ASF: Piaţa asigurărilor RCA a crescut cu 8,69% în primul semestru

V.B.
Bănci-Asigurări / 16 septembrie 2014

Actualizare 16:08 ASSAI:30% din daunele RCA susţin o evaziune fiscală de peste 57 de milioane de euro

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis o sesizare cu privire la fenomenul evaziunii fiscale aflat în creştere, în domeniul reparaţiilor auto, generat de anumite societăţi de asigurări care subevaluează despăgubirea RCA prin aşa-numitul sistem "regie proprie", potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

"Peste 88.000 de păgubiţi RCA au fost despăgubiţi în acest fel în ultimul an în România, aceştia reparând autovehiculele avariate în unităţi reparatoare clandestine. În timp ce statul român a pierdut taxe şi impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, care nu se întoarce în economia reală, societăţile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat «salvări de la plata daunei» în valoare de peste 68,7 milioane de euro/an", potrivit sursei citate.

Potrivit Asociaţiei, evaziunea fiscală din domeniul reparaţiilor auto este un fenomen în creştere în ultimii doi ani şi jumătate. Mai multe societăţi de asigurări cu o cotă de piaţă importantă pe segmentul RCA au decis să achite doar aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparaţie sub denumirea de "regie proprie".

ASSAI explică că acesta este sistemul care presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA.

"În acest fel, jucătorii importanţi din segmentul RCA îşi «optimizează costurile de despăgubire», subevaluând suma de despăgubire şi rezerva de daună. Cu o sumă de bani derizorie acordată sub titlul de «despăgubire», păgubiţii RCA ajung să îşi efectueze reparaţiile auto în service-uri auto clandestine şi neautorizate RAR şi cu piese foarte ieftine din dezmembrări sau neomologate. În această situaţie, păgubiţii RCA nu beneficiază de documente fiscale, de garanţia pieselor şi a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform în care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevărat pericol pe drumurile publice", a declarat Cristian Muntean, Preşedinte ASSAI.

Fenomenul despăgubirilor RCA prin subevaluarea daunelor a fost sesizat prima dată de ASSAI către ASF în data de 08 iulie 2013. Şase luni mai târziu, ASF a confirmat faptul că această practică este ilegală şi a fost identificată în urma unui control la societatea de asigurări Astra Asigurări.

"În lipsa unei supravegheri autentice a pieţei de asigurări, acest sistem continuă şi astăzi, societatea de asigurări Carpatica Asig practicând acelaşi sistem de plată a despăgubirii în «regie proprie» pentru daunele RCA. Constatăm faptul că, în ultimul an, şi alte societăţi de asigurări au început să-şi «optimizeze costurile de despăgubire» în acest fel. Este un mod de despăgubire pe de o parte extrem de nociv pentru păgubiţii RCA şi care pe de altă parte, stimulează creşterea numărului de unităţi reparatoare clandestine din România. ASSAI solicită autorităţilor cu rol de control, supraveghere şi combatere a acestor activităţi ilegale, să intervină şi să descurajeze aceste practici care lovesc grav în interesele păgubiţilor RCA şi ale unităţilor reparatoare care îşi desfăşoară în mod corect şi legal activitatea. Totodată, o însănătoşire a pieţei pe acest segment ar conduce la o colectare mai eficientă a taxelor şi impozitelor datorate statului român", se mai arată în comunicare.

ASSAI a sesizat următoarele oficialităţi şi instituţii: Prim-Ministrul României; Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din cadrul Camerei Deputaţilor din Parlamentul României; Ministerul Finanţelor Publice; Direcţia Generală Antifraudă Fiscală; Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente este asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto din România şi are rolul de a proteja şi dezvolta industria auto românească.

Scopul Asociaţiei ca organizaţie non-guvernamentală profesională este reprezentarea industriei de service auto independente în faţa autorităţilor române, organizaţiilor profesionale, patronale şi sindicale, a comunităţii de afaceri şi a societăţii civile.

------------

Piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) din ţara noastră a atins, în primul semestru, valoarea de 1,33 miliarde lei, în creştere cu 8,69% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) trimis astăzi redacţiei.

Prima de asigurare medie anualizată a fost de 488 lei, în avans cu 0,8% (4 lei) faţă de acelaşi interval din 2013.

Numărul contractelor încheiate în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014 s-a cifrat la 3.749.853, sporind cu aproximativ 4% raportat la prima jumătate a anului 2013, iar numărul de poliţe în vigoare la 30 iunie 2014 era de 4.452.432, cu 3,78% mai multe decât la 30 iunie 2013.

Pe de altă parte, dosarele de daună avizate în primul semestru s-au împuţinat cu 14%, până la 135.962, iar numărul dosarelor de daună plătite în S1 2014 a fost de 146.197 (în declin cu 9% faţă de S1 2013).

La nivelul întregii pieţe RCA, dauna medie plătită a fost de 6.894 de lei, în creştere de la 5.933 de lei (+16% faţă de primul semestru 2013), iar valoarea despăgubirilor plătite a ajuns la 1 miliard lei (+5% raportat la 30 iunie 2013), se mai arată în comunicat.

Pentru daune materiale, valoarea daunei medii a fost de 5.151 lei în primul semestru al anului 2014, iar cea a daunei medii plătite pentru vătămări corporale şi deces s-a cifrat la 64.225 lei, în acelaşi interval.

Rezerva de daună avizată constituită la data de 30.06.2014 s-a ridicat la 1,44 miliarde lei (+15% faţă de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% faţă de 30 iunie 2013, până la 902,09 milioane lei. Astfel, la nivelul întregii pieţe, rata daunei a crescut până la nivelul de 99% (faţă de 82% la 30 iunie 2013).

Cheltuielile înregistrate cu asigurarea RCA, la nivelul pieţei, se ridică la un procentaj mediu de 32%, din care o pondere importantă o reprezintă cheltuiala de achiziţie. Cheltuielile cu comisioanele la nivelul întregii pieţe constituie 18,45% din primele brute încasate.

Astfel, luând în calcul şi cheltuielile înregistrate, rata combinată a daunei la nivelul întregii pieţe RCA s-a cifrat la 131%, în creştere cu 14 puncte procentuale, de la 117% la data de 30 iunie 2013, mai transmite ASF.

Daunele înregistrate pentru vătămări corporale şi deces

Autoritatea mai informează că despăgubirile plătite pentru vătămări corporale şi deces reprezintă 277,06 milioane lei (27% din valoarea despăgubirilor totale plătite la nivelul întregii pieţe RCA), în creştere cu 70% faţă de perioada similară din 2013. Mai mult de două treimi (70%) din despăgubirile plătite reprezintă daune morale (nepatrimoniale).

În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, au fost avizate 2.966 de dosare pentru vătămări corporale şi deces, în scădere uşoară faţă de prima jumătate a anului 2013 (3.022 dosare).

Rezerva de daună avizată pentru vătămări corporale şi deces era la data de 30.06.2014 în valoare de 612 milioane lei, în scădere uşoară faţă de 30.06.2013 şi reprezintă 42% din rezerva totală de daună avizată (faţă de 50% al sfârşitul primul semestru al anului 2013).

Din totalul rezervei de daune, aproape două treimi (64%) constituie rezerva de daune morale (nepatrimoniale). Ponderea dosarelor instrumentate pe cale amiabilă (plătite sau aflate în rezervă) se cifrează la 26%, conchide ASF.

La 30 iunie 2014, 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF să desfăşoare activitate RCA: ABC Asigurări-Reasigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group, Asigurare Reasigurare Astra, Carpatica Asig, Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance, Euroins România Asigurare-Reasigurare, Generali Romania Asigurare Reasigurare, Groupama Asigurări, Omniasig Vienna Insurance Group şi Uniqa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred si eu ca a crescut piata asigurarilor. Costul unei polite a crescut si noi, soferii nu avem niciun cuvant de spus, e obligatoriu, cumparam. Noroc ca avem de unde alege; eu folosesc calculatorul de pe romasig.ro ca sa vad care asigurator are cel mai mic pret la RCA si de la ala iau; de data asta s-a dovedit ca cel mai ieftin era la Carpatica. Vad ca inca mai e pe lista asiguratorilor autorizati, sa vedem daca ramane asa pana la anul. DIn cate am inteles se lucreaza la salvarea Carpartica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb