citată.

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat, ieri, citat de Mediafax, că în ambele dosare a fost declarat recurs, care urmează să se judece la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Răspunsurile ASF despre ancheta fraudei cu asigurări de viaţă

Reporter: În ce stadiu este raportul ASF asupra pieţei asigurărilor, cerut de Parlament până în martie 2013, care trebuia să prezinte răspunsurile la acuzaţiile aduse conducerii CSA, pe perioada mandatului domnului Constantin Buzoianu, acuzaţii prezentate în raportul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, din toamna anului trecut?

ASF: Comisia de Supravegehre a Asigurărilor a depus la Parlamentul României raportul asupra pieţei de asigurări şi activităţii desfăşurate în anul 2012, spre informare.

Reporter: Procurorii au facut arestări în cazul fraudei BCR Asigurări de Viaţă, în dosar fiind pomenită perioada 2009. Totuşi, audierile au loc la ani distanţă. A făcut ASF vreo sesizare în cazul BCR Asigurări de Viaţă?

ASF: Controlul din 2009 de la BCR Asigurări de Viaţă a constatat printre altele că pentru un număr de 34 de contracte de asigurare cu clauză suplimentară de beneficii, societatea a efectuat 399 de răscumpărări parţiale mai devreme de 6 luni de la data încheierii contractului de asigurare, faptă ce constituie contravenţie. 

Ca urmare a constatării de mai sus, conducerea de atunci a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a sancţionat cu avertisment scris membrii Directoratului societăţii BCR Asigurări de Viaţă Vienna Insurance Group SA.

Potrivit legislaţiei în vigoare, ASF (CSA) poate sancţiona contravenţional o societate de asigurări în cazul în care nu respectă normele legale (în cazul de faţă ne referim la nerespectarea termenului de răscumpărare de minimum 6 luni de la data încheierii contractului de asigurare). Nerespectarea clauzelor contractuale nu reprezintă, însă, fapte constitutive ale unor infracţiuni. Ulterior, în funcţie de modul în care derivă contractul comercial dintre cele două părţi (asigurător şi companii), organele de control fiscal pot avea sau nu suspiciuni legate de fapte penale (ceea ce nu intră în competenţa ASF).

În activitatea de supraveghere şi control, ASF poate sancţiona contravenţional societăţile de asigurare comunicând direct asigurătorului decizia de sancţionare (cum a fost în acel caz) şi publicând deciziile de sancţionare în cazul unor nereguli mai grave (spre exemplu nereguli care conduc la ridicarea dreptului de a emite poliţe RCA).

Prin urmare, nu era în competenţa ASF să facă vreo sesizare atât timp cât neregulile au fost sancţionate contravenţional.

Reporter: Ce măsuri va lua ASF în urma cazului BCR Asigurări de Viaţă? Va face controale la societăţile de asigurări?

ASF: ASF îşi rezervă dreptul de a nu anunţa în avans nici publicul nici societăţile de asigurare de controalele pe care doreşte să le facă.

Reporter: La momentul predării-primirii activităţii CSA de către ASF, au fost constatate nereguli pe piaţa asigurărilor?

ASF: CSA şi ASF sunt autorităţi de autorizare, reglementare şi control. Neregulile din piaţa asigurărilor nu fac obiectul unui proces de predare-primire.

Reporter: Au fost chemaţi la audieri şi angajaţi ASF?

ASF: Nu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb