ASF: FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2015, Volumul total al tranzacţiilor a scăzut, la BVB, cu 11% în primele nouă luni ale anului

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2016

Volumul total al tranzacţiilor a scăzut, la BVB, cu 11% în primele nouă luni ale anului

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 8,18 milioane lei în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu aproximativ 11% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară din 2015, când rulajul a fost de 9,18 milioane lei, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia pieţei de capital.

Potrivit ASF, deprecierea a fost influenţată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacţiile cu alte obligaţiuni (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 78%) şi cu unităţi de fond (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 58%). Cea mai importantă creştere a valorii tranzacţionate se distinge în cadrul tranzacţiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală a crescut cu aproximativ 167% în primele nouă luni ale anului 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, determinată de emisiunea de titluri de stat adresată persoanelor fizice prin care Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie o sumă totală de 735,2 milioane lei.

De asemenea, în urma analizei a fost constatat faptul că acţiunile rămân în continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni înregistrând nivelul de aproximativ 6,5 miliarde lei, aproximativ 80% din totalul valorii tranzacţiilor derulate la BVB în primele 9 luni ale anului 2016.

Cea mai ridicată valoare a tranzacţiilor cu titluri de capital înregistrată în primele 9 luni ale anului 2016 a fost în luna septembrie, de aproximativ 1,2 miliarde lei, în timp ce în luna iulie a fost înregistrată cea mai mică valoare tranzacţionată (409 milioane lei). Cel mai ridicat număr de tranzacţii rămâne în continuare cel din luna ianuarie (66.831 de tranzacţii), această perioadă fiind caracterizată prin volatilitate ridicată, precizează ASF.

Instituţia mai arată că, pe ansamblul primelor nouă luni din 2016, indicii generali ai bursei autohtone au avut evoluţii mixte. Indicii BET şi BETPlus au consemnat cele mai mici deprecieri, în timp ce BET-NG (-5,66%) şi BET-FI (-3,90%) au avut cele mai ample deprecieri.

În perioada analizată, indicii bursieri internaţionali au avut evoluţii preponderent negative, pe fondul scăderii accentuate a preţului petrolului şi a turbulenţelor de pe pieţele de capital internaţionale.

Tot în primele nouă luni ale anului, capitalizarea BVB a înregistrat cel mai scăzut nivel în luna iunie atingând minimul de aproximativ 114,9 miliarde lei, iar cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în luna ianuarie, atunci când capitalizarea bursieră a ajuns la maximul de aproximativ 143,8 miliarde lei. În lunile februarie, mai, iunie şi iulie se constată un nivel al capitalizării sub media celor nouă luni studiate (aproximativ 130,9 miliarde lei).

Valoarea totală tranzacţionată a produselor structurate derulate pe secţiunea BVB a fost de aproximativ 326 milioane lei, în perioada analizată. Cea mai ridicată pondere în valoarea totală tranzacţionată cu astfel de produse o reprezintă, în continuare, produsele structurate având ca activ suport un indice bursier.

La finele lunii septembrie 2016, pe pieţele reglementate din ţara noastră îşi desfăşurau activitatea un număr total de 39 de intermediari, dintre care 32 de entităţi locale autorizate de ASF şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE. Cei mai mulţi dintre aceştia au desfăşurat activităţi de intermediere pe piaţa reglementată la vedere administrată de BVB (38 de entităţi), în vreme ce numărul participanţilor înscrişi în registrul SIBEX era de numai 7 entităţi (din care 4 pe piaţa futures şi 6 pe piaţa la vedere), se mai arată în comunicat.

Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale la 30 septembrie 2016 este în creştere cu circa 0,5% comparativ cu nivelul consemnat la finele lunii decembrie 2015, ajungând la 41,4 miliarde de lei.

ASF menţionează: "O analiză pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că în cazul fondurilor deschise de investiţii a continuat dinamica pozitivă manifestată pe parcursul trimestrelor şi anilor anteriori, fiind categoria de OPC cu cea mai semnificativă contribuţie la evoluţia activelor totale. În cazul fondurilor închise de investiţii se constată o creştere a activelor totale faţă de sfârşitul anului precedent, după ce pe parcursul ultimelor trimestre câteva dintre acestea au devenit fonduri deschise, ceea ce a condus la scăderea activelor acestei categorii de OPC".

La sfârşitul lunii septembrie 2016, activele cumulate ale fondurilor deschise de investiţii (FDI) deţineau o pondere de aproximativ 53% în totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale comparativ cu finele lunii decembrie a anului anterior, când activele FDI reprezentau circa 51%, ceea ce indică o creştere susţinută a acestei industrii în ţara noastră, precizează ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb