ASF: "Grupul Frăţilă a revenit la deţinerea legală de sub 5% din SIF Transilvania"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că grupul de acţionari ai SIF Transilvania, concertat cu fostul arbitru Constantin Frăţilă, a revenit în limita legală de deţinere de 5%, înaintea Adunării Generale de bilanţ de la SIF3, programată la finalul săptămâ­nii.

Astfel, ASF a anunţat că a luat act de faptul că grupul format din Mihaela Frăţilă, Maria Alexandra Frăţilă, Irina Elena Frăţilă, Alexa Business & Investments SRL, Administration Stock Financial, Association Ste-Dor Finance şi Bălaşa Dorina şi-au scăzut deţinerile cumulate la 5% din capitalul social al SIF Transilvania.

În octombrie 2016, ASF raportase că, potrivit informaţiilor furnizate de Depozitarul Central, la data de 25.07.2016, deţinerea grupului format din Constantin Frăţilă, Gabriela Alexe, Ion Mârleneanu, Alexa Business & Investments SRL, Saioc (Stancu) Mihaela, Narcisa Pascu, Amycris Trans SRL, Ramona Bobelea şi Dragoş Simion era de 119.104.574 acţiuni reprezentând 5,45280% din capitalul social al SIF Transilvania.

Tot atunci, ASF a precizat că deţinerile cumulate ale acestui grup au scăzut în intervalul cuprins între data emiterii decizei ASF şi data împlinirii termenului stabilit prin aceasta, de la 163.002.001 acţiuni (7,4625%) la 119.104.574 acţiuni (5,4528%).

La Adunarea Generală convocată pentru 27 aprilie, la SIF Transilvania, se prefigurează o nouă înfruntare între preşedintele executiv Mihai Fercală şi omul de afaceri Constantin Frăţilă.

SIF3 a anunţat, iniţial, că acţionarii vor trebui să decidă asupra revocării lui Constantin Frăţilă şi a lui Crinel Valer Andănuţ din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere, dar şi a pornirii acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, Preşedinte Executiv/Director General al SIF Transilvania.

Ulterior, ASF a impus Directoratului SIF3 Transilvania o serie de măsuri cu privire la convocatorul Adunării Generale din 27/28 aprilie, după ce acesta a completat ordinea de zi cu propunerile de revocare a lui Constantin Frăţilă şi a lui Crinel Valer Andănuţ, din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere.

În schimb, SIF3 a transmis că decizia ASF nu are temei legal şi a anunţat că o va contesta în instanţă.

De asemenea, Consiliul de Supraveghere (CS) al SIF Transilvania a anunţat că a decis revocarea din CS a lui Constantin Frăţilă şi a lui Crin Valer Andănuţ.

În aprilie 2017, acţionarii "SIF Transilvania" au ales un nou Consiliu de Supraveghere al societăţii, cu următoarea componenţă: Ştefan Szabo, Dumitru Carapiti, Gheorghe Luţac, Cristian Mihalcea, Crinel-Valer Andănuţ, Constantin Frăţilă şi Nicolae Petria.

Constantin Frăţilă fusese propus pe lista de candidaţi chiar de SIF Transilvania, în ciuda conflictelor repetate dintre acesta şi Mihai Fercală.

La finalul anului 2015, Constantin Frăţilă a făcut parte dintr-un grup de acţionari, cu deţineri cumulate de 8%, alături de Radu Toia, fonduri Certinvest şi Broadhurst, care a cerut convocarea Adunării Generale pentru schimbarea conducerii, acuzând managementul defectuos al SIF3. Ulterior, instanţa a sus­pendat cererea grupului de acţionari, deşi conducerea SIF3 apucase să convoace AGA, pentru 15/16 februarie 2016. După decizia Tribunalului, Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania au decis să revoce convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

La AGA, SIF3 Transilvania va încerca să consolideze valoarea nominală a acţiunilor de la 0,1 lei/titlu la 5,00 lei/titlu, după ce un demers similar al SIF Moldova s-a lovit de opoziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară, dar şi al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Conform convocatorului, 50 de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei/titlu vor deveni o acţiune cu valoarea nominală de 5,00 lei/titlu.

Acţionarii SIF3 vor mai decide, la AGA de bilanţ, distribuirea sub formă de dividende a unei sume de 21,84 milioane de lei, echivalentul a 0,01 lei/acţiune.

Dividendul reprezintă un randament de 3,95%, prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare a acţiunilor SIF3, în perioada 01 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2017, data de înregistrare urmând să fie 05 octombie 2018, iar data plăţii 26 octombie 2018.

SIF Transilvania a înregistrat, anul trecut, veniturile totale în sumă de 89,9 milioane de lei, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, când acestea însumau 93,7 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sunteți in eroare la pct din articol in care scrieți ca CS-ul a hotărât revocarea lui Andanuț și Fratila. CS-ul nu are asemenea competenta. In schimb ce au făcut susținătorii lui Fercala din CS, este ca i-au revocat din comitetele consultative, așa scrie in rapoartele curente ale societății!

    In alta ordine de idei, Decizia Asf nr 438/05.04.2018 are titlu executoriu indiferent unde o ataca Fercala. Neducerea ei la îndeplinire, trebuia deja sancționată de Asf, dar cât timp Ursache face cărțile pentru Fercala, nu se va întâmpla nimic. Suntem in situația in care complicitatea Autorității de supraveghere naște “monștrii”  

    1. Complicitatea ASF naste "monstrii" dezinformarii. In cazul in care acesti "monstrii" nu sunt articulati (nominativ, acuzativ), ei devin simpli monstri.

      daca este cu un I sau doi I, asta e marea problema ? Problema e ca FERCALA a confiscat societatea si ASF doarme !

      vorbim totusi de o sociertate de cateva sute de milioane !!!!!! 

      daca atata ai retinut, mi-e mila de tine..

      incerci tu sa minimizezi sau sa duci in derizoriu discutia, care este una fff serioasa, indiferent de numarul ''iii''-lor...

      Du-te in invatamant prietene, si in drum opreste-te Mata pe la Guvern...:) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb