ASF: Fondurile Pilon II au plătit pensii de 158 milioane lei, în primul trimestru

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2023

ASF: Fondurile Pilon II au plătit pensii de 158 milioane lei, în primul trimestru

Banii au fost încasaţi de peste 8.000 de participanţi sau beneficiari, conform supraveghetorului pieţei

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) au fost efectuate plăţi ale activului personal net în valoare de circa 158 milioane lei către 8.712 participanţi sau beneficiari, în primul trimestru al acestui an, potrivit ultimului raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform unui articol publicat pe plaforma Studii Financiare, acesta este cel mai mare număr de persoane care au beneficiat de plăţi, istoria de 15 ani a sistemului de pensii private din ţara noastră. "Evoluţia este firească, iar curba de creştere se va accentua din ce în ce mai mult în următorii ani, având în vedere că tot mai mulţi participanţi la sistem ajung la vârsta pensionării", se menţionează în articol.

Potrivit raportului ASF, din valoarea totală a plăţilor efectuate, aproximativ 57% reprezintă deschiderea dreptului la pensie, 19% din plăţi au fost făcute ca urmare a decesului participantului şi 23% ca urmare a invalidităţii.

"Ca modalitate de plată a activului personal net, în primul trimestru din 2023, 67% dintre participanţi/beneficiari au preferat plăţile unice în detrimentul celor eşalonate. Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăţi unice în valoare de 56,2 milioane lei şi plăţi eşalonate în valoare de circa 34,7 milioane lei. Au fost înregistrate plăţi unice în cuantum de 21,8 milioane lei şi plăţi eşalonate în cuantum de 8,7 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului. Pentru invaliditate, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 28,5 milioane de lei aferent plăţilor unice şi 8,3 milioane lei prin plăţi eşalonate", potrivit raportului.

La finalul lunii martie 2023, fondurile de pensii private din ţara noastră (Pilon II şi Pilon III - pensii private facultative) aveau active cumulate în cuantum de 107,09 miliarde lei, în creştere cu 7% comparativ cu finalul anului anterior. Raportat la luna martie 2022, activele totale ale fondurilor de pensii private erau în creştere cu 15,4%.

Fondurile de pensii administrate privat Pilon II aveau cumulate active de 103,22 miliarde lei, cu 7% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior şi în creştere cu 15,4% comparativ cu luna martie 2022. Fondurile de pensii facultative (Pilon III) aveau cumulate active în valoare de 3,87 miliarde de lei, cu 15,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi în creştere cu 6,82% comparativ cu sfârşitul anului trecut.

În ţara noastră există şapte fonduri de pensii private Pilon II şi zece fonduri Pilon III care, la finele lunii martie a acestui an, aveau împreună 8,69 milioane de participanţi, conform raportului ASF.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Faptul că majoritatea preferă plati unice în locul celor eșalonate arată cam cata încredere au în cei ce le administrează pensia. Cu rigurozitate, chiar și cei mai puțin inițiați pot reuși sa si-i gestioneze la fel de eficient.

    1. Comentariu irelevant.

      Relevant e pattern-ul comportamental. Pe un vârfuleț cu decreței, fondurile cam trebuie să fie lichide, adică să vândă titluri cu discount de 50%. :))))))))))

      in pace ca nu stie ce zice. La noi lichiditatea si freefloat-ul sunt problemele majore, dar toata lumea cauta solutii pentru alte probleme.

      Ocoleste-l sau sari peste el, daca poti.

      Lasa vanzarile.

      Vor avea bani din contributiile de moment de la clasa muncitoare. 

      hahahaha, ce minciună pentru copiii de la școala ajutătoare!?!

      Unii care ți-au contribuit 15-20 ani își iau toți banii odată, cu randamente cu tot, și vor fi plătiți de alții care virează lunar un procent modic. hahahaha 

      P.S. Adevărul ustură! :))))) 

      ALTII sunt mult mai multi decat UNII

      În general, dar în comentariul meu am scris C L A R... vârf de decreței... veți vinde orice la oricât, bătându-vă joc de ... ALȚII. :)))

    in 2022 din scrisorile primite acasa cei de la BCR si Allianz Țiriac pilonul II au avut randamente negative fata de 2021.

    activul net al participantului la pilonul II au scazut in ambele cazuri.

    administrare defectuasa a fondurilor de pensii pilonul II. 

    1. NU cred ca a fost vreun fond de pensii pe plus. BET a avut un randament negativ mai mare de 10% si chiar si NG a fost pe minus.

      Defectuoasa din parti. Ai fi vrut sa creasca dupa inceperea razboiului din coasta Romaniei?

      Fondurile de pensii depind de variatiile sezoniere ale bursei.  

      Daca nu pricepi, inveti.

      Daca nu, taci. 

      Corect.

      Sunt unii pe aici care sunt pe plus, cu toate războaiele din coasta României. :))))

      normal ca sunt pe minus daca investesc prost si nu-i controleaza nimeni. A se vedea cazul NN pensii care a investit bani in actiunile Wiredcard, BRD Pensii care a fost furata ani de zile de proprii angajati sau restul fondurilor care au investit si au bani blocati in Banca Internationala de Investitii

      Tocmai ca unii au avut randamente fara sa vina cu alti bani de acasa pe bursa in 2022.

      Daca la inceputul anului valoarea portofoliu a fost de 686........lei la sfarsitul anului valoarea portofoliului a fost de 774.......lei. 

      Si pentru noi a fost razboi la granita si variatia sezoniera a bursei doar ca am iesit pe + la final. 

      Un alt element e ca nu avem studii unii dintre noi precum managerii de fonduri pilon II.

      Șerbilii pesedei din ASF ii controleaza de ii rup :)) Acesti pupi pupi ai lui Teodorovici. Promotorul Bancii Internationale de Investitii. Ei sigur i-au supravegheat :)) Unu mai mai ca altul, Armeanu, Rosu, Gradinovici, Olgutu slugarniceanu PSD. Cum sa ii supravegheze ca astia reactioneaza numai la ordine. Isi sterg urmele numai. Nici nu sint ei, deloc nu au legatura cu pierderile fondurilor din investitii natange in banca Kremlinului. Ei nici nu aveau treaba sa supravegheze asa ceva. Luminatii cei mai inteligenti si preacinstiti de la ASF. Unul mai mucea ca altul. Au si fetze de muceacea. Cel mai mult propusii prin fustanelele muierilor de baza din psd.

    Cred ca esentialul era : Incasarile in acea perioada au fost de XXX lei iar platile in aceeasi perioada au fost de YYY lei, sau ceve de care sa aiba o comparatie.

    Cateva cifre fara reper nu au nici o relevanta. 

    Exact ca la comunicatele asiguratorilir: " X asigurator a efectuat plati in cuantum de X lei.". Daca nu este data si suma incasata in aceeasi peroada cum poti afla daca asiguratorul este in pierdere (faliment) sau nu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb